Tapu işlemleri hakkında bir kaç sözüm var!

Hiç işiniz tapu dairesine düştü mü ?

Benim düştü !.

er bir kooperatif Yöneticisi iseniz,Belediye ve Maliyeden , S.Sigortadan yakanızı kurtarsanız da sıra üyelerinizin konutlarının “tapu işlemleri”ne gelince yandınız.

Öyle kolay kolay işiniz hallolmaz !.

İstediğiniz kadar tahsiliniz olsun. Hatta Master/doktora diplomanız olsun , toplumda saygın bir kariyeriniz , bilgi/birikiminiz olsun ,akıl sıkletiniz “Tapu işlemleri”ni anlamaya yetmez.

Mesela:Boş bir tarla aldınız ,oraya beş katlı bir bina konduracaksınız.İnşaat ruhsat işleri bir yana ,önce ifraz,parsel/ada işlemleri için tapu /kadastrodan cins tashihi yaptıracaksınız. Kazmayı vurup paraları dökmeniz işin kolay yanı.

Bitti diyelim.Sıra binanın konumlanmasına ,binanın cins tashihine ihtiyaç duyulmaktadır.Bu Yeni bir tapu demektir.

Belediye"ye emlak vergisi beyanlarını , Maliye"ye “adı kod numarası ile tahsil edildiğinden” ödeyenin de bilmediği vergiyi geçiyorum.Sonunda yapı kullanma iznini aldık,diyelim. Tapuya dayandık ..Üyeler adına tapuda“kat irtifakı” kurmaya geldik ,kurduk diyelim.Size “Verin iki resim “diyeceklerdir..Sonra koşun “muamele parası” ödemeye tam beş km. ötedeki Ziraat bankası Merkez şubesi kuyruğuna....erkenden gir sıraya ...yatır parayı ... getir makbuzunu...Peşinen “Nüfus cüzdan sureti”ni , yetmedi kimlik numaranı ,alım satımsa vergi numarası..bildireceksin..Böylece “Dosya “tamamlandı ; ama işlem bitmedi. Daha yeni başlıyor...“incelenmesi” gerek.!İmza için çağrılacaksın...

er ,bu işleri bir Kooperatif adına yürütüyorsanız ,birincisi Genel Kurul"dan karar çıkarmanız gerekir.Bu Karar, Hükümet komiseri” Bakanlık temsilcisi” nezaretinde yasaya uygun içerikte yazılması çok önemlidir.Zira ,Tapu memuru,Yasa koyucu gibi,aldığınız kararın lafzını beğenmezse yandığınızın resmidir.Çünkü böylesi bir Kararın düzeltilme şansı yoktur.

Artık ,bir sonraki Genel kurula kadar tatile çıkacaksın..Bu keyfiyet sizin tahsilinizin çapı Tapunun istediği normları karşılamakta yetersiz demektir.

er işleminiz “ Gayrı menkul satışı “ise ,tapu işlemleri ise Ticaret Sicil"den Yetki belgesi almalısınız...parası ,harcının yatırılması bir şey değil.

Asıl çelişki ,Kooperatiflerde yaşanıyor...Yönetimler Genel kurulca 3,4 yıllığına seçilmiş olsa da ,her tapu işleminde, her defasında içeriği tartışmalı yetki belgesini yenilemeniz gerekmektedir. Mesela,aynı yılın Ocak ayında aldığız yetki belgesini,bir kere kullanabilirsiniz..Aynı ay içersinde ikinci bir işlem için yeniden yetki belgesi istenmektedir.

Diyelim ,Genel Kurul kararıyla tapu işlemleri için Yönetim Kurulu olarak yetkilendirildiniz. Her farklı işleme ,mesela :İfraz, cins tashihi,kat irtifakı,kat mülkiyeti gibi işlemlerde üç defa yetki belgesi almalısınız ki işlemleriniz yürütülsün.

şünebiliyor musunuz?Aynı kuruma üç kez yetki belgesi veriyorsunuz...Her seferinde nüfus cüzdan sureti,iki fotoğraf verilmesinin mantığını anlamak mümkün değil.

