Aydın TOMAKİN

Aydın TOMAKİN

KOALİSYON OLUR MU? OLMAZ MI?

KOALİSYON OLUR MU? OLMAZ MI?

 

İlk önce gündemin bir tahlilini yapmak gerekiyor.

7 Haziran 2015 günü yapılan 25. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri sonuçları itibariyle 13 yıllık Akp iktidarına bir travma yaşatmıştır. Uzun bir süre kendilerine gelemediler. Dahası hergün, her saat televizyonlarda bangır bangır davudi sesiyle konuşan bir Cumhurbaşkanımız vardı. AKP’ye 400 milletvekili istiyordu hani?Tam 10 gün adeta dilini yuttu konuşmadı. Televizyonları çıkmadı, gazetelere röportaj vermedi. Velhasıl kulaklarımız 10 gün bayram yapmıştı.

Cumhurbaşkanı ilk şoku atlattıktan sonra ilk önce bir gazeteye röportaj verdi, daha sonra konuşmadan duramaz ya, kendine dernekler ve stk’lar aracılığı ile konuşma yapacağı mekanları ayarladı ve kıyısından köşesinden konuşmaya başladı. İftar yemekleri de Cumhurbaşkanı’nın konuşması için bir fırsatlar mekanı haline imdadına yetişti.

Cumhurbaşkanının 8 Haziran sabahından itibaren düşüncesi bu ülkede koalisyon olmaz, olmamalı. Ya AKP eskisi gibi tek başına bu ülkeyi yönetmeli, ya da erken seçime gidip eski gücünü tekrar kazanmalı düşüncesi hakim olmuştu. Bunu nereden mi anlıyoruz? Cumhurbaşkanı konuşmaya başladığı ilk günden itibaren konuşmalarının satır aralarına sıkıştırdığı cümlelerden anlıyoruz.

Recep Tayyip Erdoğan hariç geçmişte görev yapmış 11 Cumhurbaşkanı seçimler sonrası en fazla 7 gün sonra hükümeti kurma görevini vermiştir. Tayyip Erdoğan ne yaptı? Tam 32 gün bekledikten sonra sistem ve yasalar gereği Başbakanlık koltuğunda oturan Ahmet Davutoğlu’na hükümeti kurma görevi verdi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu isterse yasal süre olan 45 günü kullanabilir, isterse koalisyon yapamayacağını anladığı anda görevi iade eder. Ama öyle görülüyor ki, Ahmet Davutoğlu bu sürenin büyük bir kısmını kullanacak ve görevi iade edecek. Maksat oyalama taktikleri. Akp’lilerin hepsinin kafalarında bir erken seçim var. Yenilen pehlivan güreşe doymazmış. Yapılacak bir erken seçim de oyları daha da azalacak farkında değiller. Akp’liler şöyle düşünüyorlar. Erken seçime gidersek, halka döner şunu söyleriz; Bakın biz 13 yıldır güllük gülistanlık ülkeyi yönetiyorduk. Bize tam yetki vermediniz, muhalefet partileri aralarında anlaşamıyorlar, koalisyona da yanaşmıyorlar. Bizi tekrar tek başımıza iktidarı verin kaldığımız yerden devam edelim diyecekler.

Vatandaş yer mi? Evet yiyen de olacaktır elbette. Çünkü bu ülkede hala ‘Ben Tayyip’in bilmem neresinin kılıyım’ diyen o kadar çok insan var ki. Bu ülkede hala Akp’ye üye olmak Tayyip Erdoğan’la nikah yapmış gibidir diyen o kadar insan var ki. Yine bu ülkede Gevaş koyunları gibi sürü psikolojisi ile AKP’ye oy veren o kadar insan var ki.

Ama buna rağmen AKP’ye oy vermeyecek gözünü açmış Yüzde 10-15’lik bir oy kitlesi var ki o kitle artık gözünü açmıştır. 13 yılda bu ülkede ne yolsuzluklar, usulsüzlükler, adaletsizlikler yaşandı. Artık gören duyan ve okuyan bu kitle artık kandırılamayacak kadar bilgi ve kültür sahibidirler. İnsanlarımız bilinçlendikçe, analiz yapabilecek kadar kültüre sahip insanımız artık kandırılamaz durumdadır. Enerji Bakanı Taner Yıldız ne demişti? Ülkemizde eğitim düzeyi arttıkça bizim AKP olarak  hitap ettiğimiz kitle azalıyor demişti. El hak doğrudur. Seçim sonuçları da bu sözü doğrulamış durumdadır.

