Büşra Yıldız

Büşra Yıldız

Arı sütü nedir?

Arı sütü, işçi bal arılarının ürettiği sütlü bir salgıdır. Tipik olarak yaklaşık %60- 70 su, %12- 15 protein, %10-16 şeker, %3-6 yağ ve %2-3 vitamin, tuz ve amino asit içerir. Bileşimi coğrafyaya ve iklime bağlı olarak değişir. İsminin nerden geldiğini merak edenler için; arılar kraliçe arıların gelişimi ve beslenmesi için bu sıvıyı kullandıklarından ismi arı sütü olarak anılır. Bazı insanlar arı sütünü hastalıklardan korunmak için alternatif bir çözüm olarak kullanır.
Arı sütünü arı poleni veya arı zehriyle karıştırmayın. Arı sütü astım, saman nezlesi, karaciğer hastalığı, pankreatit, uyku sorunları (uykusuzluk), adet öncesi sendromu (PMS), mide ülseri, böbrek hastalığı, kemik kırıkları, menopoz semptomları, cilt bozuklukları ve yüksek kolesterol için kullanılabilir. Aynı zamanda genel sağlık için, yaşlanmanın etkileriyle mücadelede ve bağışıklık sistemini güçlendirmede yardımcı olabilir. Arı sütünü tonik olarak doğrudan cilde uygulayan veya saç büyümesini teşvik etmek için saç derisine uygulayan insanlar da vardır.
Arı sütü çeşitli fiziksel rahatsızlıkları ve kronik hastalıkları tedavi etmek için sıklıkla besin takviyesi olarak satılır. Geleneksel tıpta uzun süredir kullanılmasına rağmen Batı tıbbındaki uygulamaları tartışmalıdır.
Arı sütünün tam kimyasal yapısı bilinmemekle birlikte sağlık üzerindeki olumlu etkilerinin, benzersiz proteinleri ve yağ asitlerinden kaynaklandığı düşünülür. Bunlar toplu olarak ana arı sütü proteinleri (MRJP'ler) olarak bilinen dokuz glikoproteini ve iki yağ asidini, trans-10-Hidroksi-2-desenoik asit ve 10-Hidroksidekanoik asidini içerir. Arı sütü ayrıca birçok B-vitamini ve eser mineral içerir. Ancak besin bileşimi, arı sütü kaynakları arasında önemli ölçüde farklılık gösterebilir.
Hem hayvan hem de insan çalışmaları, arı sütünün kolesterol seviyelerini olumlu yönde etkileyebileceğini ve dolayısıyla kalp hastalığı riskini azaltabileceğini göstermiştir.
Kesin mekanizma belirsiz kalsa da arı sütündeki spesifik proteinler kolesterolü düşürmeye yardımcı olabilir. 12 haftalık bir çalışma, arı sütü ile desteklenen tavşanların toplam ve "kötü" LDL kolesterol düzeylerini sırasıyla %28 ve %23 oranında önemli ölçüde azalttığını bulmuştur. Benzer şekilde, insanlar üzerinde yapılan bir aylık bir araştırmada; günde yaklaşık 3 gram arı sütü alan kişilerde toplam ve "kötü" LDL kolesterol düzeylerinde %11 ve %4'lük bir azalma olduğu görülmüştür.
Bu çalışmalar umut verici olsa da arı sütünün kalp sağlığı üzerindeki etkisini daha iyi anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.
Hem ağızdan hem de topikal olarak kullanılan arı sütü, yara iyileşmesine ve diğer inflamatuar cilt rahatsızlıklarına yardımcı olabilir. Çünkü arı sütü yaraları temiz tutarak enfeksiyon kapmasını engelleyen antibakteriyel etkiye sahiptir.
Bir hayvan çalışması, arı sütü özü verilen sıçanlarda kolajen üretiminde bir artış olduğunu ortaya çıkarmıştır. Kolajen cilt onarımı için hayati önem taşıyan yapısal bir proteindir.
Ek olarak bir test tüpü çalışması, arı sütü ile tedavi edilen insan hücrelerinde doku onarım kapasitesinin önemli ölçüde arttığını göstermiştir.
Sonuç olarak arı sütünün yara iyileşmesi ve doku onarımı üzerindeki etkileri konusunda daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Büşra Yıldız Arşivi
SON YAZILAR