ZOR

Ülke içinde oluşan herhangi  bir gelişmenin  ,pkk  yayın organı olan televizyon kanalında,  nasıl algılanıp yansıtıldığını görmek için bazen www.sterktv.net  adlı  siteden  veya  sterk tv nin yayın akışını   izleyerek, Olaylara yaklaşımlarına bakmaya çalışırım . Tartışma programlarında  kesinlikle muhalif birini göremezsiniz.  Muhalif  olmak ajanlıkla eş değer olduğu için bunu kimse göze alamaz. Herkes  her istediğinide söyleyemez.

Haberler Kürtçe ve Türkçe olarak  verilmekte, kandilden eğer yöneticilerle  ropörtaj yapılacaksa bu Türkçe olarak  yapılır.  O zaman insan kendine sormadan geçemez, anadil diye ayağa kalkan siz değilmiydiniz. Nevruzda  terörist başının mesajını Kürtçeye  çeviripte okuyan hanım vekilin, Kürtçesini kimsenin anlamaması gayet normaldi. Ağrı'lının konuştuğu Kürtçeyi, Ş.Urfa'lı tam olarak anlayamaz. Bu açığı alıp siz birbirinizi anlamıyorsunuz, hangi Kürtçe ? diye konuyu işleyememekte politik bir eksikliktir. İletişim bozukluğunu giderebilmek içinde mecburen Türkçe konuşulur.

Teröristlerle ilgili sık yapılan programlardan ikisi kısaca şöyle:

Birbirine yakın sarp dağların olduğu bir yerde çekim yapılmakta. Kayanın altında  50 cm mesafede konuşan spiker ile teröristin görüntüsü, dar alanın hiç değişmemesi  korku içinde olduklarınının çok net göstergesidir. Terörist eline verilen metni okuyor,Botan ( Şırnak,Siirt, Mardin'in doğusu ve batmanı kapsayan alan ) ilk merminin atıldığı yer, savaşın kalbi, botan ormanlarla kaplı güzel  savaş alanı vs. Spiker neler hissettiğini soruyor.  Terörist burada  ropörtaj yapabilmenin  hazzından bahsediyor. Çünkü o mağara yurt içinde bir yerde, mesaj; buralarda  tv  ekibiylede varız. Dikkatli bakan şunu söyler  neden kayanın altındasınız. Neden karşıki dağın tepesini kamera yarım metre ileriye kadar gidipte gösteremiyor.

Bir başka gün yine kayanın altına saklanılmış ropörtaj yapılmakta. Yaralı olan bir kadın terörist ile yanında erkek terörist hayat hikayelerini anlatıyor. Kadın ikinci kez kobraların baskınında yaralandığını söylüyor. Acınacak halde, konuşmaya çalışıyor, bu esnada su istiyor, ellerini kullanamadığı anlaşılıyor. Suyu pet şişede erkek terörist içiriyor ona. Su oldukça bulanık, mesaj gerekli yerlere iletiliyor,ellerini kullanamayan fakat tüfeği yanında olan yaralı terörist, mikroplu suları içip dağlarda sizin için kutsal savaşı sürdürürken,sizler rahat içerisinde evlerinizdesiniz.

Haberler sunulurken;

Terörist başının doğum günü haberi haftalar öncesinden işlenmeye başlamış. Organizasyonlar yapılıyor,hemen hemen o  bölgedeki her ilçeden Urfa'ya gidecek olan konvoylardan görüntüler verilmekte. Sonra belli bir mesafede araçlardan inmiş, yol boyu  ellerinde bez parçaları ve posterler eşliğinde zafer işareti yaparak, apoya özgürlük diye bağıran gençlerin görüntüsü, bizim kanallarda yer bulmazken. Adı geçen şahsın evinin etrafından pet şişelere toprak koyarak kutsallaştırılma çalışmalar,  bizim ulusal basında yayınlayıp, daha geniş kesimlere bu mesaj  iletilerek  finali yapılıyor.

Ekranda  alt yazı sürekli geçmekte, Kürt halk lideri  A.Öcalanın  avukatlarıyla görüşmesinin   temmuz 2011 den  beri gemi  bozuk ve hava muhalefeti nedeniyle, engellenmesinin 620.günü, ertesi gün 621 oluyor  bu  yazı. Oysa vekiller ve akrabaları mekik  dokumakta İmralı'ya .

Kck yazılı bir  açıklama yaparak Yezidilerin bayramını kutlayarak, demokratik kurtuluş sürecine katılmalarını istemiştir. Yezidilere yanımızda olun çağrısı.

Bir tarafta barış süreci için mücadele eden devlet, diğer tarafta  halka yapılan sürekli propagandalar.  İç ve dış gelişmelere bakıldığında  zor bir sürecin  geçeceği belli olmakta. Önemli  olan imkansızlıklardan  kendi tarafımıza olumlu yaklaşımları çevirebilme başarısıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bayram Ocak Arşivi

ALGI

24 Kasım 2019 Pazar 10:30

TBMM

05 Ekim 2019 Cumartesi 11:50

KUKLA

31 Ağustos 2019 Cumartesi 12:42
SON YAZILAR