Keser döner sap döner

Ecdadımız boşu boşuna "Keser döner, sap döner, gün gelir hesap döner" dememiş. Tek başına "Gün gelir hesap döner" de diyebilirlerdi. Ancak, bir şeyi yontmakta ve kesmekte kullanılan keser ile onu tutan sapı da söze eklemişler ve adeta "Birşeyleri yontmak veya kesmek için vurduğun keserin sapı dönerse sana da zarar verir" demeye getirmişler. Hesabın döneceğini gösteren bu söze yapılan takviyenin insanların anlaması için ne kadar kuvvetli bir ek olduğu su götürmez gerçek.

Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde 27 Nisan'da Genelkurmay Başkanlığı'nın yaptığı açıklamayı alkışlayarak karşılayan CHP'nin AK Parti'ye karşı elinde tuttuğu keserin sapı son günlerde Erdoğan'ın yaptığı siyasi manevralarla adeta dönmüş ve keserin keskin ucu kendisine yönelmiştir.

Tahminim, türban konusunda askerin AK Parti'ye karşı sessiz kalmasını içine sindiremeyen CHP Lideri Deniz Baykal, Genelkurmay Başkanlığı'na olan kızgınlığını göstermek için TSK'nın Irak'tan çekilmesini sert bir dille eleştirmeye kalktı. Baykal'ın Kuzey Irak'a gerçekleştirilen sınır ötesi operasyonun ABD'nin isteği ile sona erdirildiğine dair iddiaları Genelkurmay Başkanı'ndan sert bir şekilde geri tepti. Bu tepkiyi beklemeyen CHP eleştirilerine devam edince, Orgeneral Yaşar Büyükanıt, CHP'nin eleştirilerini harkaret boyutunda bulurak "TSK'ya hakaret ettirmem. TSK'yı hedef alan karşısında beni bulur" diyerek Baykal'a meydan okudu.

Her fırsatta askeri yanına çekip AK Parti ile karşı karşıya getirmekle suçlanan CHP, bu sert çıkış ile adeta neye uğradığını şaşırdı, durumu kurtarmak için bu sert ifadenin ardından bir açıklama daha yapmak zorunda kaldı. En son olarak CHP', "Biz demokratik bir tartışma içindeyiz. Muhatabımız Başbakan'dır. Kimse araya girmek için özel bir gayret sergilemesin. CHP 'Manzara-i Umumiye'yi tarih penceresinden ibretle seyretmektedir" dedi demesine de artık içinden çıkılmaz bir batak bir tartışmanın içerisine girdiğinin de farkına vardı. 

Bu tartışma CHP lideri Deniz Baykal'ın sonunu getirir mi bilinmez. Ancak seçim yılına girdik ve Baykal'ın olayları iyi değerlendiremeyerek TSK ile karşı karşıya gelmesi parti içerisinde büyük yankılar uyandıracağa benziyor. Bu tartışmaların oluşturduğu gerilim ortamını CHP Genel Başkan Adayı Prof. Dr. Haluk Koç'un iyi değerlendirebileceği de kuvvetle muhtemel. Baykal'ın delege oyununu aşamayan Koç'un bu tartışmaların sürmesi durumunda CHP'deki konumunun güçleneceğine inanıyorum.

İşin diğer bir boyutu bu açıklamayla Büyükanıt şimdi gerçekten Büyükanıt olmuştur. Siyasette ne sol ne de sağ partinin tarafında olmadığını açıkca ortaya koyan Büyükanıt, "Ben işimi yaparım. İşime de karıştırmam" demiştir.  
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi
SON YAZILAR