Kıtlık

 

   Bir zahit kıtlık yılında yoksul ve ailesi kalaba olmasına rağmen neşeli ve güleçti. Halk ise açlıktan ölüyordu. Ona: “Neşeli olma zamanı mıdır? Yüz taziye zamanıdır.” dediler. “Benim bir yüküm yok.” diye cevap verdi.

   Kıtlık ve yokluk yıllarında bir zahit gülüyor, bütün insanlar ağlıyordu. Halk, zahide: “Gülme yeri midir? Kıtlık müminlerin kökünü kazıdı. Rahmet, gözünü bize kapattı, keskin güneşten ova yandı. Tarla, bağ ve üzümlük karardı. Yerde, yukarıda ve aşağıda nem yoktu. Halk bu kıtlık ve azaptan onar onar, yüzer yüzer sudan uzak kalmış balık gibi ölüyordu.

   Sen Müslümanlara acımıyor musun? Müminler akrabadır, bir beden et ve yağdırlar. Bedendeki bir uzvun rahatsızlığı hepsinin rahatsızlığıdır. Barış ve savaş zamanı olsa da.” dedi.

   Zahit şöyle cevap verdi: “Bu sizin gözünüzde kıtlıktır. Benim gözümdeyse bu yeryüzü cennet gibidir. Ben her ovada ve mekânda bele kadar ulaşmış kalabalık başaklar görüyorum. Başaklar seher rüzgârıyla dalgalanmakta. Dolu ova, pırasadan daha yeşil. Denemek için elimi onlara dokunuyorum. Elimi ve gözümü nasıl koparayım? Ey alçak kavim! Siz Beden Firavun"un dostusunuz. Onun için Nil size kan görünüyor. Çabuk Akıl Musa"nın dostu olun da kan kalmasın ve nehir suyunu görün. Bereket ve bolluğu görün.

   Senden dolayı babanla -aranda- bir cefa oluşur. O baba gözünde köpek görünür. O baba köpek değildir. Onu sen köpek görüyorsun. Öyle merhameti gözüne köpek gösteren, eziyetin etkisidir. Kardeşlerinde kıskançlık ve öfke bulunduğu için Yusuf"u gözlerinde kurt görüyorlardı. Babanla barış yaptığında öfke gider. O köpek gider. Köpeklikler gider. Baba sıcak dost olur.

   Neticei meram, hülasai kelam. Kanaat sahibi olabilenlerin dünyalarına kıtlık ve fakirlik uğramaz. Çünkü onların içleri zengindir. Güzel düşünür, güzel bakar ve güzel görürler. Görünenin arkasındaki hakikatleri, hikmetleri bilenler anlık cıyaklamalardan ve isyanlardan uzak kalmayı başarırlar.

   Maddi kıtlıktan elbette kötü olan akıl ve maneviyat kıtlığıdır. Akıl kuraklığı, bakış darlığı ve bulanık gösteren at gözlükleri bizden uzak olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsa Abanoz Arşivi
SON YAZILAR