MUTLULUĞUN FORMÜLÜ

“Kibirli olma, alçakgönüllü davran. Kendini fazla abartma. Her şeyin üstesinden gelemeyeceğini asla unutma. Onlar başlarına bir musibet geldigi zaman: "Biz Allah'a aidiz ve sonunda O'na  döneceğiz ." derler. Sen de bunu ilke edin. Her şeye hakim olmak için uğraşıp hayatı yaşanmaz hale çevirme.”

“Büyüklük hastalığına kapılıp, insanları ezerek arkadaşlarını kendinden uzaklaştırma. İyiliği karşılık beklemeden yap. Tek başına mutlu olunamayacağını bil. Çevrenin mutluluğu için gayret göster. Ölümden korkmak yerine, ölüm gerçeğiyle yüzleş. Ölüme hazırlıklı ol. Korkma o zaten gelecek, hazır olursan onu beklersin, hazır değilsen kaçarsın ama yakalanırsın.”

“Yaptığın iyilikleri unut ama anlatarak onları kıymetsizleştirme. Sana yapılan kötülüğün karşılığını vermek yerine, öfkenin dinmesini bekle. Seni huzursuz edecek işlerden uzak dur. İhtirasını törpüle. Yaptığın hiçbir işi gösteriş amaçlı yapma. Ibadetlerini de özünü kavrayarak hûşu içinde yap.”

“Hiçbir sırrın sonsuza kadar gizli kalamayacağını unutma. O nedenle ortaya çıktığında mahcup olacağın bir şey yapma, sırrını da kaypak ve çıkarcı olan insanlarla asla paylaşma.”

“Çıkarcı olma. Adil davran. Kibrine yenilip hep daha fazlasını isteyerek hayatını zehir etme. En zor zamanda bile kesinlikle ümitsizliğe kapılma. Allah'ın sana nasip ettiklerini hatırla, güzellikler ile çirkinlikleri birbirinden ayır.”

“En sevdiğin şeyleri, başkalarıyla paylaşmanın keyfine var. Paylaşmanın değerini bil. Muhatabına güvenmek istiyorsan, önce sen güvenilir ol. Yazdıklarının ve yaptıklarının peşini bırakmayacağını unutma. Gücünü insanların yararına kullan.  Bencil olma, tebrik etmeyi bil. Yalandan uzak dur.”

“Modern hayatın çarpıklaştırdığı kadın-erkek ilişkilerinin, hayatını esir almasına izin verme. İyi bir dostun, paha biçilmez olduğunu aklından çıkarma. İyilik yapma arzunu, şarta bağlama. Vermek almaktan daha büyük bir ihtiyaçtır, asla unutma.”

“Önyargılarla hayatı kendine zehir etme. Kimseyi gereksiz ve gerekçesiz sorgulayıp, yargılama. Bildiklerinle açıklayamadığın şeyler, hayatının kâbusu olmasın. Kendini her konun hâkimi sanma. Korkuların tutsağı olarak yaşamaktan vazgeç. Cesur ol. Yapmadığın bir şey konusunda tedirgin olma. İftirayla karşı karşıya kalırsan, eğilip, ezilme. Bil ki ! Her şeyi gören yüce Kudret senin yardımcındır.”

“Kendini, hep daha iyiye ulaşmak zorunda olduğuna koşullama. Mükemmellik yarışına girme. Ne kadarsan o kadar olmayı bil. Merhametli ol. Anne ve babana saygılı ol, 'üff' bile deme. Kendini sürekli övmekten uzak dur. Vazgeçilmez olmadığını kabul et.”

“Sözünüzde durmamanın utanç verici olduğunu aklından çıkarma. Şartlar sana ağır gelse sonuç sana zararlı gibi olacaksa da verdiğin sözü yerine getir. Sözünde durmamanın ortaya çıkaracağı sonuç çok daha vahim olacaktır.”

“Heveslerini kendine ilah edinme. İnanma duygunu diri tut. Karar verirken, vicdanının sesini duymazlıktan gelme.”

“Alemleri ve seni yaradan Rabbine daima şükret. Kederin, Kaderi değiştiremeyeceğini unutma. Üzerine düşenleri yerine getirdikten sonra, ortaya çıkacak her sonucun hayırlı olduğuna inan ve tevekkül et.”

Bu duygu ve düşüncelerle yaşamak hayatı kolaylaştırır. Huzurlu ve mutlu bir ömür yaşatır.   

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sami Kesmen Arşivi
SON YAZILAR