Prof.Dr.O.İmamoğlu

Prof.Dr.O.İmamoğlu

Evde spor

Spor salonlarına gitmeden veya caddelerde koşmadan da evde egzersiz yapmak mümkündür.  Evde spor aleti olanlar aletlerle de spor yapabildiği gibi spor aleti olmayanlarda evde değişik egzersiz programı uygulayabilirler. Evde yapılacak en güzel egzersizler germe-gerdirme egzersizleri olarak görülür. Gerdirme(Streching) ile ısınarak, hem tüm vücut rahatlatılabilir, hem de kondisyon korunabilir. Hareketlere başlarken ya vücudun alt bölgesinden yani ayaklardan başlayarak yukarı doğru yada vücudun üst kısmından başlayarak aşağı doğru bir sıra takip etmek gerekir. Örneğin boyun, omuzlar ve kollar, bel bölgesi, dizler ve ayak bilekleri ısıtılması ve çalıştırılması şeklinde bir sıralama olabilir.

Bazı hareketler:

-İlk önce boyun bölgesi egzersizleri için başı öne doğru eğerek yavaşça sağa, sonra da sola doğru çevirme. Bu bölgede dairesel bir hareket yapmamaya dikkat edilir. Çünkü bu bölgede dairesel hareketler boyun omurlarının zarar görmesine neden olabilir. Sonra hareket soldan sağa doğru tekrar edilir. Bu hareket yaklaşık 45-50 kere tekrar edilebilir.

- Sonra baş arkaya doğru eğilerek alın ve gözler yukarı bakar ve hareket sağdan sola doğru tekrar edilir. Daha sonra aynı hareket ters taraftan yapılır.

- Daha sonra baş önce sağ omuza sonra da sol omuza doğru eğilir. Sonra bu hareketin tam tersi yapılır.

- Yine baş sabit bir şekilde dik tutularak önce sağa, sonra karşıya ve son olarak da sola bakılır. Bu esnada başın direkt olarak sağdan sola doğru çevirmemeye özen gösterilir. Ve yine bu hareketin tam tersi yönde tekrarlama yapılır.

- Başka bir baş hareketinde ise eller alında birleştirilerek bu bölgeye baskı uygulanır. Bunu yaparken alınla da elleri itmeye çalışın. Yani zıt güç uygulanır.

- Daha sonra eller başın arkasında birleştirilir ve bir önceki hareket bu bölge için de uygulanır.

 -Daha sonra şakaklara hareket yaptırılabilir. Önce sağ avuç, sağ şakak üzerine koyarak bastırılır. Aynı anda başla da avuca baskı uygulanır ve aynı hareket sol şakak da sol avuçla tekrarlanır.

- Boyun bölgesi bittikten sonra, ayaklar omuz genişliğinde acık pozisyonda ayakta durulur ve sağ kol yukarı doğru esnetilerek sola doğru eğilinir. Aynı hareket sol kolla tekrar edilir.

- Yine kollar yukarıda birleştirilerek bir öne, bir arkaya doğru vücut esnetilir. Vücut esnetilerek, kaslar çalışmaya hazırlanır.

- Diz bölgesinde gerdirme ve rotasyon(dönme-döndürme) hareketleri yapılır. Dizleri içten dışa veya dıştan içe doğru döndürme hareketi yapılır. Oturur pozisyonda dizlerin iç ve dış taraflarını yere dokundurma gibi hareketler çoğaltılarak yapılabilir. Yine kollar ileri doğru yere paralel uzatılarak dizleri kollara doğru yukarı çekme hareketi ile karın kasları da çalıştırılmış olur.

 -Ayak bileklerinde içe ve dışa döndürme hareketleri tek tek ve sonra iki ayak bileği beraber yaptırılabilir.

-Daha sonra ayak parmak uçlarında yükselme hareketi yapılabilir. En son olarak ta komple çömelip kalkma hareketleri yapılabilir. Şinav ve mekik hareketleri de evde yapılabilir. Mekik hareketinde dizler bükülü pozisyonda olmalıdır. Dizler bükülmeden yapılan mekiklerde bel bölgesi çukuru artar. Yani omurga kavisi bozulur. Özellikle bayanlarda kalça bölgesi arkaya doğru daha fazla çıkmış görülür.

       Her bölgedeki hareketle tür olarak çoğaltılabilir. Dikkat edilmesi gerekli noktalardan biri hareketlerin eklemlere aşırı yük bindirmemesi, kasların ve bağların aşırı zorlamaması gerekir. Hareketler, her defasında 8-10 kez tekrarlanır, kişinin kapasitesine göre bu sayıyı arttırabilir.


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof.Dr.O.İmamoğlu Arşivi
SON YAZILAR