Olmadı hocam, hiç olmadı !

Geçen gün öğrencilerimden biri ile sohbet ettik. Şuradan buradan derken söz döndü dolaştı vaazların içerik ve üslubunda düğümlendi.

.Yararlı bir sohbet oldu.Birlikte anılarımızı tazeledik..Bir ara İl Müftülüğünce din görevlilerine “Vaazlar” konusunda seminerler verildiğinden bahsetti. Şahsen ,çalışanların hizmet içi eğitim almaları gerektiğini savunanlardanım.

Değil mi ki öğretmenlerimiz her yıl “seminer” programlarına katılarak mesleki formasyonlarını geliştiriyorlar.Eğitimin kalitesini yükseltmede “güncelleme” yapıyorlar,bu kabilden ,din adamlarımız için de böylesi hayırlı hizmete vesile olanları kutlamak istiyorum.

Ne yazık ki, tam da Naile Ekinci adlı genç bir kadının boşadığı kocası tarafından katledilmesi gündemde iken ,koruma kararı olmasına rağmen Devletçe koruyamayan bahtsız bir kadının aile dramı yürekleri yakmışken ;geçen Cuma günü(14 Ekim 2011) Site camiinde Vaiz efendinin anlattıklarını dinleyince , tutulmasına uğradım.

Demek ki o seminerlerden alındığı kadarı ile kalınmış.Ya da aldıklarından ,alamadıkları daha fazlaymış…

Vaazın konusu, Aile olunca.Vaiz efendi kurumunun kutsallığı,eş seçimi,aile bireylerinin görevleri,ana/baba'nın önemi ve yozlaşma içinde ailenin bugünkü durumu vs..bu minval üzere anlatım uzadı gitti...

Lakin,söz öyle bir yöne kaydı,konu öyle örneklemeler,kıyaslamalarla detaylandırıldı ki verilmek istenen mesaj,alınması gereken ders Zina'da odaklandı..Bu zina karşı cinslerin nikahsız,ahlaksız birliktelikleri değil...

Genelleme örneklerden yola çıkılarak “bir erkeğin kadınla tokalaşması”..”evlerde haremlik selamlık “ yapılması bir yana,zinayı öyle bir tanımladı ki,Camiye ilk defa gelen,ya da tövbekar birisi için ne anlam ifade ettiğini merak ediyorum.

Diyor ki Vaiz efendi,eğer bir “Müdürle bir bayan memur, bir odada bulunursa zinaya davetiye çıkarır!.(MIŞBir kadın tek başına seyahat edemezmiş!”.Yani , Hatunu bir kuytuda kıstırırlar,fistanını gül dalına asarlar ,demek istiyor , Vaiz efendi!.

Allah aşkına ,örnekleme yapılacak,aile kutsiyetini ve önemini anlatacak cümleler mi bunlar.. Seminerler bunun için mi yapılıyor.!.El insaf!…

Vaiz efendi zaman tünelinde kalmış,zamandan öte bugüne gelememiş!..

Laik bir Devlette,memurun aldığı maaşın içinde “Yüksek kaldırım”ın katkısı ,faizin “güncellenmesi “nemalardan toplanıp toplanmadığından haberi yok gibi..

Cuma hutbesinde “fahşa” kelimesinin ne anlama geldiğini bilip, bu dönemde “Zinanın suç olmaktan çıkarıldığını” unutmuş olabilir mi?

Gelelim“El teması” konusuna.Hoca Efendi ,kürsüde kükrüyor.Çorap değiştirir gibi karı değiştirenlerin baş tacı edildiğini es geçiyor.Sarmaş dolaş dansı zem ederken, 60 lik kokanaların koca arayışları TV programlarıyla evlerimize girdiğine;Töre/Berdel maskesi altında parayı bastırınca dedesi yaşındakilerin koynuna sokulan kızlara ,kepazeliklere tek laf etmiyor.Yedi kocalı Hürmüz'ün Tanrısından(!) “ver ver!!” diye histerisine kulak tıkıyor.

Bu edepsizlikler/hangi dine ,imana sığar!.

Hocamız,Samsun'da ,büyük kentlerde 30 kişilik halk otobüsüne 70 kişinin sırt sırta bindiğine tanık olmamış!Bazı hastanelerin kadın/erkek tuvaletlerinin birbirinin ses akustiğine şahit olmamış..Dizilerdeki sapık,çarpık,aile dışı ilişkileri hiç izlememiş ya da izleyenlerin şikayetlerini dinlememiş!

Aslında söylenecek o kadar çok söz ve sitem var ki..Neylersin.Göz yaşı silmekten, gözdeki çapağı göremiyoruz..

Asıl,ailede eksik etek,saçı uzun aklı kısa ,kaşık düşmanı,el kızı ,yaban diye tanımlanan kadınlarımız anlatılmalı.Hayat kavgasında çalışmazsa aç kalacak kadını.Ayakları üzerinde duramazsa yıkılacak,ezilecek kadını.Sıcacık yuva özleyen,huzur arayan ,şiddetten,tacizden ve tecavüz mağduru olmak istemeyen kadınlarımızı anlatmalı...

Kendini Müslüman sayan,dindar/muhafazakar gösteren öyle ciğersiz ,öyle zalimler var ki,bu tür ahlaksızlıkların ”Kur'ani” dinle /imanla ilişkisi olamaz.

Sorunun nedeni eğitimsizlik, sevgisizlik ,yoksulluk,cehalet ve erkek egemen zihniyeti bütün kötülüklerin anası olduğu gibi ”Zina”nın da baş müsebbibidir.

Olmadı Hocam,olmadı…Vaazınız etkisiz..Verilmek istenen “öğüt/nasihat” yüreklere hafif kaldı…

Kendinizi acilen yenileyiniz.Cemaat bundan 50/60 yıl öncesinde değil.Her şeyin farkında.Cemaat içinde anlatılanları belki 20 kez dinleyenler var.

Yeni gelenler  soruyor...

*Dul bir Anne,Artvin'deki Oğlu'nun yanına gitmek için,”yalnız seyahat edemediğine” göre;  

  yol arkadaşı olarak “ bayan refakatçi” istemesi gerekecek mi? El cevap?

*Annesi okul Müdüresi ,özel arabasına bindi ,işe gidecek,yalnız başına yola çıkması caiz

  midir?El cevap?

*Emine hanım, elinde bir bardak çay ,kapıyı çalıp içeri girdi,Müdür Beyle selamlaştı,emektar

  Emine abla zinayı çağrıştırır mı?El cevap?

Zamanımıza geri dönelim..Haberlerde izlemişsinizdir.İkiz çocuklarını “temizliğe giderek” okutan ve her ikisi Tıp Fakültesini kazandığı için nasıl okutacağını düşünen Denizlili kadının  hali ne olacak?Çalışmak,namusu ile çabalayıp ,helalinden kazanmak sadece Erkeğin hakkı mı?Onur,namus iffet sadece kadının koruması gereken bir ahlaki değerdir.

Son söz.Allahtan Vaiz efendinin,sağlıkla ilgili bir yetki ve sorumluluğu yok!.Olsaydı,kesin erkeklerin  doğurgan olmadığı için “jinekolog” olmalarını yasaklardı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Hasan Anayol Arşivi
SON YAZILAR