Prof.Dr.O.İmamoğlu

Prof.Dr.O.İmamoğlu

Egzersiz yapanlara uyarılar ve önlemler

Egzersize tekrar başlamadan önce doktora baş vurulacak durumlar: Belirtiler: Anormal kalp durumu: Kalp atışları düzensizdir. Titreme, Kalp atım sayısının düşmesi ve kalpte çarpıntı olması.Hızlı kalp atışlarının normalleşme seyrine uygun olmadan çok aniden yavaşlaması.
Nedenler: Kalp atışlarının ritmin düzensiz olması (hızlanması veya yavaşlama). Bu gibi durumlar tehlikeli veya tehlikesiz olabilir. Fakat mutlaka doktora görünmek gerekir.
Önlem: Doktor gelmeden önce egzersiz programı durdurulmalı. Doktor kontrol ederek  problemlerin azaltılmasını sağlamak için tedavi yapabilir.Duruma göre  antrenmanın güven içinde devam etmesine izin verebilir. Veya kalp atışlarının düzensiz olması durumunda kardiografi ölçümleri isteyebilir(EKG).
Belirtiler: Göğüs üzerinde ağrı – basınç, kollarda veya boğazda titreme ve çarpıntı( Egzersiz yaparken veya egzersiz bittikten sonra ortaya çıkabilir).
Nedenler: Muhtemelen kalp ağrıları.
Önlem: Egzersiz programına tekrar başlamadan önce bir doktora başvurulmalıdır.Hatta eforlu EKG alınmalıdır.
Belirtiler: Baş dönmesi, aniden dengeyi kaybetme, tatlı bir ürperti, gözlerin kararması, gözlerin dalması ve baygınlık geçirme.
Nedenler: Egzersizler çok ağır yapılmış olabilir.Enerji depoları bitmiş olabilir veya oksijensiz ortamda h ızlı glikojen tüketimi gercekleşmiş olabilir.Beyne ve kalbe az kanın gitmesi(Toplar damarlardaki kanın kalbe yetersiz gelmesi).
Önlem: Hastayı aniden soğutmaya çalışmayın. Egzersizi bırakın ve yere uzanın(Kalbe ve beyne kanın gelmesini artırmış olursunuz). Veya başınızı bacaklarınızın arasına alarak rahatsızlığın geçmesini bekleyin. Bunları yaptıktan sonra doktora başvurun.
Kendi kendinize tedavi uygulayacağınız durumlar:
Belirtiler: Egzersiz bittikten sonra 5-10 dakika hedef seviyesine yakın kalp atış hızının devam etmesi.Yani kalp atım sayınızın antremandaki gibi hala yüksekliğini koruması durumu.
Nedenler:  Egzersizler çok ağır yapılmış olabilir.Bedensel güçünüze göre çok fazla yüklenmiş olabilirsiniz.Yani yaptığınız egzersiz şiddeti ve süresi size fazla gelmiş olabilir.
Önlem: Kalp atışları hedef bölgesinde en düşük oranda tutulmaya çalışılmalı.Doktor kontrolünden geçtikten sonra antrenman proğramınızı bir spor bilimcisine gösteriniz. Egzersizin şiddeti çok yavaş artırılmalı. Eğer yinede, aşırı kalp atışlarıönlenemezse yani kontrol altında tutulamazsa tam teşekküllü bir hastanede kontrolden geçmelisiniz. 
Belirtiler: Eklemlerde romatizma veya kalça, diz, ayak bileği ve parmaklarda çeşitli rahatsızlıkların aniden ortaya çıkması.
Nedenler: Eklemlerde oluşan rahatsızlıklar.Eklemlerde kireçlenmeler.
Önlem: Eklemleri yavaş yavaş zorlama altına sokunuz.Yapacağınız eklemleri rhatlatıcı egzersizler için spor bilimcisine baş vurunuz. Eğer eski eklem rahatsızlığınız ortaya çıkarsa her zaman uyguladığınız tedaviyi uygulayın. Egzersiz programını bırakın ve rahatsızlığınız geçene kadar tekrar başlamayın. Daha sonra en düşük seviyede antrenmana başlayın. Ancak antrenmanı yumuşak bir zeminde spor ayakkabıları ile yapın. Örneğin; kalçanızda romatizma var ise yüzme yapmanız en uygunudur. Kalça ve diz eklemleri  için bisiklet sürmede iyi bir egzersiz proğramıdır. Email: [email protected]

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof.Dr.O.İmamoğlu Arşivi
SON YAZILAR