İçimizden biri, hizmet abidesi

Pazar Sohbeti"mizin bu haftaki konuğu, Samsun"da birçok özel sağlık kuruluşunun kurulmasına ön ayak olan Doktor Hakan Taşlı. Taşlı, Samsun ve yurt genelindeki sağlık politikalarını, temel eksiklikleri ve yapılması gerekenleri gazeteniz DENGE"yle Pazar Sohbeti"nde paylaştı   

 
DENGE: Samsun'a özel hastaneler kuruluşunda öncülük yapıyorsunuz. Kuruluş sonrası başarısı sağladıktan sonra devir ediyorsunuz. Başarılı bir kuruluşu neden devir ediyorsunuz. Bu anlamda asıl amacınız nedir?

TAŞLI: Bölgemizde ihtiyaç duyulan sağlık yatırımları ve diğer yatırımları tespit ederek bu yatırımlar ile ilgili finansal altyapıyı sağlayıp, aktif hizmete başlatmak bizim gibi insanlara heyecan veriyor. Önemli olan bu yatırımların hayata geçirilmesidir. Tabii ki yatırımların devamlılığı çok önemlidir. Bu güne kadar kurduğumuz tüm işletmeler varlığını başarılı bir şekilde devam ettirmektedir.  Bizim bu şehre yatırım kazandırmak çabamız var. Bu yatırımlar ise birileri tarafından başarılı şekilde işletilerek Samsun'a hizmet veriliyor. Önümüzdeki dönemlerde gerek Samsun'da gerek bölgemizde benzer çalışmalarımız, yatırımlarımız olacaktır.

Denge: Devletin sağlık politikalarını değerlendirir misiniz?

TAŞLI: Sağlık politikalarında, Ak Parti iktidar döneminden bu yana Sağlıkta Dönüşüm adı altında bir dizi reformlar yapıyor. Her şeyden evvel, SSK, Bağkur, Emekli Sandığı ayrımının ortadan kalkmış olması, sağlık hizmetlerini satın alan birimlerin birbirinden ayrılması, SGK gibi dev bir kuruluşun ortaya çıkarılması, Genel Sağlık Sigortası"nın, Aile Hekimi sisteminin hizmete sokulmuş olması, SSK'lıların serbest eczane hizmeti alması, temel sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi ve sayamadığım onlarca sağlık hizmetleri de bu dönemde hayata geçirildi. Sağlık hizmetlerinin alınır, satılır şekilde dönüşmüş olması, sağlık hizmetleri veren yerlerin iktisadi işletme gibi yürütülmesi sırasında bir takım olumsuzluklar, suistimaller olmuştur, olmaya da devam edecektir. Kötü örnek, örnek sayılmaz, bu anlamda yapılan tüm çalışmalar heyecan uyandırmaktadır. Önümüzdeki dönemde tam gün yasasının uygulanacağı dönemi bekliyoruz. Sağlıkta yapılan en büyük reformlardan biri Kamu Hastaneleri Birlik Kanunu.  Kamu Hastaneleri Birlik Kanunu yasa tasarısı Plan Bütçe Komisyonu ve Sağlık Komisyonu tarafından değerlendirilip, kabul edilmek sureti gündeme gelecektir. Bu sayede kamu hastanelerinde en az özel hastaneler kadar yüksek kalitede sağlık hizmeti verilmesi açısından büyük bir reform olarak beklenmektedir.

DENGE: Sağlıkta Dönüşüm Yasası"na birçok olumsuz tepkiler geldi, siz bu olumsuz tepkileri yerinde buluyor musunuz"

