ÇOCUK GELİNLER

Ülkemizde uygulanan iç politikaların yetersizliği neticesinde birçok sorun ile karşı karşıya kalıyoruz. Eğitim sorunları, azınlık hakları, çevre politikası, suç oran artışı, kadın şiddeti gibi... Bunların içinde insanı insanlıktan utandıran ise çocuk evlilikleri gerçeğidir. Dün gazeteyi elime aldığımda ufacık bir alanda çocuk gelinin ölüm haberini okudum, irkildim. Haberde şunlar yazıyordu;

"Siirt'in Pervari ilçesinde 11 yaşında evlendirilen, 12 yaşında anne olan 14 yaşında ise cesedi bulunan Kader Erten'in cenazesi gece köy mezarlığında sessiz sedasız toprağa verildi."

Az gelişmiş ülkelerdeki yoksul aileler, hane yoksulluklarını azaltmak için oyun dönemini bitirmemiş kız çocuklarını babası hatta dedesi yaştaki adamlarla evlendirmektedirler.Daha evlilik kurumunun ne manaya geldiğini bilmeyen, ölüm hakkında bilgisi çizgifilmlerden ibaret olan bu bedenlerin yok oluş haberleri geçen zamanla olağan gelmekte! Bütün sevinçlerinin bedelini ödeyen, bütün zevklerin kefaretini çeken, bütün unuttuklarının hesabını vermek zorunda olan kimseler vardır. Bunlar çocuk gelinlerin ta kendisidir. Evlilik kurumunda bütün yolları mübah görenleri yok etmek mümkün değildir elbette. Ancak sevinçlerle üzüntüler arasındaki orantı uyumlu hale getirilebilir. Bu da mevcut yasal düzenlemeler uygulandığı takdirde gerçekleşir. Ayrıca Çocuk Koruma Kanununun uygulanması için uygulamalar yapılmalı, sivil toplum kuruluşları ile eş zamanlı çalışılmalıdır. Halkın eğitimi de bu konuda çok önemlidir. Halkı bilinçlendirme ve yasalar aracılığılı ile bu sorunu çözmenin ilk adımı atılmış olacaktır. Türkiye'de bu toplumsal soruna yeterince ilgi ve önem verilmediğinden bu mağduriyet göz ardı ediliyor. Ancak unutulmamalıdır ki kişinin yaşadığı magduriyet sadece bireyi değil toplumu da etkilemektedir.

 Ne zaman ki bütün bir halk nadir hisler içinde gözlerinin önündeki bu mağduriyeti görmeye başlar; o zaman bu insanlar yaşayacaktır.Yaşamak şu anlama gelir: "İnanmak ve ümit etmek." Bu sözlü evrendeki yıpranışın en anlamlı kelimelerini yok etmemek için halkın bilinç sahibi olması elzem olsa gerek.

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Şeyma Taş Arşivi
SON YAZILAR