Büşra Yıldız

Büşra Yıldız

Sosyal medya diyetleri

“Beslenme tıpkı bir parmak izi gibi kendine özeldir ve eşsizdir.” cümlesini çokça duymuşsunuzdur. Evet, gerçekten de öyle. Mikrobiyotamız, beslenmemiz, hormonlarımız ve dahası her birimiz için özel çalışır ve durum böyleyken nasıl olur da moda diyetler hepimiz için aynı olabilir? Tabi ki de aynı O-LA-MAZ! İşte bu yüzden işe yaramıyor. Çok basit.


Moda diyetlerin önemli bir özelliği, belirli bir besin kategorisine veya profiline gereğinden fazla önem verip dengeyi yeterince vurgulamamalarıdır.Yo-yo sendromu olarak da adlandırılan kilo döngüsüne yol açarlar; başarılı kilo kaybının ardından tekrarlanan kasıtsız geri kazanım sağlanır. Bu davranışın metabolizmanız üzerinde olumsuz etkisi vardır, kilo vermenizi ve kilonuzu korumanızı zorlaştırır.


Üstelik bir kişi için işe yarayan şey (çoğunlukla) başka biri için işe yaramamaktadır. Sizin için en iyi beslenmenin komşunuz, en iyi arkadaşınız ve hatta eşiniz için de en iyi beslenme olması pek olası değildir. Genetik, yaşam tarzı, cinsiyet ve yaş, kilo vermeyi kişiselleştirilmiş bir süreç haline getiren faktörlerden sadece birkaçıdır.


Genel olarak sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek - farklı moda diyetlere girip çıkmamak - kilo vermenin ve kilonuzu korumanın çok daha sürdürülebilir ve yönetilebilir bir yoludur.
Sağlıklı beslenmeyi ve egzersizi eğlenceli ve uzun vadede sürdürülebilir hale getirmek için bu sekiz ipucunu uygulamayı deneyin: Uzun süre kalori tüketmediğinizde kan şekeriniz düşer. Bu, baş dönmesi ve yorgunluk gibi olumsuz semptomlara neden olabilir ve aynı zamanda şeker açısından zengin gıdalara karşı istek duymanıza da yol açabilir. Açlık sinyallerini atlayıp yemek için çok uzun süre beklerseniz spektrumun bir ucundan (aşırı açlık) diğerine (aşırı tokluk) geçmek kolaylaşır ve sağlığınız için iyi bir durum değildir. Düzenli aralıklarla atıştırmalık veya yemek yemeyi hedefleyin ve kan şekerinizi daha uzun süre sabit tutmak için protein, yağ ve karbonhidratların dengeli bir kombinasyonunu öğünlerinize dahil edin.


Yüksek lifli diyetler, Tip 2 diyabet ve kalp hastalığı gibi kronik hastalıklara karşı korunmaya yardımcı olabilir. Ancak lifin sağlık açısından faydalarına rağmen birçok kişi yeterince tüketmiyor. Genel sağlığa faydalı diğer temel besinleri ve fitokimyasalları da içeren meyveler, sebzeler, tam tahıllar ve kuruyemişler gibi lif açısından daha zengin gıdaları tercih edin.


Bu bariz bir durum gibi görünebilir, ancak şeker genellikle gıda etiketlerinde birçok farklı isimle gizlenir. İlave şeker, paketlenmiş ve işlenmiş gıdaların (düşünün: ketçap, mısır gevreği, salata sosu ve hatta sandviç ekmeği) kalori açısından bu kadar yoğun olmasının ana nedenidir. Vücudumuz eklenen şekerleri hızla parçalayarak kan şekeri ve insülin seviyelerinin yükselmesine neden olur. İlave şekerler de tokluk hissinden yoksundur, bu da daha fazlasına yönelik isteklere katkıda bulunur. Şekeri azaltmanın kolay bir yolu, onu sabah öğünlerinizden çıkarmaktır.

Birçok kişi güne, hepsi ilave şekerle dolu aromalı yoğurtlar, mısır gevreği, kekler veya süslü lattelerle başlar. Bu, sabahın ortasında bir kazaya yol açar ve günün geri kalanında başarısız olmanıza neden olabilir. Bunun yerine, avokado tostu veya yumurta ve tatlı patates karışımı gibi üç makro besin öğesinin tamamını içeren lezzetli bir kahvaltıyı tercih edin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Büşra Yıldız Arşivi
SON YAZILAR