TAŞLI: Yapılan çalışmalara objektif gözle bakmak gerekir. Ben Doktor Hakan Taşlı olarak yapmış olduğum sağlık yatırımlarının bir kısmında, Sağlık Bakanlığı"nın aldığı kararlar sonrası ciddi bir mağduriyet yaşadım. Hatta son sağlık merkezini elimizden çıkarmamızın sebebi de bu. Çok güçlü olanların, maddi açıdan iyi yapılanarak ayakta kalabilenlerin işletmenin devamlılığını başarılı şekilde devam ettirebilecek kişilere devrettik. Önemli olan kamu menfaati açısında duruma bakmaktır. Bizler kendi sağlık merkezilerimizi açabilir, kapatabiliriz, iflas edebiliriz ama önemli olan kamu menfaati açısından alınan kararların doğru olup olmadığıdır. Sağlık Bakanlığı"nın aldığı kararların doğru olduğu görülmektedir. Bir takım eksiklikle var diyebiliriz. Özellikle hekim dağılımının adil şekilde yapılması önemlidir. Hala Anadolu"nun ücra köşelerinde hekim yoğunluğunun yeterli olmadığını görmekteyiz. Hekimler büyük kentlerde büyük şehirlerde yer almaktadır. Bu konuya hala bir çözüm üretilmiş değildir, ama kolay da bir iş olmadığı kadar zaman alacak bir çalışmadır. Yapılan çalışmaların sonucuna baktığımızda bütün sağlık kuruluşların eş değer sayılabilmesi, kamuya sağlık hizmetlerini satılıyor olabilmesi,  vatandaşın istediği eczaneden hizmet alabilmesi gibi menfaat uyandıran çalışmalardır.  Yani genel anlamda sağlıkta inanılmaz bir mesafe kat edildiği görülüyor. Bu görüneni de inkar etmek nankörlük olur.


DENGE: Giderek sağlık turizminde dikkat çeken bir şehir olan Samsun'da sağlık sektörünün ekonomik payı nedir?
 
TAŞLI: Ciro anlamında soruyorsanız, Samsun'daki özel sağlık kuruluşlarının Samsun'a toplam katkısı, her ay 10 ile 15 milyon TL civarındadır. 3 bine yakın sağlık personeli istihdam buldu. Bu çok ciddi bir rakamdır. Her sağlık kuruluşunda yüzlerce, onlarca sağlık personeli istidam edilmesi dışında bölgeye ekonomik anlamda ciddi katkı sağlamakta. Samsun'daki sağlık hizmetlerinden yararlanmak için çevre illerden gelen hastalarda Samsun'da sağlık turizmi olmasını sağlıyor. Bölgenin sağlık kenti olması, sağlık üssü olması açısından ciddi menfaatler oluşturmakta. Samsun bu anlamda Sağlık Bakanlığı"nın sağlık kenti çerçevesinde değerlendirdiği iller arasında. 


DENGE: Samsun'da sağlık sektöründe eksiklik hissettiğiniz bir çalışma ya da yatırım var mı? Eksik yoksa Samsun Türkiye çapında hangi konumda?

TAŞLI: Samsun bölgesi önümüzdeki dönemlerde bazı alanlarda ihtisaslaşmış hastanelere kavuşacaktır. Bunların başında rehabilitasyon hastaneleri gelmektedir. Rehabilitasyon hastaneleri Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu en önemli yatırımlardır. Bu konuda Romatem Sağlık Merkezi"miz rehabilitasyon hastanesi projesini hayata geçirmek üzere. Bu tür projelerin kaliteli ve üst seviyede hayata geçirilmesi bölge menfaati açısında ve ihtiyaç bakımında ihtiyacı var. Sağlık Bakanlığımızın da bu tür rehabilitasyon hastaneleri için de destekleri, teşvikleri var. Yine bu bölgede Havza'daki termal kaplıcalarının eş zamanlı olarak benzer tedavi yöntemi uygulanması bölgenin menfaatinedir. Önemli olan şehrin ihtiyaçlarını dinamik şekilde takip ederek cevap vermektir. Bunu görüp doğru zamanda yatırım yapabilmektir. Bizi misyonumuz; doğru zamanda doğru yerde yatırım yapmak yönünde oldu.  Yatırımcılara özellikle finansal açıdan, alt yapısı yeterli olan önümüzdeki 5 yıl, bütçe noktasında personel, teknik hizmet gibi tüm özellikleri eş zamanlı olarak düşünerek, yatırım yapmalarını tavsiye ediyorum. Samsun bölgemiz cerrahi alet üretiminde dünyada 2. kümeleme merkezidir. Bölgemiz için bu ciddi bir avantajdır.  Bahadır Tıbbi Aletlerin başlatmış olduğu cerrahi alet üretimi dünyada hatırı sayılır noktasına ulaşmıştır. Bu bizim gurur kaynağıdır. Bu anlamda kamu politikalarının bölgesel teşvik kapsamında desteklenmesi lazım. Hakkını yemeyelim teşvik çalışmalarında bölgemiz sağlık hizmetlerinde ve cerrahi alet üretiminde yatırım teşvik kapsamına alınmıştır.

