Ben muhtar olsam

Samsun"da Yerel seçim sürecine girildiği artık ayan beyan görülmektedir.Bu seçimin AKP açısından rahat geçmeyeceği anlaşılıyor.
Ekonomik kriz vatandaşı vurdu vuracak , “teğet geçti ” geçecek derken vatandaşın mutfağını delip geçiyor.
İktidar Partisi kurulduğu günden bugüne sürdürdüğü “mağduriyet “edebiyatı işlevini yitirdi. Bu sefer “krizden” nemalanma niyetinde.
Yoksula /işsize aş ve iş bulamayan AKP , oylara ipotek koymanın yolunu  sadaka /zekat dağıtımında buluyor.Başbakanlık ve Belediye  Başkanlıkları aracılığı ile yapılan devlet yardımlarının AKP"ye ve dolayısıyla Belediye Başkanlarına mal  edilmesi ve buna karşı itiraz edilmemesi , hatta kabullenilmesi dürüst siyasetle ne ölçüde bağdaşır.Bilinçli seçmen  her şeyin farkında.
Hükümete iki dönem bir Bakan veremeyen İktidar partisi mevcut Belediyeleri kaybetmemek adına işi sıkı tuttuğu anlaşılmaktadır..O yüzden “Devlet ve Hükümet olanakları -Partinin kongreleri dahil- top yekün seferber ediliyor.
Son aylarda Belediye başkanlarının seçim atmosferine girdiği ,adaylık başvurularının uykularını kaçırdığı bu yüzden gazete sayfalarını satın alarak her gün çarşaf çarşaf resimlerinin yayınlanması boşuna değil.
Yine bazı Belediye başkanları gösteri amaçlı tanıtım gezileri düzenlemektedirler.Açıkcası suni gündem yaratma uğraşındalar.Zaman zaman Partili kadınların da görevli partililer ile birlikte kahvaltılı sohbetlere katıldığı seçim çalışmalarına motive edildikleri bilinmektedir.
Kapatılan/Birleştirilen  Belediyelerin başkanları ile bir daha aday bile olamayacak  başkanların cadde ve kavşak noktalarında  resimlerin asılması akla iki şey getirmektedir. Mesela , taa 20 km. uzaktan, “iki belediye sınırı aşarak” Canik  ilçe sınırları içinde Kurupelit Bel.Başkanının boy afişinin Irmak caddesi üzerindeki  bilborglarda işi ne ? Hangi ünlü şanlı  hizmeti sınırlar aşarak buraya kadar ulaştı.Hangi mantık görüntü ve zihin kirliliğini kabul eder?
Yine bir Belediye Başkanı , 2009 Martından sonra tarih olacağını bile bile  aynı mantıkla  ilan panolarını süslemekte.
Yine akla şeytanlık gelmiyor değil.Aynı ilçeye iki Belediye başkanı seçilmeyeceğine göre bu denli tanıtım ve reklam masraflarına ne gerek var.
Reklam ve tanıtım giderleri “Sırf Başkan için “Belediye bütçesinden karşılama olanağı var mıdır? Yoksa ,bu israfın gerekçesi ne ?Ortada görevi kötüye kullanma,en azından usulsüzlük yok mudur? Eğer yapılan hizmetler kifayetli ve nitelikli ise reklama ne hacet var?
Mesela ,İlkadım Belediyesinin ilan ve reklam/tanıtım giderleri Belediye bütçesinden karşılanmıyormuş (!) Varsayalım doğru.Her yerde resimlerin yer alması,hizmet tanıtımından ziyade O kişi Kurumların önüne geçmiş olmuyor mu?Hem resim,hem imza ,hem hizmet olarak sunulanların vatandaşın cebine ,mutfağına,iş ve aşına bir yararı var mı? Oturup düşünmek lazım.
Hayali yatırımlar ,boş vaatler ,illizyonist resimler ,aldatıcı bilgiler tanıtım afişlerinin ana kurgusunu oluşturuyor.
 Hiç yolunuz Gazi caddesinden geçti mi?Hiç , bir yıl önce döşenen yol,kaldırım taşları kırık döküklüğüne tanık oldumuz mu?Ben adım başı taşların şıkır şıkır oynadığına tanık oldum.Gidin bakınız.Milli servet heba edilmiş.
Eğitimde çağdaş düzeyi yakaladıklarını iddia eden bir Belediyemiz  bu çağdaşlığı kimlerle ve hangi kadro ile yakaladıklarını açıklamak zorundadırlar..Üniversite kurmayı asli görevleri sananlara ne demeli !..Arsa tahsisi Üniversite kurmak değildir.İlçeyi Karadeniz"in yükselen yıldızı ilan edenlerin ANCORA "nın temelini göstermek zorundadır. İlçeye Kaymakamlık binası,İlçe Emniyet Müdürlüğü için  yer bulamayanların iki defa düşünmesi gerekmez mi? Verdikleri çıraklık sertifikalarının  hiçbir zaman araç sahibi olamayacak  ehliyetli vatandaşlardan farkını bana söyleyebilirler mi?
Yine birkaç haftadır Büyükşehir Belediyesi “Eski balıkçılar pazarının” olduğu yerde stabilize yol yapımını sürdürmektedir...Sorduk soruşturduk 500 metrelik alt yapı çalışmasının gerekçesi “Samsun raylı sisteme kavuşuyor” afişini gerçekleştirmek miş..
Kolay değil.Tersane tabelası gibi Raylı sistem tabelası bu seçim arifesine kadar dikilecek..Tersane 15 bin işçi istihdamı sağlayacaktı ama olmadı, inşallah raylı sistemle günde 15 bin vatandaş taşınır...
Belediye Başkanlarımız maşallah baş rol aktörleri gibi ,her hizmetin önünde varlar.İmzaları ile ,şehre girenleri selamlıyorlar.Kendilerini eserleri ile değil ama tanıtımları ile ölümsüzleştirdiler.Gün gelecek buradan ….”bir başkan geldi de geçti” denecek ,aha afişi şurada idi denecek...Seçilmese de olur.
Ben muhtar olsam aynını yapardım.Varırdım Başkanın huzuruna ,derdim ki, ben de sizin gibi bu mahallenin seçilmiş kişisiyim.Mahalleye yapılan hizmetlerin tanıtımında benimde sizden öğreneceklerim var.Yolu yordamı öğretin bana.Ben de seçime katılacağım “tanıtım ve reklam giderleri” nasıl karşılanır sizden  öğrenmeye geldim ,derdim.
Cevabını ben de merak ediyorum.Hodri meydan Muhtar adaylarına ,görevdekilere  Başkanların bir kıyağı olur size...
Hasan Anayol

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hasan Anayol Arşivi
SON YAZILAR