Güzel girişim ama!

Samsun Valisi Hasan Basri Güzeloğlu bu şehre tayin olan en aktif valiler arasında. Durum böyle olunca Güzeloğlu"nun şehre gelmesiyle birlikte ona bağlı kurumlarda da bir hareketlenme meydana geldi. Samsun"a hizmet noktasında Güzeloğlu"nun taviz vermemesinin nedeni bugünkü manşetimizde ortaya çıktı. Nasıl mı?

Samsun Rotary Kulübü, 2005 yılında Samsun Valiliği ile okul protokolü imzalıyor. Dönemin Valisi ise Mustafa Demir. Protokole göre, söz konusu kulüp Samsun Anadolu Lisesi bahçesinde devlete ait yer üzerine 12 ay içerisinde bir okul binası yapacak. Okulun yapımını bitirip anahtar teslim Milli Eğitim Müdürlüğü"ne teslim edecek. Buna mukabil de okulun adı "Samsun Rotary Kulübü Bilim ve Sanat Merkezi" olacak.

Ancak protokole rağmen okul bitirilemez. (Hala bitmiş değil) Bu sırada dönemin valisi Mustafa Demir emekli olur ve yerine geçici olarak Samsun Vali Yardımcısı Raif Özener bakar. Henüz Samsun Valisi Hasan Basri Güzeloğlu"nun şehre atanmadığı bu dönemde Vali Vekili Özener"in bilgisi dahilinde İl Özel İdaresi"nin Köye Hizmet Götürme Birliği"ne aktardığı 77 bin YTL"lik parası, bir bakıma anahtar teslimi okul yapacağını belirten Samsun Rotary Kulübü"ne veriliyor. Yani köylere hizmet götürülmesi amacıyla ayrılan para, protokolde tüm masrafları kendilerinin karşılaması karşılığında isim hakkı verilecek bir okula aktarılıyor.

Bizim için Samsun Rotary Kulübü elbetteki TC yasalarına göre kurulmuş dernek statüsündedir. Bizim için devletin kaynağının nasıl kullanıldığı önemli. Burada bir kulüp ile anlaşma yapılmış. “İsim hakkını okulu 12 ay içerisinde anahtar teslimi yaparak teslim edersen veririm” denilmiş. Ancak anlaşmanın şartları yerine getirilmemiş ve aradan 3 yıl geçtiği halde okul hala bitirilmemiş. Bu da yetmemiş kulübe “Anlaşmayı yerine getirmedin. Protokol bozuldu” yerine, “Al şu köylünün parasını okula yavaş yavaş devam et” denilmiş. Burada bir yanlışlık var.
 
Samsun Rotary Kulübü"nün okul yapmak istemesi çok güzel bir davranış. Ancak okul yapmak için belli taahhütlerde bulunduğu protokole uymaması ise yanlış bir davranış. Samsun"da yatırım bekleyen çok sayıda köy, merkezde konferans salonu yapamadığı için şehit ve gazilerden 20 bin YTL yardım isteyen okullar varken, buralara aktarılacak parayı bir derneğe aktaranların davranışı ise Rotary Kulübü"nün davranışından çok daha fazla yanlış bir davranış.

Şimdi Samsun Valisi Hasan Basri Güzeloğlu"nun neden bu şehirdeki kurumlarda işi sıkı tuttuğu anlaşılmış oldu. Güzeloğlu"nun bundan sonra da işi sıkı tutacağına ve yapılan yanlışlıklardan dönülmesini sağlayacağına şüphemiz yoktur.

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi
SON YAZILAR