Kadın-Erkek

İnsanlar için süslü kılındı* ayetinin hükmünce Allah"ın insanlar için süslediği kadından nasıl kaçılabilir? Allah, kadını erkeklere munis olmak üzere yarattı. O hâlde Âdem nasıl olur da Havva"dan ayrılabilir?

   Erkek yiğitlikte Zaloğlu Rüstem bile olsa, cesarette Hamza"dan bile ileri geçse yine hükmetme hususunda karısının esiridir. Âlemi güzel, tatlı sözleriyle mest eden, kendine bağlayan Hz. Muhammed bile: “Ey Hümeyrâ (pembe yanaklı, Ayşe) benimle konuş!” derdi.

   Zahiren su, ateşten üstündür. Ateşin üstüne dökülürse onu söndürür. Fakat su bir kaba konunca ateş onu fıkır fıkır kaynatır. İkisinin arasında bir tencere, bir çömlek oldu mu ateş o suyu yok eder, buhar hâline getirir. Görünüşte su nasıl ateşten üstün ise sen de kadından üstünsün fakat hakikatte ona mağlupsun. Ona yenilmişsin, ona muhtaçsın, onsuz yapamazsın, onu istemektesin, onu sevmektesin.

   Böyle bir hassa ancak Âdemoğlundadır. Çünkü insanda mu­habbet vardır. Hayvanın muhabbeti azdır ve bu da onun nakıs olmasından ileri gelmiştir.

   Hz. Peygamber buyurdular ki: “Kadınlar; akıllı kişilere, gönül ehli olanlara fazlasıyla galip olurlar. Fakat cahiller, kaba kişiler kadınlara galebe ederler.” Çünkü onlar kadınlara sert ve kaba muameleli olurlar. Böyle kişilerde acıma, lütfetme, sevme azdır. Çünkü tabiatlarında, yaradılışlarında hayvanlık üstündür.

   Sevgi ve acıma hissi, insanlık vasfıdır; hiddet ve şehvet ise hayvanlık vasfıdır. Kadın, sadece sevgili değildir, Hakk"ın nurudur. Sanki o mahluk (yaratılmış) değildir, hâlik (doğurgan, yaratıcı)tır!

   Ey yiğit er, erkeklerin kadınlara üstünlüğü kuvvet, kazanç ve mülk bakımından değildir. Öyle olsaydı aslan ve fil, daha kuvvetli olduğu için insandan yüce, daha üstün olurdu a kör! Ey yalnız bu anı gören, erkeklerin kadınlardan üstün olması, erkeğin kadına nazaran daha ziyade sonu görür olmasındandır! Erkek, işin sonunu göremezse işin sonunu görenlere nazaran kadın gibi noksan sayılır!

   Sevgili okurlar, buradaki ifade ve teşbihler yorumlarınıza açıktır. Herkes bu ifadelerden aynı fikirleri edinmeyebilir. Herkes de zaten aynı düşünmek zorunda değildir. Eğer bugün son sözü erkek söylüyorsa ve “Peki karıcığım!” diyorsa Mevlana"nın tespitlerinin doğruluğu aşikârdır. Kadını fizik gücüyle sindiren kaba ve sözde kabadayı erkek için ise "mağlup sayılır bu yolda galip" yakıştırmasını rahatlıkla yapabiliriz. Mesnevi"den bir küçük özet kitap çıkaran (Mevlana"dan Düşündüren Sözler) Şaban Karaköse"ye de buradan teşekkür etmemiz gerekir. Bir yarısını kaybetmiş yarım cinsler, yarılarınızı arayınız tamamlamak ve tamamlanmak için. Bulanlar da kendilerini tümleyen yarılarına sahip çıksınlar. Çıkmazlarsa en az ikiye bölünmüş olurlar. Kalın sağlıcakla. 

  *Ali İmran, 14.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsa Abanoz Arşivi
SON YAZILAR