BOP

BOP

1776’da bağımsızlığını ilan eden Amerika, küresel güç olma yolunda dünyanın stratejik noktalarını,ticari pazarlarını, ham madde ve enerji kaynaklarını ele geçirmek için yapılanmaya başladı.

Amerika’nın küresel güç olmak için uyguladığı strateji 4 aşamadan oluşur. 1.Bağımsızlık bildirgesi ve yeniden yapılanma. 2.Wilson prensiplerinden Franklin Roosevelt doktrinine kadar geçen dönem. 3.Soğuk savaş dönemi 4.Soğuk savaş sonrası yeni dünya düzeni.

Bu ana baslıklar altında, geleceği planlama adına gelişmelere göre yönlendirilen  ara başlıklar ile hamleler yapmaktaydılar.Tüm bu faaliyetler geleceğin kendi çıkarları için kullanılmasına yönelik hazırlıklardı. 

Fransız ihtilâli sonrasında  özgürlük hareketleri ile başa çıkamayan İspanya, İngiltere, Rusya, Avusturya ve Prusya’dan yardım ister. Bu devletler Fransa’ya destek verir ve Fransa, İspanya’daki özgürlük hareketlerini bastırır. Fransa kendini görevlendiren diğer devletlerle birlikte İspanya’nın Latin Amerika’daki sömürgelerini ele geçirmek üzere harekete geçerler. 

Latin Amerika’daki İspanyol sömürgelerini Avrupa devletleri yönelince Amerika gelecekteki anayasasının temelini oluşturacak Monroe doktrinini devreye sokar. Burada ana fikir ‘’Amerika Amerikalılarındır’’. Avrupa, Amerika’nın iç işlerine karışmayacaktır. Sömürgelere Avrupa ülkeleri  ulaşamayınca Latin Amerika’daki tüm sömürgeler bağımsızlıklarını ilan ederken diğer taraftan aldıkları yardım ile farkında olmadan Amerikan emperyalizminin boyunduruğu altına girmeye başlarlar. Mesela ,Kolombiya’ya destek veren Amerika, burada yapılacak kanal işine sorun çıkartan bu ülkedeki ayrılıkçı hareketleri destekleyerek Panama’nın Kolombiya’dan ayrılmasını  ve Panama Kanalı'nın yapılmasına sağlar. 

1.Dünya savaşında Avrupa’ya destek veren Amerika, yeni dünya düzeninin belirlenmesinde etkili olacak Wilson Prensipleri'ni açıklar. Denizlerde serbest dolaşım sağlanacak, uluslararası anlaşmalara uymayan devletlere abluka uygulanacak, Avrupa devletlerinin sınırların belirlenmesi vs.vs. Türkiye’yi ilgilendiren madde , ‘’Türk olanların egemenlik hakları kabul edilecek. Türk olmayan halklara bağımsızlık verilecektir’’ şeklinde idi. Bu madde ülkemizde Wilson Prensipleri Cemiyeti'nin kurulmasına yol açacak ve vatanını aşırı seven bir topluluk, Amerikan mandasının kabul edilmesi için imza kampanyası başlatacaktır.

2.Dünya savaşı sonrası güçlenen Amerika, oyuna dâhil edilen Rusya’yı kullanarak daha çok bölgeyi etkisi altına alır ve bu dönem "soğuk savaş" olarak adlandırılır. Rusya’nın, Boğazlar, Kars ve Ardahan üzerindeki isteklerinden dolayı Yunanistan ve Türkiye koruma altına alınır. Yine bu dönemde Nato, İMF ve Dünya Bankası'nın kurulması sağlanır.

Bretton Woods sistemiyle altına dönüştürülen tek paranın dolar olması ve diğer para birimlerinin dolara göre ayarlanması sağlanır. Rusya’nın, Türkiye üzerindeki, Boğazlar, Kars ve Ardahan baskısı üzerine Türkiye’ye yardım kararı alır ve bunu Truman Doktrini olarak sunup, Marshall yardımlarının başlaması sağlanır.

Truman Doktrini, Türkiye ve Yunanistan’ı komünizmin etkisine karşı korumak üzere alınır. Eisenhower Doktrini ise Orta Doğu'yu komünizmin etkisinden korumak için hazırlanmış bir metindi. Bunun en basit anlamı, bölgenin ele geçirilmesi idi ve bunun için  Orta Doğu’ya hâkim olmaya çalışan Amerika’nın bahanesi  Rusya idi.

Soğuk savaş sonrası yeni dünya düzeninde yeni bir düşmanın varlığı ortaya çıkartılmalıydı. Bunun için en uygun olan Orta Doğu’yu kapsayan "yeşil" olan İslamiyet’in  kızıllaştırılması idi. Yeni düşman ile başlayan, yeniden yapılanmanın sonunda ise Büyük Ortadoğu Projesi raflarda ki yerini alır. Kafkasya’dan, Kuzey Afrika’nın en uç devleti Fas’a kadar 22 ülkenin sınırlarının ve iktidarlarının değiştirilmesi özlü bir plan oluşturulur.

 Ülkemiz ya sınırları değiştirilecek 22 ülkenin içinde olup kaderine  razı olacak, ya da oraya etkin üye olup vatanını koruyacaktı. Bu kararların olumlu veya olumsuzluğu tarih gösterecektir.

Not: 10 Ekim 2015 tarihinde,değerli yazarımızın gönderdiği metin,sehven yarım olarak çıkmıştır. Yazarımızdan ve okurlarımızdan özür dileyerek,yazıyı gerçek hâliyle tekrar yayımlıyoruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Bayram Ocak Arşivi

ALGI

24 Kasım 2019 Pazar 10:30

TBMM

05 Ekim 2019 Cumartesi 11:50

KUKLA

31 Ağustos 2019 Cumartesi 12:42
SON YAZILAR