Takozcular

Bir gün takozcuların mahallesinden geçiyordum. Kızlarına gönlüm düştü. Frenleyemedim kendimi. Abayı yaktım kızlarına. Sonunda evlendim o kızla. Arkadaşın biri geçen böyle anlatıyor. Ekliyor, şimdi çok peşimanım, diyor. İş işten geçmiş oluyor tabii.

   İlerlemenin, aydınlanmanın ve gelişmenin önüne setler çeken takozculardan bahsediyorum. Uçuruma giden arabaları durdurmak için takoz kullananlara sözüm olamaz. Araba hayır için yola çıkmış bin bir zorlukla. Takozcu paşa(!) geliyor. Durduruyor arabayı. Bu araba hayra gidemez. Bu kervan hayır işlememeli. Niçin? Bu hayrı başkaları planlamış. Fikir başkasından çıkmış. Kendinin böyle güzel bir fikir üretememesinin ezikliğini taşıyor üstünde. Karşı çıkıyor. Neden karşı çıktığını bilemeden. Kaporta düzgün gibi. Para pul var gibi. Ancak motorda ciddi sıkıntılar var. Motor yağ yaktığı için yatak sarmış durumda. Bu durum, motordan kara dumanlar çıkartıyor. Yellenen ayılar gibi. Etrafa kötü kokular yayılıyor. Motor, yakıtı yakamıyor, enerjiye dönüştüremiyor. Her petrolden yakıt alması, hayatını mutfakla tuvalet arasında geçiriyor, eleştirilerine yol açıyor haklı olarak. Doldur boşaltçı yani. Beyne oksijen gitmiyor. Bundan ötürü bunlardan fikir, düşünce çıktığı görülmemiştir.    

   Saçma sapan nedenler sürüyorlar öne. Kimlik yaşı ilerlemiş. Ancak zekâ ve ahlak yaşı çok gerilerde. Konuştukça batıyor. Rezil oluyor dünya âleme. Kendi fare ancak aslanla aşık atıyor. Rezillik diz boyu hareketlerinde.

   Eğer bir fikrin yoksa, bir düşünce üretemeyecek kapasiten yoksa o zaman ne yapıceksin? Fikir üretenlerin ardından tıpış tıpış yürüyeceksin. Alkış tutacaksın. Aklın sıra şeytanlaşmış insanlar gibi akıl ölçüsüne sığmayan hezeyanlarda bulunmayacaksın. Saçmalamayacaksın.

   Aile dostlarından, hısım akrabadan tutun da en uzaktakilere kadar bu takozcu zihniyetle karşı karşıyayız. Bunlar mermerci olduklarından alım kapasiteleri çok sınırlıdır. Hatta hiç yoktur. Bu yüzden bunlardan uzak durmamız bizim için daha iyidir. Çünkü onlar insanı hep geriye çekerler. Gelişmişlik, güzellik ve iyilik gördüklerinde gözleri, ışık gören yarasanın gözlerinin kamaşması gibi kamaşır. Cin çarpmıştan beter olurlar. Çarpma konusunda cinler mi bunları çarpmış, bunlar mı cinleri çarpmış, bu da ayrı bir tartışma konusudur.

   Ne diyem? Allah yar ve yardımcınız olsun! Bütün takozcuların takozlarından kurtulmanızı temenni ederim. Hoşça kalınız!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsa Abanoz Arşivi
SON YAZILAR