Sağlıklı uyku saatleri nedir?

Uyuduğunuz saatin önemini biliyor musunuz? Hangi saatler aralığında uyumanın sizi daha güzel bir güne uyandıracağını açıklıyoruz.
Kaliteli bir uyku vücut fonksiyonları için çok önemlidir. Verimli bir uyku, vücudun dinlenmesini sağlar. Dinlenmiş bir vücut, gün boyu enerjik olmayı ve verimli bir gün geçirmeyi sağlar.   Özellikle büyüme çağındaki kişilerin sağlıklı bir şekilde gelişebilmeleri için verimli bir uyku ihtiyaçları vardır. Böylece vücut direnci yükselir ve vücut çeşitli hastalıklara karşı bağışıklık kazanır.
Sağlıklı uyku saatleri hakkında birçok araştırma bulunmaktadır. Yapılan bu araştırmalara göre en sağlıklı ve verimli uyku saatlerinin gece 23.00 – 03.00 saatleri arasında olduğu belirtilmiştir.  Uykuyu kolaylaştıran ve uyku-uyanıklık döngüsünü düzenleyen melatonin hormonu, akşam saatlerinden başlar ve gece 2:00-3:00'e kadar yükselmeye devam eder.  Aynı zamanda protein sentezi ve hücre çoğalmasını sağlayan büyüme hormonu 24.00’te en yüksek seviyeye ulaşır.
Bu sebeple de en geç saat 11.00’de uykuya geçilmesi önerilmektedir. Yüksek miktarda ışığa maruz kalma, televizyon seyretme ve elektromanyetizma gibi dış etkenler, melatonin salgısını azaltmayı ve bu sistemin işleyişinin bozulmasına neden olur. Sabah 06.00’dan itibaren kortizol ve adrenalin salgısı yükseldiğinden, uyku yoğunluğu ve doyumu gerçekleşmez.  Aynı zamanda günün diğer saatlerine kıyasla daha verimsiz olduğu bilinen ve uykuya eğilimli olunan öğle saatlerinde, derin ve yavaş uyku döneminden oluşan yarım saatlik bir gündüz uykusu da, vücut için faydalı olmaktadır. 
Sağlıklı kalabilmek için ihtiyaç duyulan uyku süresi, genetik faktörler, yaş, mevsim, yaşanılan bölge ve yapılan işe bağlı olarak günde 5-10 saat arasında değişmekle birlikte yetişkin bir bireyin ortalama 6-8 saat uyuması gereklidir.
Aynı zamanda kısa süre uyuyan bir kişinin, daha fazla uyuyan kişiye göre kendini daha dinlenmiş hissetmesinin sebeplerinden biri uyku kalitesidir. İleri yaşlarda, vücut işlevleri yavaşladığından ve gün içinde hareketlilik süresi azaldığından uyku süreleri de kısalır. Ayrıca stresli ve uzun süre sıkıntı hisseden kişilerin daha fazla uyuduğu, iyimser, neşeli ve kendisiyle barışık olan kişilerin ise daha az uykuya ihtiyaç duyduğu gözlemlenmiştir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tuğba Tonya Arşivi
SON YAZILAR