Sahi Samsun’da Kaç Kişi Hıristiyan Oldu ?

                Zaman zaman basında çıkan bu tip haberleri aslında dikkate almam.Hatta güler geçerim.Çünkü din,insanın kişisel tercihidir ve herkes istediği dine girebilir.Bu normal şartlarda normal yaklaşımlardır.Bu konuda kimsenin zaten böyle bir yönlendirme hakkı ve yetkisi yoktur.

                 Ama ,insanların zayıf yanlarını hassas noktalarını yada eksikliklerini kullanmak suretiyle böyle bir psikolojik baskı ile din değiştirmeye zorlamak hem ahlaksızlıktır hem de insanın temel hak ve özgürlüklerine müdahaledir.Bu yapılan ,hangi din için olursa olsun fark etmez.

                 Daha önceki yazılarımda da bahsetmiştim. Ülkemiz gerçekten Avrupa"nın en genç nüfusuna sahiptir.Ama bunun yanında gerek eğitim sorunlarımız gerek ekonomik sorunlarımız gerekse gelecek endişeleri ,özellikle gençlerimizi kararsızlık ve amaçsızlık girdabına sürüklemektedir.Bununla birlikte tüketim kültürünün ısrarla empoze edilmesi ile,kazanmadan çok harcamaya alıştırılan gençler,daha çok harcamak için farklı kazanma yollarına kayabilmektedirler.

                  Bazen öyle noktalara geldiklerinin haberlerini okuyoruz ki ,inanmakta zorlanıyoruz.Bir anlık öfke ile en yakınını öldürenler,küçük menfaatler için en değer verdiği insanlara suç itham edenler,para ve iş vaadi için din değiştirenler…..vs vs vs

                   Hatta bir zamanlar misyonerler gündemdeydi .Gençleri değişik vaatlerle kandırdıkları falan söylendi.Bu iddialar yada ithamlar tabi ki yetkililerin sorunu.Yasadışı bir şeyler varsa takip edilir ve suçlu varsa ortada hesabı sorulur.

                    Benim asıl merak ettiğim ve yazımda dile getirmek istediğim konu,gerçekten ülkemizde ve özelde ise Samsun"da değişik vaatlerle din değiştirme faaliyetleri var mıdır.?Bununla ilgili herhangi bir resmi yada güvenilir bilgi mevcut mudur  ?

                    Doğal olarak Samsun"da yaşadığımız için, şehrimizde meydana gelen bu tür olaylar öncelikli gündemimize girmektedir.Bir vatandaş olarak bir eğitimci olarak bir yazar olarak bilgilenme hakkımız var  diye düşünüyorum.Bizlere hesap versinler anlamında değil tabi ki ama en azından değişik vaat yada aldatmalarla eğer gençlerimiz din değiştirmeye zorlanıyorlarsa bu durumun bilinmesi ve çözüm aranması lazım.

                      Samsun"da bildiğimiz resmi olarak bir kilise var.Bir süre önce ayrılan Piyer diye bir görevlisi vardı.Sanıyorum şimdi onun yerine başka biri gelmiş.Neler yaptıklarını,hangi faaliyetler içinde olduklarını net olarak bilmiyoruz.Değişik vesilelerle Avrupa"da bulunmuşluğum oldu.Orda Türklerin ve Müslümanların kurdukları dernek veya örgütler bütün detaylarıyla takip edilmekte ve her şeyi ile hesap vermekteler.Acaba bizde böyle bir uygulama var mıdır ?

                      Daha önceleri de birkaç defa gündeme gelen ve tartışma konusu olan Atakum"daki Agope Kilisesinin gençler üzerinde çalışmalar yaptığı duyumları kulağımıza kadar geliyordu hep.Bu duyumlar, ister istemez bir takım şüpheleri de beraberinde getiriyor.

Çünkü basına intikal eden bu tür haberlerde çok gizemli ve çok garip gelişmelerden bahsediliyor.Gizli evlerde gizli ayinler,değişik sitelerde tuzak kuran sorularla Hıristiyanlaştırma çalışmaları,pasaport yada iş vaadi ile başlayan sürecin sonunda korkunç tuzaklar…

                     İşte bütün bunlar gerçekten Samsun"da var mıdır.?Yada gençler böyle durumlarla karşılaştılar mı ? Ailelerinin böyle şeylerden haberi var mıdır ? Benim endişem insanların farklı dinleri tercih etmeleri değildir. Din kişisel bir tercihtir demiştim.Herkes istediği dine inanmakta serbest ve özgürdür.Bu tür oyunlara dikkat çekmek istiyorum.

                      Geçen yazımda Türkiye Episkoposu"nun bir seminerde yaptığı konuşma üzerinde değerlendirme yapmıştım.Samsun Atakum Agope Kilisesi Rahibi Orhan Bıçakçılar"ın da bu toplantıda bulunduğunu, konuyla ilgili açıklamalarını beklediğimizi de ifade etmiştim.Bu yazım ile de hem İskenderun"da yapılan semineri değerlendirmesi hem de genel olarak haklarındaki şüpheleri  giderecek açıklamalar yapması için davet ediyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi
SON YAZILAR