Yediğinize Dikkat Edin

Dünyada kendi kendine bakabilen ender ülkelerden birisi olmamıza rağmen dünyada en bilinçsiz olarak beslenen kişilerde bizlerizdir. Doktorların yapmış oldukları araştırmalar hastalıkların nedenlerinde hatalı beslenmenin %60 gibi yüksek bir paya sahip olduğunu göstermektedir.

Hatalı beslenme alışkanlıkları

 Zihinsel ve bedensel enerjimizi en fazla etkileyen etmenlerden birisi beslenme biçimimizdir. Sağlıksız beslenme alışkanlığı beyin çökmesine, hafıza kaybına, kavrama yeteneğini dolayısıyla öğrenme yeteneğini olumsuz olarak etkiler. Zihnimizi ve bedenimizi olumsuz olarak etkileyen hatalı beslenme alışkanlıklarını şöyle özetleyebiliriz:

Mideyi aşırı doldurma

Midemizi aşırı bir şekilde doldurursak; o sırada damarlarda dolaşan kanın büyük bir kısmı midedeki yiyecekleri parçalamakta görev alır. Böylece beyni beslemekte olan kan miktarında azalma olacaktır. Midedeki yiyecekleri parçalama ne kadar uzun sürerse beyin daha az oksijenle beslenmiş olacak. Beynin en önemli gıdası olan oksijen az olduğu takdirde beyin yeterli enerjiden mahrum kalacaktır. Bu durumda mide sağlığımızı olumsuz yönde etkileyecek, gerginliğe, strese, zihinsel faaliyetlerin yavaşlamasına neden olacaktır. Size bir çalışma vermek istiyorum. Bu akşam yemeği çok yiyin. Midenizi aşırı doldurun ve belirlediğiniz bir konuda makale yazın. Sabah olduğu zaman bu makaleyi okuyun ve değerlendirin.

katı yiyecekler tüketme

eğer sürekli katı yiyecekler tüketirseniz, bu yiyeceklerin hazırlanması geç olur. Bu da sindirim sistemini yorar. Yiyeceklerin önemli bir kısmı dışarı atılır.

Akşam saatlerinde çok yemeyin

Uyumaya yakın saatlerde yemek yiyerek midemizi doldurursak, uyku gerekli olan faaliyetleri yerine getiremez. Uykunun amacı; gün içerisinde beynin, vücudun, duyguların ve düşüncelerin yeniden düzenlenmesini ve rahatlamasını sağlamak, vücudu ve zihni dinlendirmektedir. Uyku saatine yakın mideyi doldurursanız beyin ve vücut bu yemekleri sindirmekle meşgul olacağı için asıl yapması gereken faaliyetleri yerine getiremeyecektir. Bu da strese, kaygıya ve uykusuzluğa neden olur.

Besin değeri yüksek yiyecekler tüketin

Mümkün olduğunca az gıda tüketin. Ancak besin değeri yüksek yiyecekler tüketin. Bir çeşit besin yerine daha fazla çeşit besin tüketmeye çalışın. Yani sade patates kızartması yerine et, sebze, meyve tüketmeye çalışın. Ancak aynı türde yiyecekleri aynı öğünde değil ayrı ayrı öğünlerde tüketin. Alkali ve asitli yiyecekleri bir arada tüketmeyin. Örneği; et ile kolofu (Karadeniz de hamurdan yapılan ekmek türü bir yiyecek) bir arada tüketmeyin. Eğer bu şekilde beslenirsek midede gaz ekşimesi artacak sindirim sistemi daha fazla yorulacaktır. Aldığımız enerjiyi bu yiyecekleri sindirmekte kullanırız. 

Yemeği yavaş yiyin

Yemeğimizi ağzımızda iyi çiğneyerek yutmalıyız. Böylece sindirim sistemi daha az yorulacaktır, hazım daha kolay gerçekleşecektir. Böylece beyin ve vücudun diğer organları gereksiz olan işlerle meşgul olmayacaktır.

Düzenli yemek yeme alışkanlığı kazanın

kendinize mutlaka yemek saatleri belirleyin.mümkün olduğunca bu saatlerde yemek yiyin. Böylece vücudunuz dolayısıyla mideniz programlanmış olur. En ideal yemek saatleri.

Sabah yemeği: 08:30

Öğle yemeği:   12:00

Akşam yemeği:18:00"dır.

Meyveleri tek başına tüketmeyin

Zihin için gerekli olan enerjinin en önemli kaynağı hiç kuşkusuz meyvelerdir. Bilindiği gibi zihin için glikoz oldukça önemlidir. Glikoz ise meyvelerde bolca bulunur. Meyveler yemekten 30 dakika önce veya 2,5 – 3 saat sonra alınmalıdır. Meyveleri aç karnına yiyin. Tok karına meyve yenirse onun enerjisinden faydalanılmaz. Çünkü mide bunu sindirip enerjiye dönüştürene kadar meyve midede bekleyecektir. Enerjisi kaybolacaktır.

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet Yıldız Arşivi
SON YAZILAR