ÜLKE HARİTAMIZ VE SAMSUN

İstanbul bir dünya şehridir. Avrupa’yı, Asya’ya bağlayan, kıtaları buluşturan, üç kutsal dinin derin izlerini yaşatan, her inanç gurubundan insanı bünyesinde barındıran uluslar arası unvana sahip, dünyanın yükünü hafifleten bir vilayetimizdir. Bursa, İzmit, Sakarya gibi İstanbul’a sınır illerimiz ülkenin yükünü çeken, işsizlerin umudu olan, özellikle sanayide, neredeyse doğudan göçen herkese iş imkanı sağlayan vilayetlerimizdir. Ankara ilimiz; başkentimiz olup, bürokrasinin merkezidir. Üst düzey idareci ve siyasilerin karar mekanizmalarının bulunduğu merkezdir. Ülke idaresi ve siyasetiyle ilgili kararların alındığı vilayet olan Ankara’da işlerin güzel gitmesi ülkenin de güzel günleri yaşayacağı anlamına gelir.

Anadolu bölgesi vilayetleri kendi içinde tarım ve sanayisiyle ünlüdür ve aidiyetine uygun insanların yaşadığı vilayetlerdir. Konya, Nevşehir, Niğde, Kayseri vs. illerimizin nüfus yoğunluğu genel olarak kendi vilayet kültürüne göre şekillenmiş, örf ve adetleri kendilerine ait bir kültür oluşturmuştur. Güneydoğu Anadolu illerimiz genellikle Kürt kardeşlerimizin yaşadığı vilayetlerdir ki örf, adet hata inanç aidiyetlerine göre bir kültüre sahiptirler. Aşiret geleneğinin hakim olduğu bu bölgelerin toprak verimi yüksek, hayvancılık ve tarım bakımından da ülkemizin öncüsü olan vilayetlerdir. Dini ve tarihi turizm açısından da özellikleri bulunan bu bölgelerimizin insan yapısı daha tutucu ve birbirine benzeyen özelliklere sahiptir.

Akdeniz ve Marmara bölgesi illerimizin batıya yakın olmaları nedeniyle ve eğitim seviyelerinin diğer bölgelere göre gelişmişliği sebebiyle daha demokratik ve özgür iradeyi sahip vatandaşlarımızın yaşadığı, gelişmişlik düseyi de yüksek vilayetlerimizdir. Derin örf ve adetlerinin çok belirgin etki alanı oluşturmadığı bu illerimiz, batı kültürünün etkisinin çok daha hissedildiği, genelde tarım ve turizm gelirlerinin yüksek olduğu, bu nedenle de rahat hareket eden insan yapısına sahip vilayetlerimizin bulunduğu bölgelerdir. Meyve ve sebze konusunda ülkenin deposu ve ihracat merkezi olarak da isimlendirilen illerimizin bulunduğu bölgelerdir. Bu bölgelerde, eski tarihi mirasların bulunduğu da bilinmektedir. Marmara bölgesi de benzer özelliklere sahip vilayetlerimizin bulunduğu coğrafyadır. Avrupa’ya giden yolların sınır bekçiliğini de yapan bu illerimiz, özellikle balkanların etkisinde kalan vilayetlerimizden oluşmaktadır. Akraba bağlılıklarının devam ettiği bu bölgede, Yunanistan, Bulgaristan, Arnavutluk, Makedonya gibi balkanlarda bulunan Türklerin birbirleriyle evlilik bağları vardır.

Karadeniz Bölgesi başlı başına bir kültüre sahiptir. Coğrafi alanına göre ülkede en yaygın ve yoğun insan dağılımına sahip bir bölgedir. Ülkenin her vilayetinde bir Karadenizli görmek mümkündür. Ülke idaresinde de belirgin bir yoğunluk söz konusudur. Karadeniz vilayetleri fındık ve çay gibi ürünlerin merkezidir. Aidiyet kültürünün derin izleri de görülen Karadeniz bölge insanında belli bir hiyerarşik yapı da vardır. Karadeniz’in her vilayetinin örf ve adeti birbirinden farklıdır. Artvin, Rize, Trabzon, Giresun, Ordu, Samsun ve Sinop vilayetlerinin birbirinden farklı örf ve gelenekleri vardır. 

Her bölgeden insanın yaşadığı ve her kültürden bir izin bulunduğu Samsun; bir medeniyet şehridir. Başka vilayetlerde büyük sansasyon oluşturan bir konu, ilimizde gündem bile olmamaktadır. Her kültürden insanın birbiriyle iletişim kurup, rahatça yaşadığı Samsun; küçük bir İstanbul özelliğine sahiptir. Cumhuriyetin de ilk adımı olan Samsun; kültürü, eğitimi, ticareti, siyasetiyle bir marka şehirdir. Valimizin, Belediye Başkanımızın, Rektörlerimizin gayretleriyle yakın zamanda ilimizin; sağlık turizmine de ev sahipliği yapacağına inanıyoruz. Kültür, inanç, deniz, yayla turizminin yanında sağlık turizm ilimize katma değer oluşturacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sami Kesmen Arşivi
SON YAZILAR