Koalisyon neden olmaz?

Yukarıda saydığım gerekçelerle Akp’liler koalisyona yanaşmamaktadırlar. 45 günlük süreyi kullanıp bakın biz çok uğraştık ama muhalefet koalisyona yanaşmadı diyecekler ve erken seçim isteyecekler.

Muhalefete gelince; HDP Akp ile koalisyona ilk günden zaten razı olmuş durumda. Ancak buna Akp’nin yanaşacağını zannetmiyorum. CHP zikzak çizip duruyor. Önce 14 madde ileri sürdü. Sonra yok canım bunları öylesine yazdık vazgeçilmez değildir demeye başladılar. Hatta meydanlarda bu hırsızlardan hesap sormazsam namerdim diyen Kemal Kılıçdaroğlu, biz devri sabık yaratmayacağız demeye başladı. Daha sonra neler oldu ise yine 14 maddeyi dillendirmeye başladılar.

MHP ise; ilk günkü durduğu noktada duruyor. İlk gün ne demişti hatırlayalım. 1- 17-25 Aralık Operasyonunun hesabı sorulacaktır. 2- Cumhurbaşkanı Anayasal çizgisine çekilecek ve Kaç-Ak sarayı derhal boşaltacaktır. 3- PKK ile yürütülen Çözüm ( Bize göre yıkım) süreci derhal sona erdirilmeli. PKK kayıtsız şartsız silah bırakmalıdır. 4- Anayasa’nın ilk 4 maddesine dokunulmasına asla müsaade edilmeyecektir. MHP’nin ortaya koyduğu kırmızı çizgiler aslında devletin olması gereken olmazsa olmazlarıdır. MHP ilk gün ne diyorsa bugün de aynı noktada durmaktadır. Taviz asla yok gibi görünüyor.

Başbakan Ahmet Davutoğlu bugün yani 13.07.2015 tarihi itibariyle koalisyon görüşmelerine başlayacak. Haydi hayırlısı diyoruz. Ama görünen o ki bu koalisyon asla olmayacak gibi görünüyor. Muhalefet kırmızı çizgilerini çekmiş. Ben bu çizgilerden asla taviz vermem diyor. Akp ise; bizim kırmızı çizgilerimiz yok diyerek bir kurnazlık peşinde. Hemen ardından diyorlar ki, bizim kırmızı çizgilerimiz yok ama bizim de ilkelerimiz var. Nedir bu ilkeler. 1-Cumhurbaşkanının konumunu asla tartıştırmayız. 2- Bakanlarımızı tekrar yüce divana sevk ettirmeyiz. 3- Çözüm(yıkım) süreci yani PKK ile olan muhabbetimiz  devam etmelidir. Bundan taviz vermeyiz diyorlar.

Peki bunlar kırmızı çizgi değil mi? Çocuk mu kandırıyorsunuz?

Koalisyon bir anlaşma kültürüdür. Yakınlaşma kültürüdür. Muhalefetin kendi aralarında uçurum varken. İktidar mensuplarının muhalefete yönelik kırmızı çizgileri (Hadi ilkeleri diyelim) varken nasıl bir araya gelecekler çok merak ediyorum. Öyle gözüküyor ki, heyetler gidip gelecek çaylar, sohbetler, temennalarla ayrılacaklar. Sonuç istemezük. Niye istemiyorsun kardeşim. Vatandaş size dedi ki ben AKP iktidarını tek başına kurmasını istemiyorum dedi. Koalisyonda anlaşın. Nasıl anlaşırsanız anlaşın. Ama bu ülkeyi hükümetsiz bırakmayın dedi. Sandığın verdiği mesaj bu idi.

Netice olarak diyorum ki bu koalisyon olmaaaaz. Olsa bile uzun soluklu olmaaaz. Erken seçim olursa vatandaş bu AKP’ye gerekli dersi daha güçlü bir şekilde verir de insanlarımız rahat bir nefes alırlar diye temenni ediyoruz.

 

NE MUTLU TÜRKÜM VE MÜSLÜMANIM DİYENE. VE DE DİYEBİLENE

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum
Aydın TOMAKİN Arşivi
SON YAZILAR