Ekolojik beslenmenin adresi

Türkiye'deki en önemli yemekevleri arasında olan Othana doğal ev yemekleri merkezi geçtiğimiz günlerde  8'inci kuruluş yıldönümünü sürekli müşterileriyle birlikte kutladı. Bilindiği gibi Othana doğal ev yemekleri merkezi, Türkiye'de seçkin 10 kişilik jürinin 300 dolayındaki organik alışveriş merkezini değerlendirmesi sonucu 4'ü İstanbul, 2'si Ankara, diğerleri de İzmir, Ankara, Erzurum olmak üzere Samsun'dan ilk 10 listesine girebilen tek adres olmuştu. Kuruluş yıldönümünü büyük bir gurula kutlayan Othana yemekevi sahibi ve lezzetli yemeklerin ustası Hatice Altuncu, bu hafta köşe yazarımız Şevki Yıldırım'ın Pazar Sohbeti konuğu oldu. Hatice Altuncu ile hizmet verdikleri 19 Mayıs Mahallesi Süleymaniye Caddesi No: 40/B adresinde konuştuk.

Ş.YIldırım: Hatice Hanım Othana adını verdiğiniz bu yemekevinizin Türkiye'de ilk 10 arasında yer alması konusunu anlatır mısınız. Samsunlular bu kadar önemli yerin yeterince farkında değil sanıyorum.

 Hatice ALTUNCU: Biz 8'inci kuruluş yılımızı bizi tercih eden sürekli müşterilerimizle birlikte kutladık. Yemekevimizde sızma zeytinyağı ile mevsimlik sebze yemekleri, sağlıklı et yemekleri yapılıyor. Diyabet mönüsü her daim bulunuyor. Tatlılar, salatalar bitki ve meyve çayları bulunuyor. Othana doğal ev yemekleri merkezimiz, 10 kişilik alanında uzman kişilerden oluşan jürinin 300 dolayındaki organik yemek merkezlerini değerlendirmesi sonucu 4'ü İstanbul, 2'si Ankara, diğerleri de İzmir, Ankara, Erzurum olmak üzere Samsun'dan ilk 10 listesine giren tek adres olarak bizi seçtiler. Müşterilerimiz Hatice Hanım tarafından yapılan yemeklerin adını duyduk organik ve ekolojik yemek alanında Türkiye'de sayılı olduğunu öğrendik diye bize geliyor. Sağolsunlar

Ş. Yıldırım: Sizin yemeklerinizin tamamının organik ürünlerden yapıldığını biliyoruz. Özellikle Isırgan çorbası ile ün yaptığınızı sanıyorum. Ne dersiniz?

 Hatice ALTUNCU: "Othana ev yemekleri farklıdır çünkü; othana' da ekolojik ve doğal ürünler, mevsim sebzeleri, köy ürünleri ve soğuk sızma zeytinyağı kullanılır. Ürün kalitesinden ödün verilmez. Isırgan çorbasını Samsun'da bizden başka yapan bir yer olduğunu ben bilmiyorum. Acaba yanılıyor muyum diye de düşünüyorum. Bizim Isırgan çorbamızın ünlü olması Samsun'da bizden başka yapan bir yerin olmayışından sbep olabilir. Ama bütün yemekleri olduğu gibi ısırgan çorbasınıı da çok iyi yaptığım konusunda iddialı olduğumu söyleyebilirim. Zaten bunu sürekli müşterilerimiz de defalarca söylüyor.

Ş. Yıldırım: Hatice Hanım bu yemekevi işletmeciliği nereden çıktı. Nasıl başladınız? Kim teşvik etti anlatabilir misiniz?

 Hatice ALTUNCU: Eşim benim çok güzel yemekler yaptığımı sürekli söyler dururdu. Kendisi de emekli olduktan sonra bir yemekevi açma fikrinde beni cesaretlendirdi. Çocuklarım da babalarına destek verince bana daha da büyük cesaret geldi. O şekilde başladım. Başladığıma da memnunum. Başarılı olduğuma inanıyorum. Bütün yemeklerimi de aynı zevkle yapıyorum.

Ş. Yıldırım: Yemek yapmak bir sanattır ve OTHANA'da yemeği yapan kişi sanatcı konumundadır. Ne güzel yenir Hatice Hanım tarafından itina İle hazırlanmış o yemekler. Sizin ben en güzel bu yemeği yaparım dediğiniz bir yemek var mı?

