Şevki Yıldırım

Şevki Yıldırım

Hem Muzaffer, hem Önder'di

Muzaffer Önder, 1933'te Bafra'nın Kolay beldesinde doğdu. Babasının adı Hüseyin, annesinin adı ise Ayşe idi. Önder, ilköğrenimini Bafra'da, lise öğrenimini yatılı olarak Kayseri'de bitirdi. Lisans öğrenimini ise İTÜ Elektrik Elektronik Fakültesi'nde tamamladı. Mezun olduktan sonra İller Bankası'nın çeşitli birimlerinde görev yaptı.

Önder, 5 Haziran 1977'de yapılan seçimler için Samsun'da Cumhuriyet Halk Partisi'den aday olarak gösterildi. Seçimler sonucunda meclise girmeye hak kazandı.12 Eylül Darbesi'nden sonra bir süre siyasetten ayrı kaldı ve 1984 yılının başında Sosyal Demokrasi Partisi'ne geçti. O yıl yapılan yerel seçimlerde Samsun belediye başkan adayı olmasına rağmen, seçimi kazanamadı. Üç yıl sonra Sosyaldemokrat Halkçı Parti tarafından 1987 milletvekili seçimlerinde Samsun 1. bölgeden aday gösterilen Önder, meclise giremedi.

Muzaffer Önder, beş sene önce kaybettiği yerel seçimlerden sonra tekrar Samsun belediye başkan adayı olarak gösterildi. SHP adayı olarak girdiği bu seçimleri çok az farkla kazanarak Samsun belediye başkanı seçildi. Başkanlığının ilk döneminde Samsun, büyükşehir belediyesi statüsü kazandı. Önder, 1994 yılındaki seçimlere CHP'den aday oldu ve oyların yüzde 31.95'ini alarak bir kez daha başkan seçildi. Seçimlerde 5 belediye başkanlığı kazanan CHP, tek büyükşehir belediye başkanlığını da Muzaffer Önder'le Samsun'da elde etti.

Önder, bir sonraki seçimleri ise kazanamayarak, koltuğunu o zamanın ANAP adayı şimdinin AK Partilisi Yusuf Ziya Yılmaz'a devretti. 2001 yılında gerçekleştirilen CHP'nin 29. Olağan Kurultayı'nda Deniz Baykal'ın listesinden parti meclisi üyesi seçildi. Önder, 24 Şubat 2004'te CHP'den 5. kez Samsun belediye başkanlığına aday gösterildi.

Evli ve 1 çocuk babası olan Muzaffer Önder, 1 Kasım 2005'te tedavi gördüğü Ankara Üniversitesi İbni Sina Hastanesi'nde lenf kanserinden vefat etti.Önder'in cenazesi Samsun Büyük Camii'nde kılındıktan sonra, doğum yeri olan Bafra'nın Kolay beldesinde toprağa verildi

Muzaffer Önder ölüm yıldönümlerinde her zaman olduğu gibi geçtiğimiz yıl da mezarı başında anılmıştı. O tarihten bu tarihe tam 1 yıl geçti. Yani 12 ay. CHP'de ise 4 tane başkan değişti bu süre içinde. Yani 3 ayda bir başkan. Nasıl yani dediğinizi duyar gibi oldum biran. Sayalım. Hüseyin Değerli, Naci Altuncu, Mehmet Bank ve Ersoy Üstay. Kaç etti?

Muzaffer Önder ölümünün 6'ıncı yılında Kolay'daki mezarı başında anılacak. Anma törenine gitmek isteyenler için Perşembe günü saat 10:30'da Gar yanından otobüs kaldırılacakmış.

Ben, çok değerli başkanım için başkaca bir şey söylemiyorum. Işıklar içinde yat sevgili başkanım. Senden öğreniğim o kadar çok şey var ki..

KALEM SİZDE

AKP'liler de bir tuhaf!
Ulusal bayram olan 29 Ekim'i yas, ulusal yas olan
10 Kasım'ı bayram yaptılar...
(Gülhan Elmas)
****

Rahmetli Muzaffer Önder çok dürüst ve namuslu bir insandı. Samsun'a Bafra'ya ve Kolay'a çok emeği geçti.Allah gani gani rahmet eylesin.
(Recep Gürbüz)
****

Mekanı cennet olsun nur içinde yatsın, köyümüze, Bafra'ya, Samsun'a çok emeği geçti. Her insan önce insanlığıyla ve yaptıklarıyla anılır, o da yaptığı tüm güzel hizmetlerle, iyilikleriyle ve en başta dürüstlüğüyle anılmaya devam edecek biri.
(Sait Ökter)
****

Cemalettin,
Kamu  hastanesinde  taşeron  bir  işiydi.
Tıp  fakültesinde  sendikalı  oldukları  işten  atılan  taşeron  işçiler  gibi  güvencesiz  çalışıyordu. Hukuksuz  ve  keyfi  bir  şekilde  işten  atıldı.
Bu  kentin  kamu  vicdanı  ve  kamu yönetimsel  etiği  varsa,  Cemalettin'lere  sahip  çıkar.Bu  kentin  siyasi  erki,  Cemalettinlere  ne  oluyor  diye, bir  fikir üretir.
(Dr. Cem Şahan)

AYDIN KARACA

Evet; adı Aydın Karaca tamı tamına 45 yıldır ayakkabı boyacılığı yapıyor. 56 yaşında. 3 çocuk babası. Tek erkek evladı olan Ömür Karaca'ya bir türlü iş bulamamaktan yakınıyor. Güvenlik seritfikası, sağlıkçı seritfikası bulunmasına rağmen bir türlü iş bulamadığından yakınıyor 45 yıllık ayakkkabı boyacısı Aydın Karaca. "Biz üstelik oylıımrazı da ampule verdik. Seçim zamanı oy isteyenler sonra bizi unutup gidiyor"diye de yakınıyor. bizden söylemesi.

