KUBA MESCİDİ

 

     Hac ve Umre ibadeti için kutsal topraklara gidenler mutlaka Medine'ye uğrarlar. 
     Halbuki, Medine  Hac ve Umre ibadetinin gerçekleştirilmesine esas olan ibadetlerin yapıldığı yer değildir.  
     İnsanlığın kurtarıcısı, Müslümanların rehberi, güzelliklerin mimarı Peygamberimizin Medine'de bulunması; hac ve umre ibadeti için kutsal topraklara gidenlerin Medine'ye uğramalarını gönüllü olarak zorunlu kılmaktadır. 
     Bu zorunluluk baskıdan ve emirden değil, gönülden ve sevgiden kaynaklanmaktadır. 
     Medine'de bir kaç gününü geçirenler de; mutlaka Kuba mescidini, Uhud Şehitliğini, Cennetül Baki mezarlığını, Kıbleteyn mescidini ve yedi mescitleri ziyaret ederler.  
     Bunların bazıları ziyaret, bazıları hem ziyaret hem de ibadet sayılır.     Kuba Mescidini ziyaret etmek Peygamberimizin sünnetindendir. Takva üzere tesis edildiği Kur'anda bildirilen bu mescit, Peygamberimizin bizzat çalışarak inşasının gerçekleştirildiği mescittir. 
     Kuba halkı temizlikleri nedeniyle İlahi övgüye lâyık olmuştur. Bu halkın bulunduğu bölgeye Medine'nin ilk mescidinin inşası anlamlıdır. 
     Peygamberimiz, Medine'de yaşadığı ve bulunduğu her cumartesi yürüyerek veya benekli olarak bu mescide giderek namaz kılmıştır. 
     Cumartesi günleri Kuba mescidini iki rek'at namaz kılmanın umre değeri taşıdığı Peygamberimiz tarafından bildirilmiştir. 
     Birliğin adresi olan camilere öncülük etmesi bakımından Kuba mescidi çok önem arz eder. 
     İki müslüman bir araya geldiklerinde, ilk yapacakları işin oraya bir cami inşa etmiş olmaları anlayışı, Kuba mescidinin yapılış süreçinde verdiği mesajdır. 
    Peygamberimizin, Kuba mescidinin ruhunu canlı tutma anlayışının devamını istediği kanaatini taşıyorum. 
    Sadece, Kuba mescidende kılınan iki rekatlık namazı umre ibadeti ile denk görmesi, bu ruhun canlı tutulması mesajını vermek için yeterlidir. 
    Kuba; hicreti, tevhidi, cemaati, cemiyeti, beraberliği, ilk yapılması gerekenin ne olduğunu hatırlatıyor Ayrıca, bu anlayışın sürekliliğinin gereğini haykırıyor.
    Bu mescitte huzuru kalp ile ve tefekkür merkezli kılınan iki rekat namaz bunları hatırlatıyor.  
    Umreci grubumuzla, biz de cumartesi günü Kuba mescidini ziyaret ederek, belirttiğimiz düşüncelerimizi paylaştık. Her bir umrecimizin sözünü ettiğimiz ruhla mescidi ziyaret edip, namaz kıldığını , dönüşümlerini görerek müşahade ettik. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sami Kesmen Arşivi
SON YAZILAR