SGK'nın Eşitlik ilkesine Uymayan

SGK'nın Eşitlik ilkesine Uymayan Uygulaması

 

SSK. nın kurulduğu günden bu yana, SİGORTALININ GEÇİNDİRMEKLE YÜKÜMLÜ OLDUĞU KİMSELER ;

 

Eşi.

Yaşları ne olursa olsun evli bulunmayan ve Sosyal Güvenlik Kuruluşlarına tabi olarak çalışmayan veya bunlardan gelir yahut aylık almayan KIZ çocukları.

18 yaşını, orta öğretim yapıyorsa 20 yaşını, yüksek öğrenim yapıyorsa 25 yaşını doldurmamış erkek çocukları.

18 yaşını doldursa bile, çalışamayacak durumda malül bulunan erkek çocukları.

Geçiminin sigortalı tarafından sağlandığı belgelenen ana ve babası.

Sigortalı tarafından evlat edinilmiş, tanınmış veya nesebi düzeltilmiş yahut babalığı hükme bağlanmış olan çocuklar.

      

Faydalanır denerek, yıllardır uygulama bu yolda iken, SOSYAL GÜVENLİK REFORMU adı altında 01.Ekim.2008 tarihinde geçerli kılınan 5510 sayılı SSK. ve Genel sağlık sigortası 4/a–4/b–4/c- SSK. BAĞ KUR – EMEKLİ SANDIĞI  - SGK. Olarak tanımlanarak, yeni düzenlemeler getirmiştir.

 

 

Bunlardan eşitlik ilkesine uymayan, 14  madde si ;

 

01 Ekim 2008 den sonra 18 yaşını dolduran KIZ ÇOCUKLARI anne ve babalarının sağlık yardımlarından YARARLANAMAYACAK. Ancak halen 18 yaşından büyük olup anne-babasının sigortalığı nedeniyle sağlık hizmetlerinden yararlanmakta olanların, çalışma ve evlenme gibi hallerle durumları değişmezse bu hakları sürecek.      

 

Diyerek, yeni bir uygulama ortaya koymuştur. Sahipsiz gibi görülen bu kesimin hakları ortadan kaldırılırken,  sosyal güvenlik kanunu adına, bu tür haksızlığı yapanların hangi mantığı işlettikleri bizce meçhuldür. Emekli kız çocukları, Dul ve yetim kız çocukları, Tedavi ve ilaç almada faydalanırken, Sosyal Devlet olma yolundaki Hükümetimizin bu uygulaması mağduriyetlere yol açmıştır.

 

Doğru olan ; “YAŞLARI NE OLURSA OLSUN, EVLİ BULUNMAYAN VE SOSYAL GÜVENLİK KURULUŞLARINA TABİ OLARAK ÇALIŞMAYAN VEYA BUNLARDAN GELİR YAHUT AYLIK ALMAYAN KIZ ÇOCUKLARI “Sigortalının geçindirmekle yükümlü olduğu kimseler listesinde yer alarak, yıllarca uygulanmıştır.  ADALETLİ OLAN DA BU DUR. Bunu 01.Ekim.2008 tarihi itibariyle 18 yaşını dolduran KIZ ÇOCUKLARI Babalarının sağlık yardımlarından YARARLANAMAYACAK hükmünü getirerek, OKUYAN – İŞ BULAMAYAN- veya EVLİLİK YAPAMAYAN kızlarımızı TEDAVİ VE İLAÇ gibi Sosyal Adaletin temel işlevi iç ine giren bu husustan dışlanmasının demokratik olmadığıdır. İlgililerin bu konuyu bir daha gözden geçirerek düzeltilmesi  arzumuzdur.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi
SON YAZILAR