III. Selim(1761 – 1808)

III. SELİM (1761 – 1808)

28. Osmanlı Padişahı olan III. Selim, 24 Aralık 1761"de İstanbul'da doğdu. Babası Sultan III. Mustafa, annesi Mihrişah Sultan'dır.
 

 Sarayda çok güzel bir şekilde yetiştirildi. Sultan III. Mustafa, kendisinden sonra oğlu Sultan III. Selim'in padişah olmasını istemişti. Ancak babasından sonra padişahlığa amcası Sultan I. Abdülhamit getirildi. Sultan I. Abdülhamit, Sultan III. Selim'i sarayda göz önünde bulunduruyor, onun eğitimine önem veriyordu. Amcası Sultan I. Abdülhamit"in ölümü üzerine 7 Nisan 1789 günü 28 yaşındayken Osmanlı tahtına oturdu.
   Adının dışında İlhami mahlasını kullanarak şiirler yazan III. Selim, her yönden sanatkârane bir kişiliğe sahiptir. İyi bir şair, tamburi, neyzen ve hanende (gazelhan) idi. Türk musikisinin dâhi bestekârlarından olup yeni makamlar icat etmiştir. Evcara, Suz-i Dilara makamları bunlardandır. Devrinin en önemli şairlerinden olan Şeyh Galib"i himaye etmiştir. III. Selim"in Divanı"nda divan edebiyatının hemen her türlü nazım şekline rastlamak mümkündür. III. Selim, düşüncelerini basit ve samimi bir söyleyişle dile getirmiştir. Şiirlerinde ince bir serzeniş ve mahzun bir eda sezilmektedir.
Sultan III. Selim edebiyata ve güzel yazı yazmaya çok meraklıydı. Yazmış olduğu hat ve levhalardan bazıları cami ve türbelere asılmıştır. Arapça ve Farsça dillerini çok iyi konuşuyordu. Çok merhametli bir insan olan Sultan III. Selim dinine, vatanına ve milletine çok düşkündü. Ciddi bir eğitim görerek yetişti. Güzel sanatlara düşkün ve açık fikirliydi çok yumuşak karakterliydi ve Osmanlı Devleti'nde batıcılığın yerleşmesini istiyordu.
Sultan III. Selim tahta çıktığı zaman halk ona büyük ümitler bağladı. Halk genç hükümdarın, Osmanlı imparatorluğunu o eski güçlü ve ihtişamlı devirlerine geri döndüreceğini düşünüyordu.
Sultan III. Selim, 29 Mayıs 1807"de Osmanlı padişahlığını Şehzade Mustafa'ya terk etti. 28 Temmuz 1808"de öldü. Cenazesi, Laleli Cami"sinin avlusunda babası Sultan III. Mustafa'nın yanına defnedildi.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsa Abanoz Arşivi
SON YAZILAR