Bakkal Amca

18.y.y. Fransa”sı… Halk tabası  ile saray arasında ki uçurum hat safhada. Fransa Kraliçesi Maria Antanaitte”nin Osmanlı”nın Lale devrindeki şatafatı kıskandıracak mükemmellikteki sarayından içeri bir elçi giriyor. Ve yüzyılları aşıp tarihe geçecek olan o sözler sarf ediliyor. “ Halk perişan Kraliçem, ekmek diye bağırıyorlar.”  “Ekmek yoksa pasta yesinler” diyor Kraliçe. Ve kısa bir zaman içinde Fransız devrimi gerçekleşip Kraliçe bu dendi halktan kopuk oluşunun bedelini o güzel boynunu giyotine vererek ödüyor.

Yıl 2007. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı ı Recep Tayip Erdoğan, en az Kraliçe Antonaitte in ki kadar talihsiz olan sözlerini bakkallar için söylüyor. “ Bu ülkede artık bakkal devri bitmiştir. Bakkalları kapatın 5-6 bakkal bi araya gelip Market kursun” .. Nasrettin Hoca eşekten düşmüş hemen etrafını sarmış kalabalık. Her kafadan bir ses, hoca şaşırmış ve demiş ki, “ bana eşekten düşen birini getirin, benim halimden ancak o anlar.”

   Maalesef bu sözlerden Başbakan ın halktan ne denli bi haber yaşadığı anlaşılmaktadır.

Bu nasıl bir fikirdir. Ben bir bakkal çocuğuyum ve babamın tek oğluyum. Satırları okuyacak olan babama belki ayıp olacak ama biz bakkalda iki gün beraber kalsak can ciğer arkadaş olmamıza rağmen bazı zaman anlaşamıyoruz. Kaldı ki 6-7 bakkal bir araya gelip market kuracak öyle mi?

   Peki kim kasada duracak, ayrıca market kurmaya bakkalların üç kuruşu yetecek mi? Ve en önemlisi her türlü gücü, otoriteyi arkasına almış yeşil sermaye ürünü zincirlerle, Barzani nin sermayetörlüğünü yüklendiği şirketleşmiş marketlere karşı bakkal amca nasıl başa çıkacak? Bakkal Amca nın arkasında kim olacak? Bakkal istemiyorum, marketleşin diyen ve bunun için uygun şartlar hazırlanmasının adını bile etmeyen Başbakan mı?

   Bu tarihe geçecek büyük bir gaftır. Ülkemizde ortalama 5.5 milyon bakkal var. Bu insanlar aileleri ile birlikte hesaplandığında kaç milyon kişi o küçücük sayın Başbakanın beğenmediği bakkallardan karnını doyuruyor hiç düşündünüz mü?

   Bakkal Amcaların her biri birer Battal Gazi dir. Hiç vergi kaçıran bakkal gördünüz mü? Kazandığı parayla yurt dışına yatırım yapan Bakkal tanıyor musunuz? Tanıyamazsınız. Çünkü YOK. Ben o kırk metre kare bakkal dükkanından kazanılan parayla bitirdim Hacattepe yi.

  Bu ülkeye hizmet eden ne öğretmenler, doktorlar, mühendisler çıkmıştır o küçücük bakkal dükkanlarından… Peki bu ülkenin bilinen en büyük işadamları, bürokratları yapabildiler mi Bakkal Amcanın yaptıklarını.

    Tüm varlıklarını bu ülke insanına borçlu olan koca Sabancı grubu bir market bile açmadan CarefaurSA  larla bu ülkenin paralarını Fransa ya aktılar.Koca KOÇ grubu Migros u İngilizlere sattı… BİM lerle kaynaklarının ve uzantılarının neler olduğunu bile bilmediğimiz yerlere gönderildi sermayelerimiz. Söyleyin Bakkal Amcanın yapabildiğini kim, kaçı yapabildi? Şimdi Bakkal Amca zaten borç, veresiye hastalığıyla baygınken onu idam sehpasına çıkarmak işten mi? Herkes elini vicdanına koyup düşünsün. Sezar ın hakkı Sezar a.

    Bakkal Amca ya reva görülen gafletten bir an önce dönülmeli.

Bakkal Amcanın oğlundan söylemesi..

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi
SON YAZILAR