YAŞAM PROJESİ…

İnsanlar başı boş değildir. Yaratan Allah, yarattığı kulları için yaşam projesini de sunmuştur.

Hz. Ademden beri insanlar doğar, büyür ve ölür. İnsanın yaşam fıtratı böyledir.İlk insan olan Hz Adem’i yüce Yaratan aynı zamanda Peygamber olarak da görevlendirmiştir. Tek ve ilk insan olmasına rağmen Allah c.c. onu yalnız bırakmamış, fıtrat projesini ona da sunmuştur.Yaşam projesi; fıtrat üzere hayat sürmektir.

İnsan, İslam fıtratı üzere yaratılmıştır. İslam; barış, esenlik, güvenlik, hak, adalet, merhamet ve ibadettir.Bu hal üzere yaşayan insan, huzurlu ve mutlu olur. Yaşam projesi; dünya ve ahiret mutluluğunu hedeflemiştir.Nasıl ki, ibadetler belli bir disiplin üzere yapılırsa, hayatta  belli bir disiplin üzere yaşanır.

İbadetin ritüelleri(disiplini) Peygamberler tarafından belirtilmiştir. Peygamberimiz, namazı benim kıldığım gibi kılın buyurarak, namazın bedeni disiplininin göstermiştir. Oruç, zekat ve hac ibadetlerinde de, ibadetin bedeni olan ritüelleri Peygamberimiz tarafından disipline edilmiştir. Peygamberimize de ibadetlerin şeklini Cebrail a.s. göstermiştir ki ilahi kaynaklıdır.

İbadetlerin disiplini, sünnet üzere yapılmasıdır. Hayatın disiplini de, sünnet üzere yaşanmasıyla olur. Sünnet, hayatın yaşanma şeklidir ki, buna kulluk denir.  Dindarlık da, sünnet üzere yaşanan hayatın özetidir.Sünnet; Yüce Yaratıcı tarafından insan için tayin edilen yaşam projesidir. Projenin sunumu Peygamberler tarafından yapılmıştır. Kaynağı ilahidir.

Allah c.c’ın görevlendirdiği elçileri olan Peygamberlerin hayatları, insan için yaşam şekli olarak belirlenmiştir. Kim ki, Peygamberi yaşam şekline uygun bir yaşam sürerse dünya ve ahiretini huzurlu hale getirir. Bu yaşam şekli, fıtrat üzere hayat sürmektir.

Peygamberler, insanlar için modeldirler. Peygamberi görevlerinin dışında beşerdirler. Her insan gibi, doğar, büyür ve ölürler.

Her insanın yaşarken karşılaştığı üzüntü, keder ve sevinçle Peygamberler de karşılaşırlar. Bu duygusal durumlara karşı nasıl bir tavır sergilenmesi gerektiğini davranışlarıyla gösterirler.

En yüksek derecede zulümle Peygamberler karşılaşmıştır. En sefil hallere karşı Peygamberler mücadele vermiştir. En üst düzeyde eleştirilere Peygamberler muhatap olmuştur.

Peygamberler, insanların karşılaşabileceği her beşeri duruma cevap olabilecek hayat yaşamışlardır. Böylece de, insanlara bir yaşam projesi sunmuşlardır. Bu yaşam projesinde yapılabilecekleri ve yapılmayacakları uygulamaları olarak göstermişlerdir.

İnsanlar için mutluluk reçetesi olan, yaşam projesinin sunumunu Peygamberler yapmış, onayını Yaratan vermiştir. İlahi onaylı, Peygamberi sunumlu olan yaşam projesine uygun hayat süren her insan, dünyasını da ahiretini de kurtarmış olur.

Bu projeye göre hayat sürmek için; projeyi tanımak, muhtevasını bilmek gerekir. Hayatın tamamını ibadete dönüştürmek; Yaratıcı tarafından istenen kulluğun şeklidir. Bu ancak, Peygamberi sünneti hayata hakim kılmakla olur. Yaşam projesi de budur.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sami Kesmen Arşivi
SON YAZILAR