Ermeni Sorunu üzerine

11 Ekim 2007 tarihinde Amerikan Temsilciler meclisinde oylanan " Ermeni Soykırımı Karar Tasarısı" dış ilişkiler komisyonunda ermeni yanlısı üyelerin oylarıyla kabul edilmişti. Bu olay üzerine Türkiye gerek hükümet gerekse de Türk Dışişleri tasarının temsilciler meclisinde oylanmasını engellemişti. Aradan geçen altı ay zarfında soğuma dönemine giren gerginlik; geçtiğimiz 24 Nisan "Sözde Ermeni Soykırımını" anma günü dolayısıyla tekrar gündemdeki yerini aldı. 

Geçtiğimiz hafta Ermeniler "Sözde Soykırım" yıl dönümünde yine oldukça çirkin bir anma programı düzenlediler. Her yıl 24 Nisan günü bu tarz(bayrak yakma, bayrak çiğneme) çirkin girişimlere şahit olduk. Oysa Ermenistan Dışişleri Bakanı Nisan ayı içerisinde vermiş olduğu mülakatta; herhangi bir şart öne sürmeden görüşmelere hazır olduklarını ve her iki ülkenin yetkili ve bağımsız kurullarının sözde soykırım iddiası üzerinde çalışma yapmaları gerekliliğine vurgu yapmıştı. Ermenistan'da 19 Şubat tarihinde yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra göreve yeni Başbakanı Tigran Sarkisyan'a Başkakan, Recep Tayyip Erdoğan kutlama mesajı göndermiş, Sarkisyan da, Erdoğan'a yanıtında, kendisini kutladığı için teşekkür ederek, "doğrudan ikili görüşmelerin her iki tarafı ilgilendiren tüm sorunların çözümüne yardımcı olacağına inandığını" bildirmişti. Oysa bu iyi niyet mesajlarına rağmen özellikle Ermenistan dışında yaşayan ve sözde soykırım iddialarına taraf arayan Ermeni Diasporası'nın kışkırtmalarıyla yine aynı manzarayla Erivan karşı karlıya geldi. Şahit olduğumuz bu talihsiz olaylar iki ülkenin sağlaması gereken açılım çabalarına zarar vermektedir. Bununla birlikte ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, "Başkan ve Kongre'nin, Ermeni soykırımını resmen tanımasının zamanı çoktan geçti" demeci her iki ülke ilişkilerini normalleşmeden ziyade uzaklaştırmaktadır. Kaldı ki; yıllarca Ermeni iddialarını desteklemek amacıyla yapılan türlü propagandalar zaten ekonomik ve siyasi ambargo altında olan Ermenistan'ın ekonomisinin iyice kötüleşmesine neden olmuştur.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 59. Hükümet ve şu dönemde ısrarla üzerinde durduğu "her iki ülkenin bağımsız bilim kurullarının tarihsel süreçlerin araştırması" isteği geç de olsa Ermenistan yönetimi tarafından kabullenilmeye başlanması bir nebze de olsa çözüm umutlarının yeşermesini sağlamıştır. Gerek Türkiye gerekse de Azerbaycan'ın Ermeni Sorununa yönelik sunmuş oldukları çözüm önerileri Ermeni tarafından dikkate alınması Ermenistan'ı içinde bulunduğu sıkıntılı durumdan kurtaracaktır.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hasan B.Kurt Arşivi
SON YAZILAR