Büşra Yıldız

Büşra Yıldız

Kolajen alımında en iyi zaman

Kolajen takviyeleri cildinizin genç ve nemli görünmesini sağlamanın, saçlarınızı güçlü ve parlak tutmanın, tırnak ve kemik gücünüzü artırmanın ve eklemlerinizin korunmasına yardımcı olmanın harika bir yoludur. Hepimiz aldığımız kolajenin etkilerini en üst düzeye çıkarmak isteriz, peki kolajeni ne zaman ve hangi formda aldığımız bu faydaları artırır mı? Gelin hep birlikte bu sorunun cevabına bakalım.
Birçok yerde kolajen alımının aç karnına yapılması halinde vücudun bundan daha iyi yararlanabileceği iddiası dolaşıyor, sabah kahvaltıdan önce ilk iş olarak kolajen takviyesi alınması teşvik ediliyor. Peki bu iddia doğru mu?
Bu teorinin dayandığı nokta kolajenin asidik bir midede zarar görüp görmeyeceğini açıklamaktan geçer, iddiaya göre bireyin aç olması midenin daha az asidik olmasını bu da kolajenin mideden hasar almadan geçmesini sağlar. Yiyeceklerin görüntüsü ve kokusu, mide duvarınızdaki hücreleri yiyecek midenize ulaşmadan önce asit salgılaması için uyarır. Daha sonra sindirimi düzenlemeye yardımcı vagus siniri uyarıldığında mide daha da asidik hale gelir. Fakat protein yapılı kolajenin parçalanmasının çok büyük kısmı aslında ince bağırsakta gerçekleşir, bu nedenle midenin dolu, yarı dolu veya boş olması kolajen alımında çok büyük bir fark yaratmayacaktır.
Vücudumuz doğal olarak kolajeni kendi kendine üretir ve depolar, ancak yaşlandıkça kolajen depolarımız azalmaya başlar. Kolajen üretiminin zamanlamasını anlamak, yaşınıza göre kolajen almak için en iyi zamanı belirlemenize yardımcı olabilir.
Vücudunuzun doğal kolajen depoları yirmili yaşlarınızın sonlarından 30 yaşına kadar zirveye ulaşır ve o andan itibaren zamanla azalır. 40 yaşınıza ulaştığınızda, kolajen seviyeleriniz orijinal seviyelerin yaklaşık %70'ine ulaşır. 50 yaşında yaklaşık %60'a, 60 yaşında %44'e ve 70 yaşında %32'ye gerileyerek düşmeye devam eder.
Bu zaman çizelgesine göre vücudunuzun kolajen tedarikini otuzlu yaşlara yaklaşırken desteklemeye başlamanız önerilir. Ancak bu zaman çizelgesinin ortalama seviyeleri içerdiğini, genetiğinizi ve yaşam tarzı seçimlerinizi hesaba katmadığını unutmayın.
Eğer kolajeni günlük rutininize daha pratik ve kolay bir şekilde eklemek istiyorsanız, lezzete duyarlıysanız ve nispeten daha meşgul biriyseniz kolajen kapsülleri kullanmak sizin için daha ideal olacaktır.
Fakat kapsüllerde yaşanan durum; genelde bir günde 3-6 kapsül almanız gerekmesidir, çünkü kapsüllerin içerisine sınırlı miktarda kolajen tozu sığabilir. Bu aynı zamanda kolajenin daha hızlı tükeneceği anlamına da gelebilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Büşra Yıldız Arşivi
SON YAZILAR