DENGE: Geçmişte yaptığınız çalışmalar, girişimler baz alınarak, gelecekte Samsun'da yapmak istediğiniz çalışmalar projeler var mı? Önümüzdeki dönemlerde hangi alanlarda hizmet vermek istiyorsunuz?

TAŞLI: Temel dünya görüşü anlamında okuyup bilgi sahibi olmak, bilgi sahibi olduğumuz alanlarda da halkımıza faydalı olmak. Bunu her alanda hayata geçirmek lazım. Kendi eksenimiz etrafından tüm insanlara fayda sağlamak temel esastır. Bu hangi noktada ortaya çıkacaksa o noktaya yoğunlaşmak lazım. Az önce ifade ettiğim gibi bu ekonomik anlamda olabilir, istihdam anlamında olabilir. Yani yatırımları desteklemek yönünde olabilir. Siyasi anlamda olabilir,  önemli olan başarılı şekilde insanlara faydalı olabilmektir. Bu şehir halkına varlık borcumuz var. Bu borcu da bir şekilde ödememiz lazım. Bu şehirde yaşamanın bir bedeli var, bu bedeli de bizler mutlaka ödemek zorundayız. Önümüzdeki dönemler geçmişteki başarıları gelecekte de sürdürerek, temel değerleri muhafaza ederek kamuya, halka hizmet edebilmenin yoludur. Bu hangi yolla olacaksa o şekilde çalışmalarımız hayat bulacaktır. Sosyal hayatın bilinçlendirilmesi, kent yaşamının geliştirilmesi, Samsun'un il anlamında bölge anlamında geliştirilmesi konusunda bireysel sorumluluk hissediyorum.

DENGE: Samsun'lu olmamanıza rağmen neden bütün hizmetlerinizi memleketiniz Gümüşhane'de değil de, Samsun'da yapıyorsunuz? Samsun'da sizi tutan, size cazibeli gelen ne?

TAŞLI: Her şeyden önce kısmet demek lazım. Buraya üniversite okumaya geldiğimden itibaren bu şehirde bana ait olduğunu hissettiğim, bu şehirde mücadele ederek katkıda bulunacak bir şeyler hissettiğim birçok alan gördüm. Üniversitede okurken üniversite konseyinde başkanlık görevim oldu. Bu şehirde çalışmanın, bu şehre emek harcamanın, bu şehrin bir parçası olabilmenin doğru bir tercih olabileceğini düşündüm. Ancak asla unutulmamalıdır ki, Gümüşhane benim doğduğum, eğitimimin bir kısmını tamamladığım vatan toprağım. Şüphesiz ki o toprakların içinden çıkardığı, gurbete gönderdiği eğitim için, zorunluluklar için giden insanında eminim oradaki insanlar tarafından geri hizmetin bir şekilde hayata geçireceği günleri bekliyorlardır. Hayatımın bir döneminde Gümüşhane'de hizmet etmek beni çok mutlu edecektir.

DENGE: Samsun Sinop Tabipler Odası kısa süre önce bir seçim yaptı. Bu seçimde odaya yeni yönetim, yeni başkan geldi. Bu değişim sizin açınızdan değerlendirilirse düşünceleriniz ne olur?

