KIŞ AYI BİTKİLERİ

Mart ayı geldi çattı. Havalar biraz daha sert geçeceğe benziyor. Soğuyan havalar işle birlikte içecek tercihlerimizde değişiyor. Hemen hemen her evde içilen çay ve kahve yerine hem içimizi ısıtacak hem de bünyemizi koruyacak olan başka içeceklere yönelmeye başlarız.

    Kışın su tüketimimizde genelde azalma olur.Sağlığımıza birçok faydası bulunan çayları içerek azalan sıvı tüketimimize katkıda bulunuruz.Bilindiği üzere doğada bulunan her bir bitkinin farklı farklı faydaları bulunmaktadır.Kışın tercih edilen bu bitkilere şöyle bir göz gezdirelim.

 IHLAMUR:Halk arasında yüzyıllardır tedavide kullanılan ıhlamur altın değerindedir.İnanılmaz faydaları vardır.Öksürüğe iyi gelir,ateşi düşürür,stresi azaltır ve kaygıyı dizginler,soğuk algınlığına iyi gelir,öksürüğü azaltır,ağır yenen yemeklerden sonra hazmı kolaylaştırır.Sanırım bunlar ıhlamur tüketmek için yeterlidir.

EKİNEZYA:Kış çayı denildiğinde benim ilk aklıma gelen ekinezyadır.Özellikle de nezleye karşı sizi savunur.Bağışıklık sistemini uyarmakta ve harekete geçirmektedir.Ekinezya genelde çay olarak tüketilmektedir.Eğer  hala denemediyseniz tatmanızda yara var.Sağladığı faydaların yanı sıra tadı da oldukça lezzetlidir.

KUŞBURNU:Vücut direncini arttıran kuşburnu,gözlere de yararlıdır.Kansere karşı koruyucudur.Romatizma ağrılarını hafiflettiği bilinmektedir.Şeker hastalarına şifa dağıtır,oluşan selülitleri gidermeye yardım eder.C vitamini olmak üzere bol miktarda besleyicidir.

REZENE:Rezene protein bakımından oldukça zengindir.Çayı içildiğinde rahatlık veren ve bu rahatlamanın ardından uyku yapan bulunmaz bir nimettir.Onca alınan uyku haplarının yerine geçen doğallıktır.Kansızlığa iyi gelen rezene aynı zamanda balgam söktürmeye de yardımcıdır.

ADAÇAYI:Yumuşacık tadı ile içime doyulmayan adaçayının birçok faydası vardır.Stres almada bir numaradır,sakinleştir,kış aylarında görülen soğuk algınlığına birebirdir.Kan şekerini düşürür,Hafızayı kuvvetlendirir,bronşiti azltıcıdır.Yalnız adaçayı hamile olanlar için kullanılması sakıncalıdır.Tansiyonu da düşürdüğünden bu tip hastalıkları olanlar uzmana danışmadan kullanmamalıdır.

TARÇIN:Ne kadar da güzel kokusu vardır değil mi?Pastaları pasta yapan,içeceklerimize renk katan tarçın,kan şekerini düşürmede birebirdir.Kolesterolü düşürür,diş ve ağızkokusunu engeller,kanserle savaşır,kalp hastalarına da iyi gelmektedir.

     Doğamız daha nice bitkileri içerisinde barındırmaktadır. Bunların faydalarını bilmekte yarar vardır. Böylece hangi bitkiye ne zaman nerede kullanacağımızın bilincinde oluruz.

“Doğa insan olmadan da yaşayabilir ama insan doğa yok olduktan sonra yaşayamaz” İşte bu nedenle ona sahi çıkalım,bitkilerin yuvası olan doğamızı koruyalım…

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Gamze AYDIN Arşivi
SON YAZILAR