PATLICAN

Vefasız bir toplum olduk, mutlaka herkes vefalıdır diyeceğim ama, anlık, psikolojik, ekonomik ve ideolojik nedenler vefanın kişiden kişiye değişim nedeni oldu. Özellikle sosyal medya paylaşımları tamamen vefasızlığın göstergesi oldu ki, büyük toplulukların vefasız olarak etiketlenmesine neden oldu.

Kışın ortasında yükselen bir sebze fiyatları artışı vardı.Bir grup bu konuda yaygaraya başlamıştı, Bu artış normal değildi önümüzde seçim vardı ve onun için birileri bunu kullanmaya ve başka birileri de hazır paket yorum ve paylaşımlar ile olayı savunma aşamasına gelmişti.  

Seralarda üretilen bu ürünlerin, üreticiden düşük fiyatlarla alınmasına karşın, piyasaya sürüldüğünde fiyatların yüksek olma nedenlerini, doların yükselişine,gübre fiyatlarının ve mazot fiyatının yüksek olmasına bağlanıyordu. Tüm bunlara doğa olayları eklenince üreticilerin zor durumda olduğu konusunda bir kamuoyu oluşturuldu.

Şubat  ayında doların fiyatı 5.30 TL ortalamasında, Ankara baz alındığında mazot fiyatı 6.42 TL,  Temmuz ayında ise dolar 5.70 TL ortalamasında,mazot 7.06 TL .

Seçim yaklaşırken başlayan bu artışlarda üretici diye savunanların hassasiyeti takdire değerdir. Ama olayın aslı bir projenin faaliyete geçirilmesi idi.

21.07.2019 saat 16:30 eve dönerken pazara uğramam istendi. Pazar yeri, Canik, Kuzey Yıldızı mahallesi.  

Pazarda patlıcan 500 kuruş

3 kg patlıcan satan bir üretici evine 1 ekmek getirebiliyor.

3 kg salatalık 1 TL

6 kg salata satan üretici bir ekmek alabiliyor.Hatta 1 kg da patlıcan alabilecek parası kalıyor.

Mazot, gübre fiyatı sıfırlandı mı ?

Neden kimse üretici kelimesini kullanmıyor? Hani herkes üreticinin yanında idi. Üreticiyi düşünüyordunuz. Dolar daha düşük ,mazotta fiyat artışı fazla değil.

Seçim bitti değil mi ?

Kışın üretici diyenler, yazın üreticiyi unuttu. Buna vefasızlık diyoruz.

Birileri bunu seçim malzemesi yapmıştı, iktidar partisi de karşı hamle yaparak Tanzim Satış noktaları oluşturdu.

Dışarıda 18 TL olan patlıcan Tanzim Satış noktasında 6 TL ye satılırken, partizanlıkta sınır tanımayan, ekonomik durumu iyi olmayan tutucu vatandaş gidip dışarıdan 18 TL ye kışın ortasında olmazsa olmaz patlıcanı aldı.

Görülmesi gereken, ülke genelinde bir oyun oynandığı ve bu oyunun gelecek için olumsuzluklara neden olacağı idi.

Nasıl bir olumsuzluk olabilir ki ?

Olaylara iki türlü yaklaşım vardır.

Pozitif ve negatif, hayat böyle değil mi ?

İyi, kötü, olumlu ,olumsuz vs. Olaya yaklaşım toplum içerisinde ki yalpalanmaları belirler.Bu yalpalanmalar ise birileri tarafından kullanılarak toplum mühendisliği yapılır.

Muhammed Said Es-Sahhaf, bu kişiyi hatırladınız mı ? Irak Enformasyon Bakanı.

Emperyalistler Irak Başkanı hakkında kara propaganda yaparken bu kişi Irak ekranlarda karşı propaganda çalışması yapıyordu.  O ekranda ‘’ABD'yi yeneceğiz’’ derken arkasında ki caddeye bomba düşüyordu.

 Irak Başbakanı devrildi halk belirsizliği yaşıyor.  Hatırlarsanız bir hafta önce Basra petrolün kaynağı iken, Basra halkı açız diye sokaklara dökülmüş protesto gösterisi yapıyordu.

Enformasyon bakanı,halkını bir arada tutmaya çalışırken inancını 1 dakika bırakmadı,’’Ülke kurtulacak’’ dedi son ana kadar.

Oysa güçlünün kara propagandası ile halk birbirinden kopmuş,askerler kaçmış vatanı satan satana , en çok vatan diyenler güçlünün paçalarına yapışmıştı.

Ülkemde Dolar yükseliyor, yorumcusu dahi olumsuzluk pompalamanın peşinde. Dolar yükseliyor yaygarası elinde 3-5 lirası olanı da dolara yönetiyor

Piyasada dolar olmayınca Dolar fiyatlar artıyor. Fiyat artışı kime yansıyor yine halka. Kazanan kazanıyor bu oynamadan fakat vatan kişisel hesapların çok üzerinde, Bunu Iraklılar çok iyi öğrendi.

Bu anda Polyana’cılık oynamanın mutlaka olumsuzlukları vardır. Olay bu boyuta geldiğinde ateşe benzinle koşulmadan daha olumlu ve panik havası estirilme den konuya bakmak gerekiyor.

Sebze fiyatlarında ve Dolar konusunda oluşturulan kamuoyu sadece şunu gösterir. Bu halk rahatlık ile çözülebilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bayram Ocak Arşivi

ALGI

24 Kasım 2019 Pazar 10:30

TBMM

05 Ekim 2019 Cumartesi 11:50

KUKLA

31 Ağustos 2019 Cumartesi 12:42
SON YAZILAR