TAŞLI: Samsun Sinop Tabipler Odası Başkanlığı"na yeni seçilen Doktor arkadaşımız Mithat Bey, gerek mesleki anlamda, gerek sosyal politikalar anlamında çok başarılı bir arkadaşımız. Tabipler Odası'nın gerçek varlık amacına yönelik güzel çalışmaları olacağına inanıyorum.  Yeni yönetimin şehre katkı sağlayacağına eminim. Küçük bir ayrıntı olarak ilave etmem gerekirse; sivil toplum örgütlerinde, temel amaç siyasi anlamda ne iktidarı desteklemektir nede karşı durmaktır. Önemli olan üretilen sağlık hizmetlerinin, hekim haklarının, sağlık hizmetleri alan vatandaşların uğradığı yanlışlıkları ortaya koyması önemlidir. Üretilecek politikaların siyasi anlamda bugün kabul görmesi veya görmemesinden ziyade hekim haklarına ve sağlık hizmetlerine katkı sağlamak çok önemlidir. Ve ben de Doktor Mithat Günaydın'ın ve ekibinin başarılı bir performans ortaya koyacaklarından eminim.

DENGE: Şu an görev yaptığınız, Çarşamba Devlet Hastanesi"nin ve Çarşamba İlçesi"nin sağlık yönünden eleştireceğiniz olumlu veya olumsuz düşünceleriniz var mı?

TAŞLI: Çarşamba Devlet Hastanesi Başhekimi Opr. Dr. Dursun Mehmet Mehel benim sınıf arkadaşım. Göreve geldiğinden bu yana çok ciddi çalışmalar yapan bir arkadaşımız.  Şu an görev yaptığım, 112 Sağlık İstasyonu"ndaki arkadaşlarım son derece heyecanlı, mesleğine bağlı, kulakları telsizde her an hizmete hazır şekilde çalışan arkadaşlarımız. Çarşamba İlçesi eskiden adli olayların çok yaşandığı bölge idi. Ama son dönemlerde Çarşamba' da sosyal hayatın fark kazanması ile büyük değişiklikler oldu. Şehrin kısa sürede değişmesinde çalışmaları ile ön plana çıkan Çarşamba Belediyesi Başkanı Hüseyin Dündar'ın katkıları unutulamaz. Çarşamba bu bölgede bana en yakın gelen yer olmuştur.


Hakan Taşlı Kimdir?
Hakan Taşlı 1972 Gümüşhane doğumlu, 1989 yılında OMÜ Tıp Fakültesi"ni kazandı. 1996 yılında mezun oldu. OMÜ Tıp Fakültesi"nden mezun oldukta sonra, Hacettepe gibi hatırı sayılır bir üniversitede, kısa süreli eğitimler aldı. Kamunun özel sağlık hizmetlerini satın almadığı bir dönem olan, 1997 yılında Samsun Büyük Anadolu Hastanesi"nde işletme müdürlüğü görevine başlayarak, özel sağlık işletmeciliğinde ki ilk adımını attı.  2005 Yılında Samsun"da ilk tıp merkezini hayata geçirdi. 2007 yılında Özel Mediva Hastanesi Kurucu Genel Müdürlüğü,  2004, 2009 yılları arasında Samsun İl Genel Meclis üyeliği yaparak siyaset hayatı tecrübesi yaşadı. Siyaset hayatı dönemi içerisinde Çevre Sağlığı Komisyon Başkan Vekilliği,  Plan Bütçe Komisyon Başkan Vekilliği, İnsan Hakları Kurul üyeliği, çeşitli sivil topluk kuruluşlarında, derneklere yönetim kurulu üyeliği yaptı. Türkiye'de 10 İl Genel Meclis Üyesi"nin görev aldığı Avrupa Birliği Yerel Yönetimler Konseyi"nde 5 yıl süre boyunca görev aldı. 2009 yılında Sanayi ve Ticaret Odası ve MÜSİAD'da Meclis üyeliği çalışmalarını sürdürdü.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Pazar Sohbeti Arşivi
SON YAZILAR