Büşra Yıldız

Büşra Yıldız

Su orucu

Oruç yüzyıllar boyunca birçok büyük dinde uygulanmıştır. Su orucu, belirli bir süre (genellikle 24-72 saat) yalnızca su içtiğiniz ve başka hiçbir yiyecek veya içecek tüketmediğiniz bir oruç türüdür. Hızlı kilo verme yöntemi olarak son yıllarda daha da popüler hale gelmiştir. Bazı çalışmalar su orucunun sağlık açısından faydalı olabileceğini göstermiştir. Örneğin, bazı kronik hastalıkların riskini azaltabilir ve vücudunuzun hücrelerinizin eski kısımlarını parçalamasına ve geri dönüştürmesine yardımcı olan bir süreç olan otofajiyi teşvik edebilir. Bununla birlikte, su orucuna ilişkin insan çalışmaları çok sınırlıdır. Üstelik pek çok sağlık riskini de beraberinde getirmekle birlikte herkes için uygun değildir. Bu yüzden su orucunun ne olduğunu bilmek ancak kendi kendinize uygulamamak en iyi seçenektir.
Su orucu (WF), istenildiği kadar su tüketirken gıda tüketiminin tamamen kesilmesidir. Bu tür orucun sağlığı iyileştirdiğine ve sağlıklı beslenme, yaşam tarzı değişikliklerini motive etmeye yardımcı olabileceğine inanılıyor. Bu tür müdahalelerin sağlık açısından potansiyel olarak olumlu fizyolojik etkileri uyardığı bulunmuştur. Bunlar arasında gelişmiş ketogenez, modüle edilmiş hormon aktivitesi, azalmış inflamasyon ve oksidatif stres semptomları, lipoliz, otofaji ve gelişmiş fiziksel ve duygusal refah yer alır. WF müdahalesi “sıfır kalorili diyet” olarak tanımlanır.
İnsanların su orucunu denemesinintemel nedeni sağlıklarını iyileştirmektir. Aslında, birçok çalışma su orucunu bazı kanser türleri, kalp hastalıkları ve diyabet riskinin azalması da dahil olmak üzere bazı etkileyici sağlık yararlarıyla ilişkilendirmiştir. Limonlu detoks temizliği gibi popüler diyetler su orucunu örnek alarak modellenmiştir. Ancak su orucunun birçok riski vardır ve çok uzun süre takip edilmesi halinde çok tehlikeli olabilir.
Su orucu için belirlenmiş bir kural yoktur. Bazı kişiler oruç tutmayı tercih etmeyebilir veya oruç tutan kişiler bir sağlık uzmanının gözetiminde orucunu tutması gerekir. Bunlara çocuklar ve ergenler, 75 yaşın üzerindeki yetişkinler, hamile veya emziren kişiler ve yeme bozukluğu olan kişiler dahildir.
Oruç süresince kişi su dışında hiçbir şey yiyip içmez. Bazı uzmanlar kişinin günde 2-3 litre su, özellikle de mineralli su tüketmesini öneriyor. Bu, vücudun oruç sırasında kaybedilebilecek önemli mineralleri yerine koyabilmesi için önerilmektedir. Ayrıca, çoğu oruç türü 24 saatten fazla sürmez. Daha uzun süre oruç tutmak isteyen kişiler, riskleri ve faydalarını bir sağlık uzmanıyla muhakkak konuşmalıdır. Sağlık uzmanları, kişinin oruç sırasında yorucu ve aşırı fiziksel aktivitelerden kaçınmasını önerebilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Büşra Yıldız Arşivi
SON YAZILAR