İlkadım'ın Projeleri (1)

SPOR LİSESİ

   İlkadım Millî Eğitim Müdürlüğü'nün proje çalışmalarını buradan sizlerle paylaşacağımı söylemiştim. Bugün Gülizar-Hasan YILMAZ Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi'nin projesini tanıtacağım.

BİR TATLI HUZUR

   Bir tatlı huzur almaya geldik. Biz böyle bilirdik. Yalnız Spor Lisesi, ezberimizi bozdu ve “Bir Tatlı Huzur Vermeye Geldik.” dedi. Öyle ya huzur hep alınmazdı. Huzur vermek de gerekirdi. Hele de huzuru kaybetmiş, huzur, mutluluk ve ilgiye muhtaç olan yaşlılarımıza huzur vermek bir görevdir.

PROJENİN AMACI

   Öğrenciler, haftanın belirli günlerinde bir araya gelerek yaşlılara düzenli spor yapma alışkanlığı kazandıracak, onların hayat standartlarını yükselteceklerdir. Yaşlıların sağlıklı bir yaşlanma süreci geçirmelerini sağlamak, sıkıntılarını dinlemek, tecrübelerinden yararlanmak, unutulmadıklarını hissettirmek, gençlerin onları daha iyi anlamalarını sağlamak ve bu projeyi yurt çapına yaymak amaçlanmıştır.

HUZUREVİ

   Bu çalışma huzurevinde yapılmıştır. Huzura muhtaç yaşlılarımızı birazcık da olsa bir demet huzura kavuşturmak amaçlanmıştır. Maalesef ki vaktiyle gözbebekleri gibi baktıklarınca dışlanan yaşlılarımız aslında bizim için bereket yumaklarıdır. Ancak kapitalist ve acımasız dünyada yaşlıları neredeyse kimse kaale almamakta, onlara ilgi duymamaktadır. Spor Lisesi öğrencileri Mehtap ARAT ve Asena Selen SALTI, bu çalışmalarıyla bizi düşünmeye sevk etmişlerdir. Yaşlılarımızı bizlere hatırlatmışlardır. Onların dünyalarını bizlere yansıtmışlardır. Bizlere yaşlılığı hatırlatmış, günahlarımızın girdabından kurtulabilirsek eğer yaşlanacağımızı, güçten, kuvvetten düşeceğimizi gözler önüne sermişlerdir. Bu çalışmalar için öğrencilerle birlikte danışmanları Adil ÖZAN öğretmenime ve Adnan ÖZDEMİR müdürüme teşekkürler ederiz.

YÖNTEM

   Çalışmada yürütülen yöntemden biraz bahsedeyim. Önce Huzurevi yönetimiyle ve doktoruyla görüşülmüş. Günler belirlenmiş. Tanıma anketi uygulanmış. Egzersiz hareketleri yaptırılmıştır.

SORUNLAR

   Yaşlıların yaşadıkları sosyal sorunlar şunlardır:

Aile ve yakın akrabalarıyla ilişkilerin azalması.

İletişimin azalması.

Değişime kapalılık.

Yalnızlık hissi duyma.

İşe yaramama hissi.

Yaşama sevincini kaybetme.

ANKET

   Huzurevi sakinlerine yönelik memnuniyet anketi düzenlemiş gençlerimiz. Bu anketi de grafiklere dökerek belgelemişler. İlk haftayla 8. hafta sonunu karşılaştırmışlar ve gelişmeyi gözlemlemişler. Çalışmalarından aldıkları olumlu sonuçları ilgililerle paylaşmışlar.

SONUÇLAR VE ÖNERİLER

   İnsanlara, bir gün yaşlanacakları ve bugünlerin mimarlarının yaşlılar olduğu bilinci kazandırılmalıdır. Yaşlıların bilgi ve tecrübelerinden yararlanılmalıdır. Huzurevlerinde yaşlılara spor yapacakları mekânlar hazırlanmalıdır. Sosyal hizmet uzmanları ve psikolojik danışman sayıları artırılmalıdır.

SONUÇ

   Spor Lisesi, çok anlamlı bir çalışmaya imza atmıştır. Her genç yaşlılıkla nikâh kıymıştır. Yaşlılar berekettir. Yaşlılarını dışlayanların bir gün aynı akıbete uğrayacağı kesindir. Bu dünya etme bulma dünyasıdır zira. Bir daha görme imkânımızın zor olduğu yaşlılarla karşılaştığımızda en azından onlarla sohbet edelim, dinleyelim onları. Her ne kadar aynı şeyleri anlatsalar da dinleyelim. Sonra pişman olmamak için yapalım bunu.

Yaşlılarımız Başkalarının Fırsatlarıdır. (TAMİL) Hoşça kalınız.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsa Abanoz Arşivi
SON YAZILAR