PEYGAMBERİMİZİ TANIMAK

Mevlid Kandili münasebetiyle, Canik Karşıyaka Anadolu Lisesinin davetlisi olarak, okul öğrencilerine, “Peygamberimizi Tanımak ve Sünnetini Doğru Anlamak” konulu yaklaşık 50 dakikalık bir sohbet sundum. Okul müdürü değerli kardeşimiz Erdal EŞ’in ve okul idaresiyle, öğretmenlerinin büyük bir teveccüh ile karşıladıkları sohbet programında hem konuştum, hem de çok duygulandım. Kalabalık bir öğrenci gurubunun katıldığı sohbette, neredeyse sohbete katılan tüm öğrencilerin pür-dikkat sohbete odaklanması ziyadesiyle beni memnun etti. Elli dakikalık zamanda, neredeyse tüm öğrencilerin sessiz ama dikkatle, yerinden kıpırdamadan özenle dinledikleri sohbetten son derece keyif aldım. Öğrencilerin böylesi, sohbete dikkat kesilmeleri; sohbetin sunumundan ve muhtevasından öteye başka bir anlam ifade ediyordu. Sohbet süresince hem konuşmuş ama hem de öğrencileri dikkatle izlemiştim. Büyük bir çoğunluğunun onuncu sınıf öğrencileri olduğunu okul müdüründen öğrendiğim katılımcı çocukların, çok güzel bir okul disiplinine sahip oldukları, bir o kadar da okul ve aile terbiyesi aldıkları kanaatine sahip oldum. Bu sebeple de, başta okul müdürü Erdal Eş olmak üzere, idareci ve öğretmen arkadaşlarımızı kutluyorum.

Peygamberimizi tanımak her Müslümanın temel sorumluluğudur. Hatta, tüm insanların Peygamberimizi ve getirdiği vahyi mesajı tanımaları gerekir ki huzur bulup, mutlu olsunlar. Peygamberimiz ne için gönderilmiştir ? 63 yıllık ömrünü, 23 yıllık Peygamberliğini nasıl geçirmiştir, neler söylemiş, ne gibi davranışlarda bulunmuştur ? Bunların bilinmesi ve davranışa dönüştürülmesi, insanlığı ve Müslümanları huzurlu kılacak, mutlu edecektir. Peygamberimizin Sünnetini iyi anlamak, Peygamberimizi de doğru tanımak gerekir. Hayatın tamamını kulluğa dönüştürmek için Peygamberimizin sünneti önem arz eder. Sünnet, dini yaşamın oturmuş geleneğidir. Gönderiliş gayesi , güzel ahlakı tamamlamak olan Peygamberimizin söylem ve eylemlerinin tamamı insanlık için huzur reçetesidir. Kalem suresi 3.ayette Yüce Allah Peygamberimizi; “Sen güzel ahlak üzeresin” mesajını vererek, insanlık için model olduğunu bildirmiştir. İnsanlığa sunduğu vahyi mesajda da Yüce Allah; “Peygamberde sizin için güzel örnek vardır” buyurmak suretiyle huzurun adresini bildirmiştir. Bu vahyi sorumluluğa sahip olan Peygamberimiz kendisini ümmetine tanıtırken “Ben güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim” bilgisini insanlıkla paylaşmıştır.

Peygamberimiz hem bir öğretmen hem de bir öğrencidir. 23 yıllık Peygamberliği döneminde vahyin öğretmenliğini yaparak insanları terbiye etmiş, hem de bu zaman içiresinde Cebrailden vahyi mesajları alarak Ona öğrenci olmuştur. Öğrenciliği de öğretmenliği de vahyin mahsulü olduğu için model bir usul ortaya koymuştur. Ahlakı en güzel olan beşer, en sevilen insan, en başarılı öğretmendir. Bunların tamamı güzel ahlak, bu da Peygamberimizin sünnetidir. Peygamberimizin ahlakı, Allahın insanlığa ihsanı ve lütfudur. Yani, Peygamberimiz ilahi ahlakın hayata yansımış ve somut hale gelmiş şeklidir. Peygamberimizin ahlakı ile Yüce Allah, yarattığı kullarına bedel ödemeden örnek modeli önlerine koymuştur. Vahyi bilgiye göre, Allaha ulaşmak için Peygamberimizin sevilmesine ihtiyaç vardır. Peygamberimizin sevilmesi, adı anıldığında salavat getirmek değil sadece, Onun sünnetini anlamak ve yaşamaktır. Huzur ve mutluluk, ferah ve refah, takva ve felaha erişmek; Peygamberimizin hayatını kişisel hayatın geleneği haline getirmekle sağlanacaktır. Bu sebeple; Peygamberimizi tanımak ve sünnetini doğru anlamak çok önemlidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sami Kesmen Arşivi
SON YAZILAR