İkileme

   İki arada bir derede kalmamak için planlı olmamız gerekir. İki gözümüzü yumarak değil de akıl, bilgi ve duyguyu birbirine karıştırarak önümüze gelen seçeneklerden doğrusunu seçmeliyiz. Aç olan iki türlü insandan biri ilmi, diğeri parayı arayandır. İki açlıktan hangisini tercih edersiniz? İki dünyadan bu dünya; iyi ve kötünün, hak ile batılın çarpıştığı bir seçme yeridir. Öteki ise seçtiklerimizle yüzleşme yeridir.  

   İki gözü iki çeşme olanlara karşı ikili oynayanlar, iki paralık insanlardır. İki sözü bir araya getiremedikleri hâlde iki dirhem bir çekirdek gezip dolaşmaktan geri durmazlar. Hâlleri perhizdeyken lahana turşusu yiyenlere benzer. 

   İki eli böğründe kalmışlara acımayıp zulmedenlerin -iki elimiz kanda da olsa- iki paralık olduklarını dünyaya haykıracağız. O insanlar, gün gelecek çok zor durumlara düşecekler ve iki yakaları bir araya gelmeyecek.

   Allah; iki dinleyelim, bir söyleyelim diye bize iki kulak, bir ağız vermiştir. Aklın eksikliğini gösteren iki şey: Konuşulacak yerde susmak, susulacak yerde konuşmaktır. Yol alabilmek iki ayak üzerinde dengeyi sağlamakla ve yürümekle mümkündür.  

   İki sözü bir araya getiremedikleri hâlde kendilerini konuşma-sunma dünyasında dev aynasında görenlerin bulunduğu bir dünyada yaşamaya çalışıyoruz. Bu yüzdendir ki bu dünyada iki yakamız bir araya gelmiyor. Bunu da aşmak için kravatı taktık boyunlarımıza.

   İki sözü bir araya getirememekle iki ucunu bir araya getirememekten ikisi de sonuç itibarıyla aynı kapıya çıkar. İkisi de olumsuzdur.

      İki ahbap çavuşlar, iki baştan oldukları ve kaldıkları sürece iki dünya saadetini yakalayabilirler.

      İki cambazı bir ipte oynatma saplantısı ve iki karpuzu bir koltuğa sığdırma tamahkârlığı iki elimizi bir başımız için yetersiz yapar. Ellerimizle başımızı kaşıyamaz oluruz. Allah"a açmamız gereken ellerimizi kula açarız. Kuldan aldığımız cevap sonucunda dizlerimizi döveriz yine o iki bedbaht elimizle.

   İki aslanın bir posta sığmadığını bilsek de uygulamada bunun tersini yaparız bazen. Koalisyon hükûmetleri buna örnektir.

   İki testi tokuşunca biri elbet kırıldığı için tokuşturmalardan kaçınmalıyız. İki kardeşin savaşması inandırıcı ve sürekli olamaz. Kardeşlik duygularının zedelenmemesi gerekir bu arada. Bir cana dahi zarar gelmemesi için son sözümüz şudur: İki kişi dinden olursa bir kişi candan olur.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsa Abanoz Arşivi
SON YAZILAR