Bayram geldi

Nerede o eski bayramlar deyip ahkam keserek can sıkacak değilim. Eski bayramlar eskiden güzeldi. Şimdi asrımızın koşullarında biraz da mecburiyetten yaşanan, günümüz bayramlarına bakalım, yani yaşamak zorunda kaldığımız bayramlara…
Dünü, geçmişi yaşamak, yaşatmak artık neredeyse mümkün değil. İnternet çağını yaşayan bir nesil"e  Karagöz-Hacivat"ı ne kadar sevdirebiliriz ki ? Tabi ki  eski bayramları daha doğrusu gelenekleri adetleri sadece Karagöz-Hacivat"la ifade etmek doğru değil. Mesela eskiden bayramlarda büyüklerin elleri topyekun öpülürdü ama çıktı hükümetin en önemli adamı ne dedi? Annenizin, Babanızın ve Öğretmeninizin dışında kimsenin eli öpmeyin. Demedi mi? Bir anda köklü bir gelenek yerle bir olmadı mı?
Örfü, adeti kafamıza vura, vura bizlere tutturmaya çalışanlar bu 9 günlük tatilde kenarlara köşeler gözden ırak sayfiye yerlerindeki mekanlarına kaçmayacaklar mı? Bayramı örfüyle, adediyle kutlamakta, bir kilo bayram şekerini zar, zor alabilen geleneği savunmak ve yürütmekle  mükellef sizlere, bizlere kalmayacak mı?
Eski Bayramların eskilerde kaldığı artık bir gerçek, bırakın herkes Bayramını çağına göre, kafasına göre kutlasın.
Nice iyi, sağlıklı, uzun soluklu Bayramlar dilerim…İzzet Köksal
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi
SON YAZILAR