Bahar gelmeyen evler


   Bin bir neşvesiyle, nazıyla, gülüyle, yeşiliyle gelir bahar. Ölü tabiat uykudan uyanıverir. Heyecanla, başka bir sevinçle gülücükler dağıtır etrafa yeşillikler. Çırılçıplak ağaçlar cilveli kıyafetler giyinirler. Donuk renkler, belki renksizlik yerini renklerin birbiriyle yarıştığı bir ortama bırakır.
   Kış uykusundan kalkan sinekler uçuşmaya başlar. Köpekler, kediler baharı cıvıl cıvıl oynaşan yavrularıyla karşılarlar. Başka hayvanlar için de baharın gelmesi güzel anlamlar ifade eder. Hapis hayatı bitmiştir pek çok canlı için.
   Toprak, kışı atlatıp bahara kavuşanlara sürprizler yapar. Cömertlikte kimse yarışamaz toprakla. İçinde neler saklamışsa döker ortaya. Hiçbir nimet hiçbir canlıdan esirgenmez. Toprak sırlarını Rahim ve Rahman olan Allah"tan alır elbette.
   Baharın güzelliklerinin hiç uğramadığı, teğet geçtiği evler vardır. Binlerce güzellik önlerinden akıp geçer ancak onların hiçbirine dokunamazlar. Yıllar gelip geçer, baharlar gelip geçer. Ancak bazı evler baharı hiç göremez. Yaşayamaz. Onların güllerinde hep dikenler vardır. Yüzlerinde yılların biriktirdiği yılgınlık vardır. Gönüllerinde sakladıkları ne dertleri vardır. Bilemez başkaları. Ancak yüzüne yansıyanlar görülebilir. “Nedir bu hâlin? Hiç iyi görünmüyorsun? Bir derdin mi var?” gibi sorulara soğuk ve donuk bir karşılık verirler. Yok, derler. Bu cevap bile onların dertlerini tüm çıplaklığıyla orta yere serer.
   Kendilerine soru sorulmaması için yüzlerine sinen ölgün ifadeleri saklamak isterler. Dertlerini çaresiz sanırlar. Bunun için dertlerine hemdert aramazlar.
   Acaba yıllarca kapılarını çalmayan bahar mı onları bu hale getirmiştir? Bilemiyoruz. Durumlarını kanıksamış bir durumdadırlar. İsyan asla yoktur onlarda. İtiraz da etmezler. Hazan ve kıştan kendilerine yarayacak ne varsa almak, çalmak isterler. Dört mevsim de onlar için baharsızdır. Onlar da bu durumla yaşamaya alışmışlardır.
   Baharın gelmediği evlere baharlar getirmek isteriz. Onlar için dua ediyoruz. Ne olur, şu fani dünyada bir gün de onlara uğrasın şu canım bahar! Baharın güzellikleri. Mutluluk. Gülücükler ve güzellikler… Kaybetmişiz arıyoruz: “Bahar gelmeyen evlere, baharları getirecekleri…”

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
İsa Abanoz Arşivi
SON YAZILAR