Utanmaz adam!..

Yazının başlığına bakıp da kim bu   utanmaz adam diye düşünmeyin. Yazıyı bitirdikten sonra başlık ne olsun diye düşünürken öylesine geldi birden aklıma, konuyla hiçbir alakası yok.
Bu benim ilk yazım.
Dünse 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü günüydü.
Dün kendi gazetemiz dâhil yerel gazeteleri okurken baktım, hiçbirinde (Vali Bey'in kutlaması hariç) bugünle ilgili bir haber göremedim. Gazeteciler Cemiyeti'nin bu günün anlam ve önemine uygun bir açıklamasını aradım, ama bulamadım diyecektim ki baktım bir köşe yazısı. Konu basın özgürlüğü.
Şöyle bir solukta okudum. Okudum utandım.
Ben bu sektöre yeni girdim, 'gazeteciyim' diye ahkâm kesemem ama bu şehirdeki tüm basın emekçileri adına utandım.
Bir kurumun başısın, seni oraya 'camianın haklarını savunasın' diye oturtmuşlar. Böyle bir günde 'arkadaşlarım' dediğin kitlelerin özgürlüğünün önündeki engelleri kaldırma adına bir şeyler söyleyeceğine ahkâm kesiyor, böbürleniyor, basın özgürlüğü gününü çalıştığın gazete çıkarına malzeme yapıyorsun.
Bir numaraymışsınız, lidermişsiniz, kılı kırk yarma zorunluluğunuz varmış.
"Ama kâğıdı ve boyası bazı güç odakları tarafından karşılananlar için bunları söylemek mümkün değilmiş".
Külahıma anlat sen onu…
Sen değil misin çalıştığın gazetedeki tüm personele iş bıraktırıp, şu an çalıştığın gazeteyi kuran? O gazete patronunu zor durumda bırakan ve kâğıt için boya için o bahsettiğin bazı güç odaklarının kucağına atan?
Daha yakın tarihte bizim gazetemizde çalışanları kışkırtıp iş bıraktırıp sokakta işsiz dolaşmalarına sebep olan sen değil misin? Kim verecek şimdi onların ekmeğini, hangi cemiyet başkanı sahip çıkacak onlara?
En çok tirajı olan gazeteymişsiniz. En çok ilanı siz alıyormuşsunuz.
DENGE Gazetesi 'batsın' diye türlü türlü entrika çevirdiniz. İlan reklâm fiyatlarını Samsun tarihinde görülmemiş fiyatlara çektiniz.
Peki bizimle aşık atarken hiç mi diğer yerel gazeteleri düşünmediniz. Bu şehirdeki diğer gazeteler sizin gibi tuzu kuru değil. Onların patronları canlarının istediği yere bina dikebilecek durumda değil, onlar sadece gazete satışı, ilan ve reklâmla ayakta durmaya çalışıyor.
Kim sahip çıkacak onlara, emlakçılar odası mı, şoförler cemiyeti mi, yoksa şehir kulübü mü?
Evet, senin de dediğin gibi özgürlükler kadar sorumluluk-larda önemlidir.
Başıboş Samsun Basını'nın basın özgürlüğü  kutlu olsun…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi
SON YAZILAR