Silvio Berlusconi Yeniden(mi?)

“Dev bir kamu borcu, üretim kapasitesi, gerileyen bir ekonomi ve buna ek olarak euronun dolar karşısında güçlenmesinin dış ticarette yarattığı sorunlar...” Bu problemler Avrupa"nın önde gelen devletlerinden İtalya"nın sorunlarının sadece bir kaç tanesi. İtalyanları genel olarak akdeniz insanın tipik sıcakkanlılığını taşıyan ve biz Türklerle daima sıcak ilişkiler kuran insanlar olarak biliriz. Benzerliğimiz siyaset arenasında da kendini gösteriyor. Nitekim İtalya, İkinci dünya savaşından 63 yıl geçmesine karşın 62. hükümet için sandık başına gidiyor.
İtalya 13/14 Nisan 2008 tarihlerinde ulusal ve bölgesel seçimlerini gerçekleştiriyor. İtalya'da seçimler Roman Prodi liderliğindeki sol ağırlıklı koalisyonun Ocak ayında çökmesi nedeniyle üç yıl erken yapılıyor. Geçen hafta yapılan son kamuoyu yoklamaları, hepimizin yakından tanıdığı ve Türkiye"nin AB üyeliğine başından beri destek veren 71 yaşındaki Silvio Berlusconi, yaklaşık 10 puan önde görünüyordu. Muhtemel rakibi ise Roma Belediye Başkanı ve çöken sol koalisyonun başına geçen Walter Veltroni. Başta da belittiğim gibi 63 ılda 62 hükümet değiştiren İtalya"ya sıkıntılı bir temsil sistemine sahip olduğu için gelen hükümetler genel itibariyle koalisyon hükümetleri oluşturabiliyorlar. Temsil sisteminden kaynaklanan bu durum hükümetlerin ömürlerini oldukça kısaltıyor. Geçtiğimiz seçim sonuçlarına baktığımızda 39 farklı siyasi partinin oluşturduğu bir meclis temsil sisteminde yaşanan sıkıntının en açık örneğini oluşturuyordu. Diğer yandan, İtalyan parlamenterler ve partiler üzerinde önemli bir etkiye sahip olan Vatikan; hükümet politikalarında ve seçim vaadlerinde de etkisini hissettiriyor. Bu seçim döneminde italyan politikacıların üzerinde önemle durduğu Kürtaj yasasında sınırlayıcı değişiklikler getirilmesi Vatikan"ın etkisinin bir göstergesi olarak yorumlanabilir.
Önümüzdeki günlerde kesinleşecek olan İtalya parlamento seçimleri ülkemiz açısından da özel bir öneme sahip. Zira, Avrupa Birliği sürecinde başından beri destek veren İtalya; Türkiye"nin müzakere sürecinde daima yapıcı ve yardımcı bir rol üstlendi.Özellikle  Silvio Berlusconi"nin Başbakan Erdoğan"la özel dostluğu hepimizin hafızalarında.
Yeri gelmişken şunu da belirtmekte fayda var; Gebze"de yaşanan Giuseppina Pasquale"nin (İtalyan gelin) öldürülmesi olayı hepimizi derinden yaraladı. Böyle vahşi cinayetler ülkemizi uluslar arası alanda oldukça zor durumda bırakıyor. Dileriz bu ve benzeri acı olayları tekrar yaşamayız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hasan B.Kurt Arşivi
SON YAZILAR