ÖRTÜLÜ ÖDENEK ...

Bu konu, ilk defa Rahmetli Adnan Menderes'in Yassıada Mahkemeleri sırasında aynı adı taşıyan dava dolayısıyla öğrenildi.Dava sürecinde ilginç bilgi ve belgelere tanık olundu.
O dönemin yazarları,sanatçıları Başbakanlık Örtülü Ödeneğin'den nekadar- nakdi -yardım aldıkları ortaya döküldü.Aslında harcamalara kayıt kuyut tutulması zorunluluğu olmamasına rağmen Menderes'in  müsteşarı Ahmet Salih Korur'dan kayıt tutulmasını istemesi ,dava seyrinine  ve sonucuna  olumlu etkisi olmuştur.
“Kahverengi Bavul”un içersinde çok ünlü isimler vardı:Necip Fazıl'dan Yahya Kemal'e...Bedri Rahmi'den ressam İbrahim Çallı'ya pek çok kişinin yardım talebine  ilişkin mektupları vardı... “Muhterem Efendim”le başlayan hitaplar,”Benim yaptığımı yapanlara Hükümetler ve rejimler servetlerini ve nimetlerini yağdırır”...diye sitemkar ifadeler...Muhalefetin sesi Akis,Kim,Form gibi mecmualara yapılan  maddi yardımların eleştirilmesi...Orhan Seyfi Orhon ve Yusuf Ziya Ortaç'ın : “1954 Seçimleri sonuna kadar -hiciv,istihza yöntemiyle –Muhalefeti eleştiren bir dergi çıkarması girişiminin desteklenmesi ve Akbaba'nın bu düşünceyle  çıkarılması taahhüt ediliyor”..
Çok daha ilginç bir mektup!Yusuf Ziya Ortaç'ınkidir..Ortaç ,CHP Milletvekilidir..(1895-1967). Almanya'da öğrenim gören oğlu için yardım istiyor:Mektubunda :”Bu sene Yurda gelemedi. Elbiseleri,  paltosu, ayakkabısı kalmamış,2500 TL.göndermek niyazındayım...”diyor. İnanılır gibi değil!.Bir milletvekili, oğlu için, Başbakan'dan yardım dileniyor.Şimdiye bakın.Bir Bakan asgari ücretle geçinileceğini  iddia ediyor.O dönem milletvekili oğluna üst baş alamıyor.Şimdilerin mahdumları Holding kurmaya niyetleniyor.Cumhuriyetin nimetine bakar mısınız!?Nereden nereye.   Örtülü Ödenek ,ilk defa Tansu Çiller döneminde “skandallarla”  anıldı.Ödeneğin dolandırıcılık aracı yapıldığı Selçuk Parsadan olayı ile öğrenildi.Dolandırıcılık suçundan 5 yıl hapis yattıktan sonra salıverilen Selçuk Parsadan, bir gazetede yayımlanan röportajında bir tespit yapıyor.Adeta bugüne ışık tutmuş.Diyor ki Parsadan:”Atatürk adını kullandığımda; ya da “Paşa”olduğumu söylediğimde akan sular duruyordu.Çünkü herkes askerden korkuyordu...”Dolandırdıkları arasında siyasiler, Holding  patronları,brokrat,işadamları var...Alay edercesine :”Bunları gözünüzde büyütmeyin. Bunlar zeki meki değil,bunlar bir sistemin “ortak menfaat birlikteliklerinden dolayı”güç kazanmış insanlar..”Gerekçe bir cümlecik:”Devletin ali menfaatleri ..Asıl sebep kendi partine oy kaybettirecek diye bir teşkilata para vermenin rezilliği !!!”..

Bir çıkarım yaparsak.İktidarla ortak menfaat birlikteliği yapanları ,oy getirisi olan arka bahçeleri,badem bıyıklı,STKları medya patronlarını koyun yerli yerine resmi tamamlarsınız.Kimin parası ile kimler yemleniyor,hangi haramzadelerin  gırtlağına hortumlar bağlanıyor,anlamak zor değil...Böyleleri düneyin  de vardı ,bugün de var..
Bugüne kadar “Örtülü Ödenek”ten harcama rekoru, Başbakan Tayyip Erdoğan'a ait.İki yılda 978 milyoncuk harcanıvermiş...22Trilyon daha olsa tam tamına 1 milyar yani katrilyona ramak kalmış.İnşallah seneye rekor kırılır.2003'de 103 milyon 12 bin 740 Tl. ile başlanmış, trent 2012'de 694 milyon 229 bin 493Tl.a ulaşmış.Eski sıfırlı rakamlarla trilyon.Yani, bu parayla neler yapılmaz ki.
Başbakanlık Örtülü Ödenek Harcamaları yasa ile uygulanıyor.Ve Özel Kalem Müdürlüğü'nün görev tanımı kapsamındaki harcamaları da  kapsıyor.Bunun gibi Cumhurbaşkanlığı'nın da Örtülü ödeneği var.5 yılda 451 trilyon harcanmış!..Bölersek 5 yıla ,demek ki her yıl 90.2 trilyoncuk harcama yapılmış! Zenginin parası,züğürdün çenesi  desek,bir türlü,Devletin malı deniz ,desek,bir türlü..Ama,umarım sabah akşam ekranlardan milletin zihnini iğdiş eden, Araştırma Şirketlerine , İktidar yalakası münafık aydınlara gitmemiştir inşallah,ya da Muhalefetin sesini kısmak, susturmak  için zıkkımın pekini yesinler, denmemiştir inşallah!..
Her dönem dolandırıcı Kunduziler,Parsadanlar çıkmıştır ortaya.Bu yolla , Akil adamlara örtülü ödenekten ücret ödeniyorsa,Kandil'den teröristi alıp ,Osla'ya uçak kaldırılıyorsa,çoluk çocuğa oyuncak, garip gurabaya makarna bulgur ;badem bıyıklı oğullara,damatlara ,kredi/kaynak aktarılıyorsa haram zıkkım olsun!..Şehidin dul ve yetimleri karanlıkta ,damı başına göçtü göçecek durumdayken partili zibidilere,arsalar kapatılıyor,plazalar dikiliyorsa,dünyalığına dünyalık katılıyorsa  örtülü ödenek haram zıkkım olsun!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hasan Anayol Arşivi
SON YAZILAR