KIŞ GÜNEŞİ SALEP

 

         Kış aylarında en çok aranan olmazsa olmaz. Bembeyaz mis gibi kokusu ile başımızı döndüren,hele de üzerine serpiştirilen tarçın,bambaşka yapar işte.Salepten bahsediyoruz tabii ki de.

           Orkidegillerden olan salep, Osmanlı zamanından beri bizimledir. O zamanlarda sokaklarda  kışın güğümlerde salep satılırmış, halk bu sütlü içeceği içerek zinde kalırlarmış, şifa olurmuş.Salep,eskiden tereyağlı ekmeklerin yanında,büyük porselen bardaklarda ikram edilirmiş.Ne büyük zevk değil mi? Fakat günümüzde salep'in yerini çay ve kahve almaktadır.Bence hepsinin tadı ayrı.Evet salebe olan ilgi azalmış;fakat hala bir gelenektir.

                Salep,çok değerli bir bitkidir.Şeker,süt ve toz olan salebin birleşmesinden meydana gelir.Tarçın olmazsa olmaz.Salep kıymetli olduğundan he salep salep değildir.Günümüzde yalancı saleplere çok rastlamaktayız.Marketlerde,bakkallarda.Bunlara dikkat ederek almak gerekir.Eğer has bir salep içmek isterseniz güvenilir bir aktardan almanızda fayda vardır.Canınız o kadar salep çekmişken hayal kırıklığına uğramamak için siz siz olun bilmediğiniz yerlerde,sokaklarda salep içmeyin.

             Salep içilirken de olmazsa olmaz kurallar vardır. Bir bakalım neymiş onlar;

             Öncelikle havanın soğuk olması gerek, yani kış ayı,Hatta dışarıda kar bile yağabilir.Sonra gittiğiniz yerde bardağa süzülen o salep hoş bir koku yayar,burnunuza gelen o mis koku ve içinizi ısıtacak olduğunu bilmek sabırsızlanmanıza yeter bile.Üzerine dökülen tarçın parçacıkları eşliğinde kapıda tir tir titreyerek yudumladığınız o tat.Havanın donduracak şekilde soğuk olmasına rağmen içinizi ısıtmaya yetti değil mi?

         Zevk alarak içtiğiniz salebin vücudumuza birçok yararı bulunmaktadır. Kış aylarının geleneksel içeceği olan salep bronşit,soğuk algınlığı ve öksürüğe iyi gelmektedir.Annelerimizin deyimi ile boğazımızı yumuşatır.Mide ve sindirimi de düzenlemektedir.Kalbi düzenler,vücut ısımızı süzene sokar.Mide için yaralıdır,hazmı kolaylaştırır.Bedenimizi ve zihnimizi kuvvetlendirir.Kısacası salep harika bir baharattır.

       Salebi sadece içerek değil de artık dondurma olarak da görmemiz mümkündür. Zaten dondurmanın ana maddesi saleptir. Bu nedenle de dondurma yapımında büyük etkisi vardır.İyi bir dondurma elde edilmek isteniyorsa kaliteli salep seçmek önemlidir.O zaman değmeyin keyfe.Hatta pastaları tatlandırmada harika bir lezzet olarak karşımıza çıkar.Birçok gıda sektöründe de yerini almıştır.

Soğuk kış günlerinde dostlarla birlikte içilen bir fincan salebin yeri bambaşkadır. Hele bide bildiğiniz bi yerde içiyorsanız hiç tereddüt etmeden ısmarlarsınız salebinizi. Masanıza gelen sıcak mı sıcak mis kokulu tarçınlı salep önce avuçlarınızı sonrada içinizi ısıtır. Aldığınız her yudumda farklı duygular hissedersiniz.

    Günde bir fincan salep,Hem sizi ısıtır hem de rahatlatır.Bence içilmemesi için hiçbir eden yoktur.Tabi bir rahatsızlığınız yoksa.Çünkü şeker içermektedir.Aşırıya kaçılmada içilebilir.Benim için salep kışın açan bir güneş gibi içimi ısıtan lezzettir.

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Gamze AYDIN Arşivi
SON YAZILAR