KEVSER

İlköğretim Okulu öğrencisi Kadriye, okul bahçesinin çevresinde soğuktan çaresizlik içinde büzüşmüş bir kuş gördü. Kimbilir kuş belki de sakattı da ondan uçamıyordu. Ama Kevser o kuşu aldı, sevdi, okşadı ve "Ben bunu eve götürüp sağlığına kavuşması için yardımcı olacağım" dedi. Kevser'nin bu çok güzel davranışına tanık olmak bizi de son derce mutlu etti. Hayvanları sevmeyen insanları nasıl sevecek ki. Teşekkürler sana Kevser. Yolun ve bahtın açık olsun
Evet 27 Ekim günkü köşemizde yazdığımız bu, günün çocuğu bizi arayıp teşekkür etti. Ancak adının Kadriye değil Kevser olduğunu belirtti. Aslında o bize Kevser olduğunu söylemişti biz not almayınca Kevser'i Kadriye yapmışız. Düzeltiyor ve kendisinden de okurlarımızdan da özür diliyor, Fatih Temiz İlköğretim Okulu öğrencisi Kevser'i bir daha kutluyoruz.
 
GÜZEL SÖZ

'Yirmi yaşında istek, otuz yaşında zekâ, kırk yaşında akıl önemlidir.'
Benjamin Franklin

Tansu Tekin'in Objektifi

İKİSİNİ KULANACAKLAR

Tanrı dünyayı yarattığı zaman gelecekteki ulusların temsilcilerini yanına çağırmış her  birine ikişer erdem vermiş...
İsviçrelilere ;
Düzenlilik ve  Yasalara saygı ...
İngilizlere ;
Soğukkanlılık ve asalet ... 
Japonlara ;
Çalışkanlık ve Sabır ...
İtalyanlara ; 
Neşe ve Romantizm ....
Fransızlara ;
Şarap ve güzel  yemekler
Türklere ;
Zeka ve Dürüstlük ve Tayyip sevgisi .... 
Meleklerden biri bu dağıtımdan sonra Tanrı'ya sormuş:  gayet hoş olmuş bu uyarlama. Bütün uluslara ikişer erdem verdiniz ama Türklere üç tane'.
'Evet ama' demiş Tanrı 'sadece ikisini  kullanabilecekler'

ANLAMAYANLAR ANLATSIN!

Hemşehrimiz Ferhan Şensoy, Seçme Sapan Şeyler'de cin olmadan veya cin olduğunu sanarak adam çarpmaya yeltenen insanoğlunun hallerini eşya, hayvan ve bitkilerin gözünden muzip biçimde dile getiriyor. Birbirinden ayrı gibi duran metinlere bakınca, insanın aklına kılçık atan ve onun kimi ahmaklıklarını yüzüne vuran bir bütünlük selamlıyor bizi. Anlamayanlar anlayanlara anlatsın!

EMİR BALIK MARKET KATKILARIYLA

Samsunluyu balık-ekmeğe doyuralım kampanyamız tüm hızıyla sürüyor. Şimdi size bir fotoğraf sunacağız. Fotoğraftaki yeri soruyuz. Onu bilmeniz oluyor tek isteğimiz. Dün sorduğumuz fotoğraf  Erfelek Tatlıca şelaleleri idi.  Fotoğrafı doğru bilen arkadaşımız Sait Ökter oldu. Emir Balık Market Restoran'da Balık-Ekmek ziyafeti için kartı bizde kendisini bekliyor. Siz bugünkü Fotoğrafı tanıdıysanız cevaplarınızı Saat 17.00'e kadar bekliyoruz. [email protected] veya [email protected] Tel: 420 04 28

Günün Fotoğrafı

VERDİNİZ Mİ?

Trafik polisi, kırmızıda geçtiği için yakalayıp ehliyetini istemiş.
Temel, "Verdiniz mi ki, istiyorsunuz" demiş!
Hepinize sağlık,esenlik ve gönlünüzce güzellikler içinde iyi haftalar diliyorum. Temel ile birlikte

NE OLACAK BAŞKAN?

Arka Oda'ya sporu taşımazdık. Çünkü arada bir yazdığımız "Çift Kale" miz vardı, ama Süper Lig'de son sırada 1 puanla bulunan Ankaragücü'yle karşılaşmadan önce konuyu çift kaleden arka odaya taşıyalım dedik. Sayın başkan n'olacak sahiden bu Samsuspor'muzun durumu?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Şevki Yıldırım Arşivi
SON YAZILAR