STRES VE KAYGI AZALTAN ÇAYLAR?

Stres, zihinsel veya duygusal baskının üstesinden gelememe hissidir. Vücut, bunaltıcı hissettiren baskıya stresle tepki verir.  Strese genellikle kişinin yeni, farklı, beklenmedik veya tehlikede olduğunu hissettiren durumlarla karşılaştığında tetiklenir. Kişi stresli olduğunda, vücutta stres hormonu üretilir. Bu hormon beynin savaşma ve kaçma dürtülerini tetikler. Bu dürtüler, beyni tehdit altında hissettiğinde harekete geçtikleri için kişinin hızlı tepki vermesine yardımcı olur.
Kaygı, bir kişinin korkutucu veya tehlikeli bir duruma karşı verdiği zihinsel ve fiziksel tepkisidir. Kaygı birçok durumda ortaya çıkabilir. Örneğin bir kazadan sonra, sınavdan önce veya kalabalık bir grubun önünde konuşma yaparken ortaya çıkabilir. Kaygı, stres ile benzer semptomlara sebep olur. Uykusuzluk, yorgunluk, sinirlilik ve konsantre olma zorluğu kaygı semptomlarından bazılarıdır.
Stresli anında vücutta birçok şey gerçekleşir. İlk olarak adrenalin ve kortizol gibi kişi üzerinde doğrudan etkisi olan hormonlar üretilir. Bu sayede kan basıncı yükselir ve kaslar gerilmeye başlar. Bunların hepsi, kişinin stresli bir olay veya durumla başa çıkabilmesi için vücudun duyguları keskinleştirme yollarıdır. Kişiler stresi ve kaygıyı azaltmak için çeşitli yollar uygularlar. Bitkiler, stresle başa çıkma yöntemlerinden biridir. Bazı bitki çayları içerdiği maddeler kişinin daha sakin hissetmesine ve stresle daha iyi başa çıkabilmesine yardımcı olur.  Adaçayı rahatlamaya yardımcı olan bitki çaylarından biridir. Aynı zamanda stres kaynaklı sindirim bozukluklar için de faydalı olduğu bilinmektedir.  İçerdiği güçlü antioksidan özellikleri sayesinde kan dolaşımının sağlıklı bir şekilde işleyişine ve kanın temizlenmesine katkıda bulunur. Tüm bunlar beyin fonksiyonlarının sağlıklı bir şekilde yerine getirilmesini sağlıyor. Stresi ve kaygıyı azaltmak için günde bir fincan adaçayı tüketilmesi önerilir. Adaçayını hazırlamak için yaklaşık 2 gram adaçayının üzerine 250 mililitre kaynar su eklenir. Ardından 10 dakika demlenmeye bırakılır ve süzgeçten geçirilerek servis edilir.
Melisa çayı sakinleştirici özelliği ile en çok tercih edilen bitki çayları arasında yer alır. Bu sayede stres ve kaygıyla baş etmeye yardımcı olur.  Stres düzeylerini azaltmayı sağlarken, strese bağlı ortaya çıkan huzursuzluk, gerginlik, uykusuzluk ve endişe gibi çeşitli durumların en aza indirilmesine katkıda bulunur. Melisa çayını hazırlamak için bir su bardağı sıcak suya bir çay kaşığı kurutulmuş melisa otu ilave edilir. Ardından 10 dakika demlenmeye bırakılır ve servis edilir. 
Özellikle de sarı kantaron çayı melisa çayı gibi rahatlatıcı etkilere sahiptir. Stres konusunda en etkili doğal rahatlatıcılar arasında yer alan kantaron çayı, stresi azaltmanın doğal yollarından biridir ve ayrıca stresin neden olabileceği uykusuzluk ve baş ağrılarına da yardımcı olur. Uykuya yardımcı olduğu için akşam yemeğinden birkaç saat sonra tüketilmesi tavsiye edilir. Kantaron çayı hazırlamak için ilk olarak su kaynatılır. Kaynayan suyun içerisine ise 2 veya 3 çay kaşığı kurutulmuş sarı kantaron ilave edilir. Bu şekilde 10 dakika bekletilir. Demlendikten sonra süzülür ve servis edilir. Kantaron çayını tatlandırmak için bal ve limon kullanılabilir. Çay bu şekilde tatlandırılır. Sarı kantaron çayı uzun süre demlendiğinde acı bir tada sahip olabilir. Bu nedenle de kısa süre demlenmesi önerilir.  
Lavanta çayı, kendine has kokusuyla öne çıkan stres ve kaygı giderici bitki çaylarından biridir. Sinir sistemini güçlendirmeye katkı sağlayan bu çay, stresi problemi yaşayan kişiler tarafından tüketilebilir. Aynı zamanda strese bağlı gerginlik, uykusuzluk ve kaygı gibi olumsuzlukların giderilmesinde rol oynar. Lavanta çayının bu faydalarından yararlanmak için düzenli tüketilmesi gereklidir. Lavanta çayını  hazırlamak için 1 su bardağı sıcak suyun içerisine 1 tatlı kaşığı kadar kurutulmuş lavanta ilave edilir. Ardından demlenmeye bırakılır ve servis edilir. 
Biberiye, B, C, D, E ve K vitaminleri açısından zengin bir bitkidir. dolu olduğu için en iyi bitkilerden biridir. Aynı zamanda demir ve kalsiyum gibi mineraller açısından da yüksektir. Biberiyenin en yaygın kullanımlarından biri de çaydır.  İçerdiği C vitamini sayesinde güçlü antioksidan özellikler gösteren biberiye, çay olarak tüketildiğinde kan dolaşımının sağlıklı bir şekilde devam etmesini, beyne bol oksijen ulaşmasını ve fonksiyonlarını sağlıklı bir şekilde sürdürmesi için faydalıdır. Bu durum ruh sağlığına da iyileştirmeye ve stresi azaltmaya yardımcı olur.  Biberiye çayını hazırlamak için 1 su bardağı suyu kaynattıktan sonra üzerine 1 tatlı kaşığı kuru biberiye ilave edilir. Ortalama 10 dakika demlendikten sonra servis edilebilir. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tuğba Tonya Arşivi
SON YAZILAR