RAMAZAN GELDİ    

Recep ayı ile başlayan ve adına üç aylar dediğimiz zaman diliminin son bölümü olan, on bir ayın sultanı olarak da isimlendirilen Ramazan ayı geldi. Recep, Şaban, Ramazan kutsal zamanlar olarak değerlendirilir. Bu değerlendirme kişisel değil vahyi mesajlara dayalı olarak yapılır. Regaip Kandili, Miraç Kandili, Beraat Kandili Recep ve Şaban ayları içerisindedir ve bunlar dini/tarihi değerleri olan geceleri ihtiva eder. 

Yüce Allah yarattığı kullarının fıtratlarına uygun ve ihtiyaç duyacakları zaman ve mekanları tayin etmiştir ki, bu zaman ve mekanları değerlendiren kullar huzuru bulmaktadırlar. Kutsal gün ve geceler, zaman ve mekanlar; ilahi kaynaklı promosyon dönemleridir. Manevi panayırlardır. Huzur ve mutluluk getirisi yüksek olan manevi ticaret ortamlarıdır. Pazartesi günü başlayacak olan ramazan ayı kutsal zamanların en önemlisi ve en üstünüdür.

Kutsal zamanın değerlendirilmesi önemlidir. Rahmet, bereket, mağfiret ve ibadet ayı olan ramazan ayına yarın itibariyle gireceğiz. Bu yoğunlukta ve özellikte olan ramazan ayı tam manasıyla bir hidayet ayıdır. Her değerli olana karşı hazırlık yapılır. Değeri oranında, ona yaklaştıkça hazırlığın tonu da dozu da arttırılır. Ramazan da en değerli olan zamanlardandır. En değerli nimetlerdendir. Müslümanı temizler, huzura kavuşturur, mutlu eder. Ancak, böylesi özelliği olan ramazana da temiz ve hazırlıklı girmek gerekir.

Ramazan ayının önemi, konusu olduğu Kur’ana dayalıdır. Kur’anın hidayet rehberi olduğunu yüce Allah bildirmiş, Kur’anın da ramazan ayında indiğini öğretmiştir. Kur’anın indiği ramazan ayına erişenlerin de oruç tutmalarını yaratıcı olan Yüce Allah emretmiştir.  Ramazan ayı sadece oruç ibadetinin yerine getirildiği bir zaman dilimi değildir. Gecesi Kaim gündüzü Saim olarak tarifi Peygamberimiz tarafından yapılmış bir aydır ramazan. Oruç ibadeti ramazan ayının omurgasını teşkil eder. Ama, infak, nafile namaz, ziyaretler, mukabele, dua ve benzeri gibi bir çok hidayeti sağlayan ibadet bu ayda yoğunluk kazanmaktadır.

Böylesi öneme sahip ramazan ayına temizlenmiş olarak girmek gerekir. Kul hakları varsa onları ortadan kaldırarak. Helalleşerek, kırgınlıkları bitirerek safiyane bir duygu ve hal ile ramazanı karşılamak en güzel yaklaşım olur. Allah rızasına kavuşmak için ramazan çok önemli fırsatlar sunmaktadır. Hatta en önemli fırsatların sunulduğu zamandır demek daha doğru olur. Bu nedenle de ramazana hazır ve hazırlıklı girmek gerekir.

Ramazan ayı boyunca biz de bu köşemizde yine sizlerle birlikte olacağız. Ramazanın ruhuna uygun muhtevada yazılarımızla gününüzü ve ayınızı daha verimli geçirmenize katkı sağlamaya çalışacağız. Ayrıca HaberAKS televizyonunda her akşam saat 19.00 da, İftara Doğru programıyla ekranlarda olup, her gün bir başka konuyla huzurlarınıza çıkacağız. Ramazanı en iyi şekilde, duygu ve bilgi merkezli geçirmeniz için, biz de hasbi olarak yardımcı olmaya çalışacağız.

Ramazan ayının rahmet ve bereketinin, mağfiret ve huzurunun üzerinizde tecelli etmesini Yüce Allahtan niyaz ediyorum. Ramazanın hidayete vesile olması için Rabbımıza dua ediyorum. İnsanlık ve İslam alemi için hayırlara vesile olmasını temenni ederim. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sami Kesmen Arşivi
SON YAZILAR