Şevki Yıldırım

Şevki Yıldırım

Kadın dostu kentler

Dün biraz raslantı (raslantı diyorum çünkü haberdar değildim)  sonunda bir toplantıya katıldım. Katıldığım yerden sonra da büyük bir merak ve ilgiyle izledim. Dünya gün geçtikçe globalleşirken, gelişmekte olan ülkelerde de kadınlara pozitif ayrımcılık için yapmak için her geçen gün yeni bir faaliyet, yeni bir sosyal etkinlik yapılıyor. İşte bunlardan bir taneside Birleşmiş Milletlerin ülkemizdeki projesi olan Kadın Dostu Kentler Projesi

Birleşmiş Milletler'in (BM) kadın güvenliği ve kadınların erkeklerle eşit koşullardan yararlanmalarını sağlamak için hayata geçirdiği "Kadın Dostu Kentler Projesi” kapsamında 12 il "kadın dostu" olmak taahhütte bulunmuş.

Kadına yönelik ayrımcılığın her geçen gün arttığı düşüncesi ile BM'nin Türkiye'de yerel" kapsamında, İzmir, Kars, Nevşehir, Şanlıurfa, Trabzon ve Van'ın ardından Antalya, Bursa, Gaziantep, Malatya, Mardin ve Samsun da "Kadın Dostu Kent" olmak için taahhütname imzalamış.
İşte bunlarla ilgili bir toplantı. Her kesimden temsilciler var ama basın yok. Meslektaşımız Muradiye Ergin söz aldı ve işte tam bu konuyu dillendirdi. Basının neden olmadığını sordu? Bundan sonra değerlendirecekleri yanıtıyla karşılaştı.

"Kadın Dostu Kent Taahhütnamesi"ne göre yerel yönetimler, toplu taşıma duraklarına kadınların "155 Polis İmdat" hattını arayabilecekleri telefon veya çağrı sistemleri yerleştirecek, sokakları daha güvenli hale getirecek. Kentlerde çıkmaz sokak ve aşırı kıvrımlı yollar bulunmayacak, binalarda sağır (penceresiz) cephe olmayacak. Ayrıca MOBESE kameralarının sayısı da güvenliği sağlayacak şekilde artırılacakmış.

Otoparklarda ise girişe yakın yerler sadece kadınların kullanımına ayrılacak, mahallelerde kadınların istirahat etmesine, eğlenmesine ve bir araya gelişlerine imkan verecek alanlar oluşturulacakmış. Parklar herkes için güvenlikli olacakmış. Parklarda kadınların ihtiyaçlarını özgürce karşılayabilecekleri fiziki düzenlemeler yapılacakmış. Kentte sokaklar, meydanlar, otoparklar, çocuk oyun bahçeleri, parklar gibi alanların aydınlatması eksiksiz sağlanacakmış.

ŞİDDETİN BAŞKENTİ Mİ OLACAĞIZ?!!

Dedim ya bir raslantı sonucu katıldığım toplantıda ilginç şeyler öğrendim. Örneğin Kadına şiddette İstanbul'dan sonra 2'inci sırayı ele geçirmişiz. Evet Ailenin korunması kapsamında tedbir kararları yanı sıra Adli Kontrol kurumlarının etkili olduğu vaka sayısı İstanbul'da 32. Samsun'da ise 24 karar tahsis edilmiş. Ne kadar korkunç bir durum. 4320 sayılı Ailenin Korunmasına Dair yasa kapsamında 2011 Temmuz ayına kadar tüm Türkiye'de 4 bin 638 sanık 5 bin 170 mağdur ve 3 de maktul varken Samsun'da bu süre içinde 828 dosya işleme konmuş 694 kişi hüküm giymiş 19 Ekim 2011 tarihine kadar 775 dosya ile dava açılmış. Haa bu 828 dosyada sadece 30 kadın şiddete başvurmuş kalan 788 şiddetçi ise erkek. Konu derin. Konu vahim. Konu içler acısı. Toplantıda Samsun TSO İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Yeşim Kıyıcı da söz aldı ve "10 yıldır aynı şeyler söylüyoruz. Kadın kadına söylemekle bu işleri halledemiyoruz" şeklinde çıkış yapan sözleriyle dikkat çekti.

ÇAMUR KÖY!

Dünkü köşemizde ve Gazetemizin manşetinde Çamur Köy'ü yazmıştık. Çarşamba'nın Ordubaşı Köyü'nün yolları dün İl Genel Meclisi'nde gündem dışı tartışılmış. Yağmur yağdığından dozerler çalışamadığı için çamur deryasına mahkum kalmış köy halkı. Bizim meramımız bağcıyla değil, üzümle.. Bilinmesini isteriz herkes tarafından. Kimseyle bir husumetimiz yok. Olmadı, olmaz da şahsen. Başkalarının varsa o da beni zere kadar ilgilendirmez.

EMİR BALIK MARKET KATKILARIYLA

Samsunluyu balık-ekmeğe doyuralım kampanyamız bayramda da tüm hızıyla sürüyor. Şimdi size bir fotoğraf sunacağız. Geçen gün sorduğumuz FotoğrafLadik Akdağ Kayak Merkezi idi. Fotoğrafı doğru bilen Zaim Alkur oldu. Bugünkü fotoğrafımızı bilmeniz oluyor tek isteğimiz. Zaim Alkur Emir Balık Market Restoran'da Balık-Ekmek ziyafeti için kartı bizde kendilerini bekliyor. Siz bugünkü Fotoğrafı tanıdıysanız cevaplarınızı Saat 17.00'e kadar bekliyoruz. [email protected] veya [email protected] Tel: 420 04 28 Emir Balıkçılık tel: 435 50 51

Günün Fotoğrafı

GÜZEL SÖZ

'Önce elimize, sonra dilimize düşen gerçek öyle kılık değiştiriyor ki, kısa bir süre sonra tanımak imkansız oluyor.'
Pitigrilli

AKIL HOCASI!!

Siz bana, neye ihtiyacınız olduğunu yazın yeter.. Ben size onlarsız nasıl yaşayacağınızı anlatırım..

NİYEYMİŞ!!!

Bizde.. "Birisi yapabiliyorsa, bırakın o yapsın. Hiç kimse yapamıyorsa, ben nasıl yapabilirim ki.." Japonya'da..
"Birisi yapabiliyorsa, ben de yapabilirim. Hiç kimse yapamıyorsa, ben yapmalıyım.."
("Niye Japonya'da öyle de, bizde böyle" diye merak edenlere)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Şevki Yıldırım Arşivi
SON YAZILAR