ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA NETLEŞİR

Şehir yerel seçimlere kilitlenmiş durumda. Nereye gitseniz, kiminle konuşsanız seçimden başka bir şey konuşmuyor. Cenazesinden düğününe, eş dost ziyaretinden hasta ziyaretine herkesin konuştuğu tek konu seçimler. Neden böyle derseniz; insanlar şehri yönetecek başkanların ulaşabilecekleri, sorunlarını anlatabilecekleri, tanıdık simalar olmasını istiyorlar ki haksız da değiller. Belediyecilik önemli bir hizmettir. Çöpünden inşaatına, sokak taşlarından asfaltına insanların temel ihtiyaçları sayılabilecek pek çok ihtiyacı karşılayacak hizmetleri yapan kurumlardır. Bunun dışında en önemli sorunlardan birisi olan işsizlik sorununu çözme noktasında, işe adam alma noktasında herkesin müracaat ettiği en önemli kurumların başında belediyeler gelir. Belediye başkanlarının en önemli sorunlarından birisi de bu işsizlik sorununa çözüm bulabilmektir. Ne kadar insan alırsanız alın toplumun ihtiyacı bitmez. Bu noktada olması gereken tek şey torpilsiz sınavla adam almaktır ki bunu da yaparsanız başkanlık yapmanız daha zor bir hal alır.

Toplumun merakla beklediği adayların açıklanma tarihi ile ilgili AK Parti yetkilileri ocak sonu veya şubat ayının ilk günlerini işaret etmişlerdi, önümüzdeki hafta sonuna kadar belli olacağı anlamına geldiği kanaatini taşımaktayım. Atakum ve İlkadım ilçelerinin seçim için en zorlu ilçeler olacağı muhakkak. 2019 yılındaki seçimde Millet İttifakı olduğundan seçimler daha farklı boyutta gerçekleşmişti, şimdi durum farklı. Cumhur İttifakına mensup AK Parti ile MHP devam ediyor, BBP istediği yerlerde aday çıkarıyor, Yeniden Refah Partisi de aynı şekilde aday çıkarmaya devam ediyor. Millet İttifakı ise çok sıkıntılı bir hal aldı. CHP, İYİ Parti’ye teklifte bulunsa da Meral Hanım ne pahasına olursa olsun asla kabul etmeyip teker teker adaylarını açıklamaya devam ediyor. CHP, İlkadım ve Atakum’da ön seçim yaptı. İl Başkanı seçim sonuçlarının uygulanarak birinci çıkanların aday gösterileceğini söylüyor, CHP Genel Başkanı ise ön seçimden çıkanlarla mevcut belediye başkanlarının halka sorularak aday tespiti yapılacağını söylüyor. Bu hafta sonu CHP’nin yapacağı toplantıda durumun netleşeceği kanaatindeyim.

AK Parti’nin İlkadım’da öne çıkan isimleri olarak Av. Hakan Ay, Yahya Çınkıl, İhsan Kurnaz ve Erol Köroğlu isimleri var. Necattin Demirtaş’ın İYİ Parti’nin adayı olacağını bir ay önce yazmıştık zaten. CHP, ön seçimden çıkan Murat Şenel’i aday mı gösterir yoksa yerelde Atakum, İlkadım ve Tekkeköy’de taban ittifakı mı yapılır onu önümüzdeki günlerde göreceğiz. Çarşamba’da da çekişmeli bir durum var. İlçe Başkanı Taner Özden, İl Başkan Yardımcısı Ender Gül, Gençlik Kolları Başkanı ve 6. Sıra adayı Mücahit Yılmaz arasında kıyasıya bir mücadele var. Nihat Soğuk da aday adayı ama ona çok şans vermiyorum, çünkü diploma sorunu var, Vezir Hazretlerine yakınlığı yetmez. Aynı şekilde Atakum’da da Turan Çakır, Vezir Hazretlerine olan yakınlığı nedeniyle benim işim tamam diyormuş ama zor, onun da diploma sorunu var. Atakum gibi şehrin en önemli ilçelerinden birinde aday olması sadece Vezir Hazretlerine olan yakınlığı nedeniyle olmaz.

Bu arada YRP, AK Parti’nin aday yapmadığı isimleri markaja almış durumda. Benim adamım habire aday adayı olup aday yapılmayan veya yapılmayacak isimleri arayıp aday yapmak için ikna etmeye çalışıyor. Bafra’da Şükrü Neiş’i, Çarşamba’da Hüseyin Dündar’ı, İlkadım’da Ali Akyüz’ü ya da Kemalettin Tangal’ı, Ladik’te mevcut Başkan Adnan Topal’ı, Kavak’ta eski Başkan Şerif Ün’ü, Havza’da Murat İkiz’i aday yapmak için uğraş veriyor. Salıpazarı’nda AK Parti’den aday adayı olmuş ama aday olamamış Alim Çakır’ı aday gösterdi, Asarcık’ta da Şerif Başkan’ın karşısında olanlar Yeniden Refah’a kaymış durumdalar. Ancak tüm bunlar sonucu ne kadar etkiler derseniz; bana göre çok fazla etkilemez. Salıpazarı’nda mevcut Başkan Halil Akgül ittifakın adayını desteklerse sorun olmaz. BBP adayı Refaattin Karaca orada güçlü bir aday, halkta karşılığı var ancak Halil Akgül sevilen bir isim, MHP adayına destek olursa seçilir. Terme’de aday tespiti mevcut başkanla eski ilçe başkanı Mümin Ertan arasında geçiyor. Canik’te zaten Sandıkçı adaydır, seçimi de büyük farkla alır. Bafra’da da mevcut başkan aday olur, seçimi de alır. Alaçam’da MHP adayı tanınmamış bir isim ama defosu yok, seçimde güzel bir çalışma yaparsa sorun yaşamaz. Yakakent’te mevcut başkanın yanında eski ilçe başkanı aday adayı olmuş durumda, ne olur önümüzdeki hafta göreceğiz. Şimdilik bu kadar değerlendirme yeter, kalanları da daha sonra yaparız. Hoşça kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum
Adnan Bahadır Arşivi
SON YAZILAR