Level Atlamak!

 Seviye atlamak, aşama kaydetmek, statü değiştirmek ve yükselmek gibi anlamlar ifade eder level atlamak. Atari ve online oyunlar için kullanılan bir kavramdır. Bu tarz oyunlarda pek çok kez level atlamayı başarmışızdır. Level atlamak bağlar bizi oyuna. Koparır gerçek hayattan yalnız. Yükseldikçe heyecanı artar oyunun. İşimizi, gücümüzü, ödev ve görevlerimizi erteledikçe erteleriz. Sorumluluklarımızı unutturur bize bu yapışkan sanal oyunlar.

   Kimi insanlar birdenbire level atlar bu hayatta. Çok çabuk yükselirler yani. Allah onlara bir kere yürü ya kulum demiştir. Menzile varmak için doğru yollarda doğru ve sağlam adımlar atılmalıdır. Yürü ya kulumu yürü ye kulum olarak algılamamak gerekir. Algı yanılması yaşayanlar, turnaya nişan alırken asırlık kargayı vururlar. Büyük gaflar yapar, potlar kırar, çamlar devirirler.

   Level atlamak, birçok insanın yaşam felsefesi hâline gelmiştir. Birçok insanı esir almıştır. Beyinlere morfin etkisi yapar bu sanal dünya. Böyle olunca da ileri bir adım atılamaz. Bir arpa boyu yol alınamaz. Yükselme sağlanamaz. Karşılıklı konuşmalar sululaşır. Kalite düşer hayatta. Üretim ve üreticilik biter. Basit, sığ ve manasız cümleler dökülür ağızlardan.
   —Akşam dışarı çıkıyoruz geliyor musun ağa?
   —Nayır kanka, level atlamam lazım. İşim var.
   Sen levelini atlayadur. Yalnız çok geri kaldın bu hayattan. Yazık, yazık, çok yazık.

   Biz önceleri ip atlardık. Kayaların üzerinden atlardık. Engeller aşardık. Çağ atlardık. Doğal yaşardık Türkçesi. Şimdi ise bilgisayarların başında level atlar olduk. Hatta bu level atlamayı hayatımıza şamil kıldık. Level atlaya atlaya bir türlü deveye hendek atlatamadık. Yol alamadık.

   İnsan diline dolanan kelimeler kadar düşünür. Ufkunu kelimeler, derin kavramlar açar insanın. Yükselmek, seviye atlamak, ilerlemek, bir makama gelmek kavramlarından herhangi biri dururken biz oyunlarda level atlarsak sınıfta kalırız. İlginç olsun diye yazımın başlığı için yabancı kelime olan leveli seçtim. Yükselmek olsa daha güzel olmaz mıydı? Kalın sağlıcakla…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsa Abanoz Arşivi
SON YAZILAR