SAĞLIKTA ADALETSİZ İŞLER HAD SAFHADA

AK Partinin 24 Haziran seçimlerinde aldığı düşük oy oranıyla ilgili kamuoyunda yapılan yorumlara bakıldığında ağırlıklı olarak yerel yöneticilerle teşkilatlara yüklenildiğini görmekteyiz. Bu eleştirilerin bir kısmına katılmakla birlikte asıl sorumluların hükümetin atadığı bürokratların hatalarından kaynaklandığını düşünmekteyim, zira seçim dönemi boyunca Büyükşehir ve ilçe Belediye Başkanları her gün, her gece programlar yaptılar. Büyükşehir, ilkadım, Atakum, Canik ve Tekkeköy Başkanı her akşam birkaç mahallede iftar programları tertip ettiler, teravih namazlarına katıldılar, çay ocaklarında vatandaşlarla sohbetler ettiler. Belediye Başkanlarının programların ilçe Başkanları ve yönetim kurulu üyeleri de eşlik etti. Canik ilçe Başkanı hiç sevmediği Vezir Hazretleriyle birlikte gece gündüz çalıştı, İlkadım ilçe Başkanı ve yönetimindeki arkadaşlar Erdoğan Tok’a Eşlik ettiler, Atakum ilçe Başkanı hakeza aynı şekilde Belediye Başkanına refakat etti, Tekkeköy’de de durum aynı ilçe Başkanı ve Belediye meclis üyeleri Belediye Başkanından hiç ayrılmadılar. Seçimde alınan az oyun faturasını bu insanlara yüklemek büyük bir haksızlıktır, daha önce de yazdığım gibi seçimdeki sıkıntının asıl kaynağı Milletvekili adaylarıydı. Sadece Milletvekili adaylarımıydı derseniz elbette değil, bürokrasideki sıkıntılar ve bürokratların umursamaz tavırları da ciddi anlamda oy eksilmesine neden oldu.

 

    Hükümetin 16 yıllık en büyük kazanımlarından biri olan sağlık politikaları S.O.S vermeye başladı. Kamu hastanelerinde bazı doktorlardan randevu almak için bir ay beklemek lazım, Gazi Devlet Hastanesinde MR çekilmek için iki ay beklemek lazım, aynı şekilde Kolonuskopi yapan tek hastahane pozisyonunda olan Eğitim ve araştırma hastahanesinden gün almak için en az iki ay beklemek lazım. Bunların hepsi bir yana Sağlık müdürlüğünün o kadar can sıkıcı uygulamaları var ki aklınız durur, ilçelerdeki doktorların torpilli olanları il merkezine atanınca boşalan kadrolara bu kez ildeki hastahanelerden görevlendirmeler yapılmak suretiyle ilde düzenini kurmuş olan doktorlar her yıl bir ay süreyle uzak ilçelere gidip görev yapmak zorunda kalmaktalar. Bu konuda haksız olarak torpilli yapılan atamalarla ilgili elimde delilli ispatlı belgeler var. Örneğin Vezirköprü ilçesindeki Diş Hekimi oradan alınıp Samsun’a veya yakın mesafede olan Çarşamba’ya veriliyor, onun yerine de Samsun Ağız ve Diş Sağlığı Hastahanesindeki bir Doktor görevlendiriliyor, o Doktorun suçu, günahı ne ki adam bir saatten fazla mesafesi olan ta Vezirköprüye her gün gidiş, geliş yapmak zorunda kalıyor. Bu insanların o ilçelerde ne evleri var ne de misafirhaneleri var, her gün bir saat gidiş, bir saat da dönüş yapmak suretiyle günlerinin iki saatini yolda geçirecekler, harcadıkları yakıt da işin cabası.

 

    Sağlık Bakanı Samsunlu hemşehrimiz, arkadaşımız Ahmet Demircan bu konuyu bilmiyor mu veya sağlık il Müdürü olan arkadaş bu durumu neden Bakana anlatıp çözüm bulmazlar anlamış değilim. Sağlık Bakanı ile ilgili gelen yorumlar o kadar enteresan ki aklınız şaşar, Bakanın eski soyadı olan Temel soyadını taşıyan ve kamuda çalışan bazı kendini bilmezlerin kamuda yaptıklarını bilseniz aklınız şaşar. Bu dönem Bakanın en büyük hatalarından birisi de köylülerini atadığı Gazi Devlet Hastahanesi Başhekimi ve Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Başhekimleri gibi çok büyük hatalarıdır. Sağlık il Müdürü olan arkadaşla ilgili gelen bilgiler iyi bir insan ve dava adamı olduğu yönündeydi ancak yaptığı uygulamalara bakınca gelen bilgilerle örtüşmediği görülüyor. Sırf torpil yüzünden ilçelerden ile tayin olan Doktorlar yüzünden ildeki tüm hastanelerin doktorları ilçelere yılda bir veya bazen iki kez gidip görev yapmakta kalmaları çok büyük bir haksızlıktır. İlçelerde görev yapan doktorlar henüz genç Doktorlar çoluk, çocukları da küçük olduğundan bulundukları ilçe okullarında rahat okuyabilirler, sırf torpilleri var diye onları görevlendirmeler yaparak il Merkezine almak ne kadar doğru bir yönetim biçimi siz takdir edin.

 

   Ağız ve Diş Sağlığı Hastahanesinde üç yıldan beri mesai kaldırılmış durumda nedeni de Doktor yetersizliği olduğu söylenmekte ama mevcut doktorlarla bu iş yürütülebilir olmasına rağmen Diş Hekimlerine akşam mesaisi yaptırılmıyor, Diş Hekimlerinin bu durumu protesto etmek amacıyla Sağlık-Sen’den 10 Doktor istifa etmiş. Bu uygulama hem Diş Hekimlerinin ekonomik kaybına neden olmakta hem de vatandaşın kuyruk beklemeden rahat bir biçimde dişlerini tedavi etme imkanı olacak, ama her ne hikmetse bu uygulama üç yıldan beri akşam mesaisi kaldırılmış durumda. Kavak ilçesindeki tek Diş Hekimi olan arkadaş uzman Hekim diye merkeze alınmış ama uzman Hekim kadrosunda olmadığından tedavi yapmıyor gelen hastaları OMÜ Diş Hekimliği Fakültesine yolluyor, bunu normal Diş Hekimi de yapabilmesine rağmen o arkadaşı Kavaktan alıp Samsun’daki Hastahanede masa başında oturtan zihniyetin neye hizmet ettiğini anlamış değilim. Bu örnekler o kadar çok ki anlatamam siyasette dayısı olan işini yürütmüş, zavallı dürüst insanlar da çilesini çekiyorlar. Sayın Bakana Vali Beye ve Sağlık il müdürüne buradan sesleniyorum, bu haksızlığı derhal ortadan kaldırsınlar aksi halde Hükümete verdikleri zararın artarak devam edeceğini unutmasınlar. Seçimde alınan az oyların faturasını yerel yöneticilere çıkarak arkadaşlar da bu yazıyı iyi okusunlar diyerek sözlerime son veriyorum, kalın sağlıcakla

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
33 Yorum
Adnan Bahadır Arşivi
SON YAZILAR