 Hatice ALTUNCU: Yemek yapmak emek ve sevgi ister. Yemeği severek, kendinizden bir şeyler katarak yapmalısınız. Aynı malzemeyle, her şeyi birebir aynı olsun el değişikliğinden farklı lezzetler ortaya çıkar. Lezzetli yemeğin en önemli sırrı hangi malzemenin ne zaman katılacağıdır. Gecikmeli ya da önce yapılacak ilaveler lezzetten kayıptır. Her şey zamanında ve doğru miktarda konulursa mükemmel sonuç almamak için hiçbir engel kalmaz. Benim için bütün yemekler aynıdır. Ancak yaprak sarma, lahana sarmayı çok daha iyi yaptığım söylenir. Benim bütün yemeklerim lezzetlidir.

Ş. Yıldırım: Oğlunuzun da gazeteci olduğunu biliyoruz. İstanbul'da büyük bir medya grubunda çalışıyor Özgür Altuncu. Muhabirlikten daha üst düzey bir göreve getirilmiş. Siz de ona görevinin ne olduğunu sorduğunuzda size ne cevap vermiş.

 Hatice ALTUNCU: Anne dedi. Sen nasıl Othana'da çeşitli malzemelerden iyi yemekler yapıyor ve onları müşterilerine en iyi şekilde servis ediyorsun. İşte ben de burada her yerden gelen haberleri derleyip toparlıyor ve en iyi şekilde servis yapılmasını sağlıyorum. Yani gazetenin mutfağındayım dedi

Ş. Yıldırım: Samsun'a gelen turistler, yabancılar geliyordur sanırım Othamna'ya.

 Hatice ALTUNCU: Evet tabi. Kafileler de geliyor. Geçen yaz 
Türkiye'de ilk olarak Ondokuz Mayıs Üniversitesi tarafından kurulan ve TÜBİTAK tarafından desteklenen 'Doğa Eğitimi ve Bilim Okulu' Türkiye'deki 20 üniversiteden gelen 20 öğrenci geldi. Biz ağırladık. Onlara Isırgan Çorba, güveçte yaz türlüsü, lahana sarma, pazı kavurma ve kırçandan oluşan bir mönü sunmuştuk. Çok beğendiklerini söyledi. Daha önce görev yapan valilerimizden bir de bazen öğlen yemeklerini bizden isterdi.Othana'yı genellikle öğretmenler, doktorlar, bankacılar ve üniversite öğrencileri tercih ediyor. Sağlık sorunları olanlar özellikle Othana'dan yemeye özen gösteriyor.
 
Ş. Yıldırım: Hatice Hanım eğer bir sakıncası yoksa Isırgan çorbasın tarifini yapabilir misiniz?

 Hatice ALTUNCU: Az önce de deiğim gibi yemek yapmak emek ve sevgi ister. Yemeği severek, kendinizden bir şeyler katarak yapmalısınız. Aynı malzemeyle, her şeyi birebir aynı olsun el değişikliğinden farklı lezzetler ortaya çıkar. Ama yine de Isırgan çorbası tarifi yapayım.
1 demet ısırgan
2 çorba k. mısır unu
2 çorba k. tereyağı
1 soğan
1 diş sarımsak
tavuk veya et suyu
tuz

Isırganları az bir su ile haşlayın. Diğer tarafta tereyağında soğan ve sarımsağı soteleyin. üzerine mısır ununu koyup karıştırın. Üzerine tavuk suyunu koyun. Haşladığınız ısırganları püre yapıp diğer karışımı ekleyin. Suyunu ayarlayıp bir taşım kaynatın. Tuzunu ve karabiberini ekleyip sıcak servis yapın. Bir kase içen tadına inanamayıp 1 kase daha içiyor.

Ş. Yıldırım: Bize ayırdığınız zaman için teşekkür ederiz. Lezzetli yemekleriniz için Othana'yı tercih edecek müşterilerinizin daha da bol olmasını dileriz.

 Hatice ALTUNCU: Asıl ben teşekkür ederim. Othana ev yemeklerimizin bir benzerinin Samsun'da olmadığını bir kez daha anlatma fırsatını bize sağladığınız için. Söylediklerimizin abartı olmadığını öğrenmek isteyenler yemekevişmize buyurabilirler. Sabahları kahvaltı da veriyoruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Pazar Sohbeti Arşivi
SON YAZILAR