Machiavelli''nin son noktası

Anayasa Mahkemesi heyeti dün AK Parti'nin kapatılması istemiyle açılan iddianamenin ön incelemesini tamamladı ve iddianameyi kabul etti. Şimdi iddianame AK Parti'ye gönderilecek ve savunma yapması için bir ay süre verilecek. "Türkiye'nin 50 sene geri gitmesindense, AK Parti'nin kapatılarak 5-10 sene geri gitmesi daha mantıklı" diyen bir kısım insanımız kapatılma davasını sevinçle karşıladı. AK Parti kapatılır mı, kapatılmaz mı bu hukuksal bir sürecin sonunda ortaya çıkacak. İsterseniz biz şimdi bunları bir kenara bırakalım, 500 yıl geriye giderek Avrupa'yı kasıp kavuran Machiavelli'ye uzanalım.

İtalya'da yaşayıp bir hukukçunun oğlu olarak 1469 yılında dünyaya gelmiş ve 1527 yılında son bulacak ömrünü İtalya'yı birliğe ulaştıracak siyasi kuramlara adamış bir insandır Niccolo Machiavelli. Politika ve savaşın işlevsel bir birliktelik meydana getirdiği biçimindeki devrimci düşünceyi öne çıkartan "Savaş Sanatı" eseriyle Avrupa'ya savaş sanatını öğretmiştir. "Amaca ulaşmak için her türlü araca başvurmanın uygun olacağı" sözü siyaset sözlüğüne 'Makyavelizm' olarak geçmiştir. Türkler bu sözü kısaca "Her yol mübahtır" şekline çevirerek kullanmıştır. Machiavelli'ye göre İtalya"yı birliğe ulaştırmak amacıyla adam mı öldürmesi gerekli, öldürülecektir; yalan mı söylenmesi gerek, söylenecektir; ahlâka aykırı davranılması mı gerek, davranılacaktır. Bir antlaşma mı imzalandı, bu antlaşmaya İtalyan birliğinin sağlanmasına yararlı olduğu sürece uyulacak, olmayınca uyulmayacak, verilen sözden dönülebilecektir. Bu yolda bağlayıcı olan, hiçbir sınıf, hiçbir kurum, hiçbir kimse, hiçbir yasa, hiçbir ilke yoktur. Machiavelli İtalyan birliğinin sağlanmasını tek amaç olarak almış, başka hiçbir bağla bağlı olmaksızın, bu amaca ulaşmak neyi gerektiriyorsa onun yapılmasını istemiştir.

Machiavelli"ye göre insanlar bencildir; bu onların doğasıdır. Devlet adamının, siyasal işlerinde bu gerçeği hesaba katması, dahası, kendisinin de bu kurala uyarak bencil davranması gerekir. Yoksa, bencillerden oluşan toplumda bencil olamayan davasını yürütemez. Kazanmak isteyen akıllı bir devlet adamı veya yönetici, gerektiğinde kötü olmak zorundadır. Kötülere iyi davranmaya çalışırsa yitirir. Bu nedenle batmamayı isteyen bir devletin gerektiğinde kötü olabilmesi gerekmektedir. Machiavelli sevilmektense korku uyandırmamanın çok daha emniyetli bir yol olduğunun da altını çizer. İkna yoluyla hiçbir zaman başarı sağlanamayacağını da vurgulayan Machiavelli, "Kimseye bağlı bulunmayanlar, zorlama gücüne sahip olanlar, hemen her zaman muvaffak olurlar" diyerek başarının kuvvet ile sağlanabileceği görüşünü benimser.

Şimdi gelelim Machiavelli'nin siyaset ve hayat derslerinin en acı noktasına: "İnsanlar ya cömert muamele görmeli ya da yok edilmeli." Evet, Machiavelli felsefesinin ulaştığı en son nokta bu. Machiavelli bu teorisini "Çünkü" diyerek şöyle açıklıyor: "Hafif hasarlar için insanlar intikam alırlar. Ağır olanlar için alamazlar. Bir başka deyişle birini indirecekseniz, kalkmayacağından emin olun."

500 yıl önce yaşayan 1. ve 2. Dünya Savaşları'nda milyonlarca insanın ölmesine neden olan, güçsüz ülkeleri sömürge olarak kullanan Makyevelist anlayışın sahibi Machiavelli'yi dinlediniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi
SON YAZILAR