Diyelim ki beş katlı 20 daireli bir apartmanı ,ayrı tarihlerde farklı kişilere satacaksınız.Size , 40 tane fotoğraf ,20 tane nüfus cüzdan sureti gerekecektir ,desem inanır mısınız?

Bana inanmazsanız, sabahları tapu dairesinin , banko önlerinde ,ellerinde evraklarla kuyrukta bekleşen “emlak komisyoncuları”na sorabilirsiniz.

Ben ,emlak simsarlarını ,üreticiyi kabzımalların insafına terk eden bozuk düzenin,bir başka yansımasına benzetiyorum.

Arsasını,meskenini becerip satamayanların veya satın alamayanların emlak komisyoncularına neden mecbur bırakıldıklarını bu işlere girmeyenler bilemez.

Geçenlerde Hükümetin, Kat mülkiyeti Kanunu"nda yapılan değişiklikle : Kat irtifak tapularının “kat mülkiyetine “dönüştürülmesinin yankıları,tedirginlikleri,iş bilememezlikten kaynaklanan kaygılar ,söz konusu düzenlemenin basitleştirilmesinde zaruret vardır.

Bir düşünün . Son model bir arabanın alım ve satımında hiçbir bir sorun yaşanmıyor.Hele menşei- yurt içi- ise galeride bastırdınız mı parayı bir imza ile işiniz görülüyor.

Ya tapuda ?Kuşku ve güvensizlik had safhada ...

Oysa ki insanımıza bu güvensizlik niye?Madem kılı kırk yarıyoruz diyelim.Eski satışlarda, hisseli,şuurlu, hazine arazileri ,muvazaalı yapılarda kurulan kat irtifakları , yap/satcıların noter aracılığı ile yapkları satışlara niçin yol verildi?

Sorunun cevabını almak en doğal hakkımızr.

Her hangi bir bankaya, bir imza ile , nüfus cüzdanınızla ,kimlik numaranızı ,adres ve telefon bildirimi ile bir trilyonu yatırabiliyorsunuz.Ertesi gün , canınız sıkıldı/ihtiyaç duydunuz ,bir nüfus cüzdanı,hadi bir de yerleşim beyanı verdiğiniz taktirde paranızın kahyası olabiliyorsunuz?

Tapuya gelince, olmaz. Olamaz...Niye? Önünüze Kanunu çıkarıyorlar.. Kanun yerine konulan yerleşik/Teamülleri prosedürleri dayatıyorlar.O yüzden vatandaş Adliye sarayına gelir gibi Tapu dairelerine ,içinde bir soğukluk,bir kuşku ve dahi “bahşiş” beklentisi içersinde giriyor.İstediği kadar kamera konulsun , yine de vatandaş bir çıkar yol arıyor!

Vallahi siz siz olun ..Okuduklarınız ,tahsiliniz ,bilgi ve birikiminiz yetmeyeceğinden “Tapu işlemlerinden” mutlaka kurs almaya bakınız..Mülk almak için başvurduğunuzda nereden ne çıkacağı ,neyi / nasıl yapacağınız,başınız sıkışkça ” danışacağınız ”her zaman birileriniz olmayabilir.Bakarsınız öğrendiklerinizle,deneyimlerinizle bir meslek kazancınız olabilir.

Öyle ,kılavuz nitelikli kitapçıklarda adlandırılan , konu başlıkları ile açıklanan bilgiler bir işe yaramıyor.Çünkü pratikle uyuşmuyor.

Hani meşhur bir deyim vardır :”Damdan düşenin halinden ,damdan düşen anlar!”...diye

Ben ki, deneyimli bir Kooperatif Başkanı ;hem de uzun yıllar en üst düzeyde Yöneticilik yapmış birisi olarak , tapu konusundaki cehaletime inanamıyorum.Bir “Tapu alma” serüveninin bu kadar çetrefilli olduğuna - yaşamasam -dünyada inanmazdım

O yüzden ,sevgili vatandaşlarımdan TOKİ" den konut sahibi olanların bu tür zorlukları yaşamadıkları için kendilerini hem kutluyor ,hem de şanslı sayıyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Hasan Anayol Arşivi
SON YAZILAR